TIL IRAK: Patricio Galvez skal få med seg barnebarna fra en flyktningeleir i Syria til det svenske konsulatet i Nord-Irak. Ifølge morfaren fremstår barna til Skråmo som underernærte og traumatiserte etter opplevelsene i Den islamske staten. Foto: PRIVAT Foto: PRIVAT

Morfar til VG: Avdøde IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til det svenske konsulatet i Erbil i Irak

Kurdiske selvstyremyndigheter i Nord-Irak (KRG) har gitt tillatelse til at Michael Skråmos sju barn, som befinner seg i en flyktningeleir i Syria, nå kan føres til det svenske konsulatet i Erbil i Nord-Irak.

 • Ola Haram
 • Amund Bakke Foss
 • Mikal Hem

Artikkelen er over ett år gammel

Dermed gjenstår det bare et klarsignal fra den kurdiske administrasjonen i Syria før barna kan hentes ut av leiren.

Det var svensk TV 4 som først meldte om saken, men ved halv-tre tiden fredag fikk også VG kontakt med morfaren.

– Jeg er veldig glad, sier barnas morfar Patricio Galvez til VG.

– Jeg har nå fått beskjed fra den irakiske administrasjonen om at jeg kan ta med alle barna over grensen og til Erbil. Så er beskjeden fra den kurdiske administrasjonen i Syria at jeg må vente her og ikke reise til Syria nå. Derfor venter jeg på at kurderne i Syria godkjenner at jeg tar barna over til Irak.

Galvez forklarer at overleveringen enten skjer ved at barna blir kjørt til den irakiske grensen, eller at han selv må organisere transport fra Al-Hol-leieren og derfra tilbake til Erbil i Irak.

– Det kan skje i dag, det kan skje i morgen, det kan skje når som helst. Jeg håper det kan skje allerede denne helgen, sier Galvez til VG.

– Fryktelige forhold

Galvez har tidligere vært kritisk mot svenske myndigheters håndtering av saken, men sier at han setter pris på de nye opplysningene.

Barna skal legges inn på et privat sykehus når de har ankommet Erbil, sier han.

– De har levd under fryktelige forhold og psykisk trenger de mye støtte for å komme over disse traumene, sier morfaren.

les også

«Jeg er din morfar, lille gutt, og jeg har kommet for å hente deg»

Den svenske utenriksdepartementet kan ikke bekrefte opplysningene fra Galvez, men opplyser til VG at du har hatt kontakt med morfaren i lang tid.

– Dessverre kan vi ikke kommentere enkelttilfeller, sier pressekontakt Lina Eidmark i svensk UD til VG.

På nåværende tidspunkt kan hun ikke si om Sverige vil dekke kostnadene for å ha barnebarna til Galvez på et privat sykehus i Erbil. Hun kan heller ikke si hva slags oppfølging IS-barn generelt vil få når de kommer til Sverige.

– Akkurat nå pågår et arbeid med å forsøke å hjelpe de barna som befinner seg i Syria. Det er viktig å behandle alle barna på individuelt nivå, sier Eidmark.

Etter det VG erfarer gjenstår det fremdeles forhandlinger med YPG på den syriske siden av grensen før barna kan forlate landet.

SKAL VÆRE DØD: Michael Skråmo har tidligere lagt ut dette bildet av seg selv på internett. Foto: Skjermdump Foto: Skjermdump

Tok med kone og barn

Skråmo var født og oppvokst i Göteborg i Sverige, men hadde norske foreldre. Kort tid etter at han hadde fullført en kokkeutdannelse, konverterte han til islam. Han reiste til Egypt for å studere arabisk, og siden skal han sakte, men sikkert, ha blitt mer og mer radikalisert.

Skråmo reiste ikke alene til Syria. Hans kone, svenske Amanda Gonzalez, som er Patricio Galvez’ datter, og deres fire små barn ble med. På samme tid startet den internasjonale krigen mot IS, og en koalisjon ledet av USA startet bombingen av IS-områder i Irak.

Drept

I februar 2015, mens terrorhæren rykket mot den kurdiske byen Kobane i Syria, på grensen til Tyrkia, dukket en video av Skråmo opp i sosiale medier. Gråtende, ba han flere unge muslimer komme til Syria for å «hjelpe guds religion».

IS tapte slaget om Kobane. Med massiv luftstøtte jaget de kurdisk-ledede bakkestyrkene i Syria stadig IS ut av deres kjerneområder. Storbyene Mosul i Irak og Raqqa i Syria falt. Tusenvis av IS-krigere og sivile innbyggere fanget i krigen, lå døde igjen i ruinene.

Til slutt, i mars i år, var det eneste som var igjen av IS-kalifatet, en liten landstripe ved Eufrat-elven i landsbyen Baghouz, sørøst i Syria.

Det var her ryktene til slutt nådde Skråmos familie. Nordmannen var drept i kamp med de kurdiske styrkene i den siste IS-bastionen. Noen uker tidligere var hans kone, Amanda, drept i et bombeangrep utført av koalisjonen, i samme landsby.

Paret hadde under tiden hos IS rukket å få tre nye barn. De til sammen syv barna, som nå var foreldreløse, kom seg levende ut av krigskaoset. Det er derfor Patricio Galviez, som er barns morfar, landet i Erbil.

FLYKTNINGELEIR: Patricio Galvez fikk tre timer med barnebarna etter å ha funnet dem i en flyktningeleir i Syria. Nå er planen å få dem til Nord-Irak. Foto: PRIVAT Foto: PRIVAT

IS-barna skaper debatt

Gjennom de siste ukene har VG vært daglig i kontakt med morfaren på telefon og tekstmeldinger, for å fortelle om hans kamp for å få de unge barna hjem. Verden over sitter det nå desperate besteforeldre til barn født inne i IS-områdene, som lurer på hva de kan gjøre. Hva som skal bli disse barnas skjebne, er nå en omfattende internasjonal debatt.

I Norge har Erna Solberg nektet for at staten kan hjelpe slike barn, eller deres foreldre som en gang var IS-medlemmer. Den samme debatten finner sted i Sverige.

Slik svarer Erna Solberg om IS-kvinnenes barn: – Det finnes ingen enkle løsninger

I forrige uke sa Sveriges utenriksminister Margot Wallström at regjeringen nå jobber intenst med at alle barn med tilknytning til Sverige som befinner seg i Syria, skal få den hjelpen de trenger. Wallström sa samtidig at hun arbeider tett med de andre nordiske landene for å finne en løsning.

Skråmo sine barn kunne ha søkt om norsk statsborgerskap gjennom faren, men det er mer sannsynlig at de får svensk statsborgerskap gjennom moren. Barna har en sterkere tilknytning til Sverige, der fire av dem er født, og der besteforeldrene bor.

– Ikke norske borgere

Utenriksdepartementet (UD) har ingen kommentar til konsulære saker med svenske borgere langfredag, men statssekretær Audun Halvorsen (H) i UD sa følgende til NTB 9.april:

– Ut fra det vi kjenner til er Skråmos barn ikke norske borgere. Av hensyn til taushetsplikten kan vi ikke uttale oss ytterligere i en enkeltsak.

Les også

 1. Gerd Fleischer vokste opp som «tyskerunge»: Ikke begå de samme feilene mot barna til IS-kvinnene

  Problemene for barna til IS-kvinnene er langt fra løst ved at Norge tar imot dem, mener Gerd Fleischer, som selv vokste…
 2. Hevder Chile vil hente ut Skråmos barn

  Chilenske myndigheter står klare til å hente ut barna til den norske IS-krigeren Michael Skråmo.
 3. Har funnet et av IS-krigeren Michael Skråmos barn i Syria

  Morfaren til IS-krigeren Michael Skråmos sju barn, har funnet det yngste av barnebarna sterkt underernært på et sykehus…

Mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. Fremmedkrigere

Flere artikler

 1. «Jeg er din morfar, lille gutt, og jeg har kommet for å hente deg»

 2. Norsk-svensk IS-krigers barn gjenforent med morfaren

 3. Skråmos barn har landet i Sverige

 4. Hevder Chile vil hente ut Skråmos barn

 5. Expressen: Skråmos svigermor har besøkt barna i Irak

Fra andre aviser

 1. Barna til svensk-norsk IS-kriger landet i Göteborg

  Aftenposten
 2. Barna til norsksvensk IS-kriger på vei til Sverige

  Aftenposten
 3. Dro til Syria på jakt etter barnebarna:

  Aftenposten
 4. TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til det svenske konsulatet

  Aftenposten
 5. Svigerfaren til norsk IS-kriger har funnet det yngste barnebarnet i Syria

  Aftenposten
 6. Flere partier vil at Sverige henter hjem IS-barn

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder