USKYLDIGE OFRE: En mann bærer en jente som er gravd frem fra ruinene av et hus som ble truffet i et saudi-ledet flyangrep mot Sanaa i Jemen 25. august 2017. Foto: Khaled Abdullah Reuters

Norge selger ammunisjon til Emiratene: Ønskes på svarteliste med IS og al-Qaida

FN vil svarteliste landene som kriger i Jemen, for drap og lemlestelse av barn. Norge selger våpen og ammunisjon til et sentralt medlem i koalisjonen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

VG har fått tilgang på det lekkede FN-utkastet.

I dokumentet står det at listen fremhever parter i krig som rekrutterer og bruker barn, mishandler eller voldtar barn, eller deltar i angrep mot skoler eller sykehus.

FN-utkastet trekker fram blant annet voldelige ikke-statlige grupper som IS og Nusra-fronten (Nå kalt Jabhat Fateh al-Shamy), al-Qaida i Jemen, Taliban i Afghanistan, og en rekke andre militsgrupper.

Men nytt for året er at listen også inneholder den Saudi Arabia-ledede koalisjonen som kriger i Jemen. En helt sentral del av koalisjonen er et land Norge selger våpen og ammunisjon til:

I slutt av august skrev VG at Norge har gjenopptatt eksporten av ammunisjon til den autoritære føderale staten De forente arabiske emirater.

Denne våren har Norge eksportert ammunisjon for minst 38 millioner kroner til gulf-staten. Ammunisjonen er solgt av Nammo AS som den norske stat eier 50 prosent av.

I tillegg er det solgt varer for 6,6 millioner i kategorien som innebærer deler og tilbehør til våpen som artilleri, bombekastere, flammekastere og granatkastere.

Bakgrunn: Norge selger igjen ammunisjon til koalisjon som beskyldes for krigsforbrytelser

RAMMET: En jente med kolera ligger på et sykehus hovedstaden Sanaa i mai i år. Foto: Khaled Abdullah Reuters

Dreper og lemlester barn

Emiratene er en sentral partner i koalisjonen som kriger mot Houti-militsen i Jemen. Koalisjonen beskyldes for grove krigsforbrytelser.

– Koalisjonens handlinger i Jemen gjør at den blir satt på lista over dem som dreper og lemlester barn. 683 barn ble ofre som følge av koalisjonens krigføring i 2016 og det foreligger 38 bekreftede rapporter om angrep mot skoler og sykehus, heter det i et utkast til FN-rapporten der svartelista inngår.

Saudi-Arabia ble også forsøkt svartelistet av samme grunn i fjor, men daværende generalsekretær Ban Ki-moon omgjorde beslutningen etter at ledelsen i Riyadh truet med å trekke landets pengebidrag til FN.

Menneskerettighetsgrupper har siden lagt press på Bans etterfølger António Guterres, for å få ham til å sende et klart budskap til Saudi-Arabia om at landets krigføring i Jemen er uholdbar.

– Dette må bety at all stans av ammunisjon til Emiratene stanses umiddelbart. Vi mener også at alt annet salg av forsvarsmateriell til koalisjonen bør stanses umiddelbart. Om ikke UD gir tydelig signal på dette nå, håper og tror jeg at Stortinget tar ansvar, sier politisk leder i Redd Barna, Gunvor Knag Fylkesnes, til VG.

Behandles i Sikkerhetsrådet

Torsdag blir utkastet til årets liste oversendt til FNs sikkerhetsråd, og fredag skal den etter planen offentliggjøres. Den endelige lista skal tas opp til debatt i Sikkerhetsrådet 31. oktober.

Houthi-militsen som grep makten i Jemens hovedstad Sana i september 2014, er også å finne på utkastet til svartelista for brudd på barns rettigheter, og det samme er regjeringsstyrkene og militsen som er lojale overfor Jemens president Abd-Rabbu Mansour Hadi.

VG Debatt: Hvorfor er ikke norsk salg av våpen til krigsforbrytere en valgkampsak?

Krigsforbrytelser

Amnesty International og Human Rights Watch har tidligere anklaget Saudi-Arabia for mulige krigsforbrytelser i Jemen, og det samme har FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein.

Over 10.000 mennesker er ifølge FN drept siden Saudi-Arabia våren 2015 gikk til krig mot Houthi-opprørerne i spissen for en USA-støttet regional koalisjon, der blant andre De forente arabiske emirater deltar.

Saudi-Arabia oppgir selv å ha gjennomført over 100.000 flyangrep mot mål i landet.

FN slo tidligere i år fast at Jemen er rammet av verdens verste humanitære krise, der 17 millioner mennesker står på randen av hungersnød og en koleraepidemi herjer.

VG-intervju: Her får saudiarabisk generalmajor se bilder av skadede barn i Jemen

Redd Barna: Krigsforbrytelsene må stoppe

Generalsekretær Tove R. Wang i norske Redd Barna gleder seg over at Saudi-Arabia og de øvrige koalisjonspartnerne er å finne på årets svarteliste og viser til rekrutteringen av barnesoldater i Jemen, bombingen av skoler og sykehus, og drap og lemlesting av barn.

– Nå må FN og verdenssamfunnet sørge for at disse krigsforbrytelsene stopper. Å bli oppført på denne svartelista burde være en vekker for alle parter i Jemen-konflikten og for alle land som støtter eller selger våpen til dem, sier generalsekretær i Redd Barna Tove R. Wang i et uttalelse.

Les også: Sterk motstand på Stortinget mot ammunisjonssalg til Emiratene

For første gang deles listen opp i to deler. Saudi-Arabia og deres partnere er listet under seksjon B, noe som betyr at FN mener de har gjort tiltak i rapporteringsperioden for å bedre beskyttelsen av barn.

Redd Barna mener det foreløpig har vært få tegn til bedring i Jemen. I august ble 58 sivile drept på bakken, inkludert barn. 42 av dødsfallene var forårsaket av den saudi-ledede koalisjonen, ifølge FN.

– Begge sider i Jemen-krigen har brutt internasjonal lov og barn har måttet betale prisen for det. Samtidig som at kolera fortsatt rammer tusenvis av barn hver eneste dag, blir de også bombet i sine skoler og hjem, nektet humanitær hjelp og tvunget til å kjempe ved frontlinjen, sier hun.

Bakgrunn: Norge eksporterte militært materiell for 733 millioner til Saudi-Arabia

UD har tidligere sagt til VG at «de norske reglene for eksport av forsvarsmateriell er meget strenge og omfattende».

– Risikoen for at forsvarsmateriell fra Norge kunne bli brukt til interne undertrykkingsformål eller til brudd på humanitærretten var en vesentlig del av vurderingen. UD sitter ikke på noe informasjon som tilsier at ammunisjon eller annet materiell fra Norge er brukt i Jemen, har pressetalskvinne Ane Lunde tidligere uttalt til VG.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder