Slik kan du hjelpe jordskjelvofrene i Japan

(VG Nett) Du kan være med på å hjelpe Japan etter at landet opplevde det femte kraftigste skjelvet i nyere tid. Her ser du hvordan.

Ingrid Marie Henneseid
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Etter jordskjelvet som målte hele 9,0 rammet Japan natt til fredag norsk tid, har ødeleggelsene ikke sett ut til å han noen ende.

Mens flere bygninger og hjem ble rasert av skjelvet, ble store deler av Japans kystlinje nærmest utslettet av en ti meter høy tsunami som skylte innover land kort tid etter.

Direkte:Følg tv-sendingen og chat med våre journalister

Flere tusen mennesker har omkommet, og tallet på savnede er enormt mye større. De materielle ødeleggelsene er anslått til å ligge rundt 1000 milliarder kroner.

Ifølge Utenriksdepartementet har Japan gitt beskjed om at landet bruker seg selv og nærliggende områder for videre hjelpearbeid. Fra Norge ønskes økonomisk hjelp, samt medisinsk bistand.

Les også: Japan Røde Kors til VG Nett:- Vi har ikke oversikt

Flere lesere har henvendt seg til VG Nett og spurt om hvordan de kan hjelpe. Foreløpig kan man kun hjelpe gjennom pengedonasjon.

Mens hjelpeorganisasjoner som «Leger uten grenser» og «Unicef» ennå ikke har øremerket pengedonasjoner til Japan, er det kun et fåtall som tilbyr direkte pengehjelp til jordskjelvofrene:

Røde Kors: Her kan du først og fremst gi øknomomisk hjelp, ved å donere 200 kroner gjennom givertelefonen, eller gjennom kontooverføring. Pengene går til japanske Røde Kors.

Givertelefon: 820 44 000
Konto: 8200 06 10190

Kirkens nødhjelp: Organisasjonen har nylig satt igang hjelpearbeidet gjennom lete- og redningsrupper. Øremerkede penger til hjelpearbeidet kan settes inn på egen konto:

Konto: 1602.40.26535

Redd Barna: Redd Barna maktet nå å gi livreddende nødhjelp til 20 prosent av den rammede befolkningen i Miyagi, Fukushima og Iwata. Det er disse tre områdene som skal være hardest rammet av jordskjelvet og tsunamien. Også Redd Barna gir økonomisk hjelp. Du kan bidra med 200 kroner gjennom gavetelefonen.

Gavetelefon: 820 44 144
SMS: send kodeord HJELP til 2434

ENORME ØDELEGGELSER: Det vil koste Japan 1000 milliarder kroner å rydde opp etter jordskjelvet. Foto: Gisle Oddstad, VG

Jobber med øremerking

Leger uten grenser jobber nå med hvordan de skal øremerke de økonomiske midlene.

- Det er svært tidlig å si hva slags hjelp vi vil bistå med utover den innsatsen Leger Uten Grenser allerede har igangsatt. Vi kartlegger fortsatt behovene videre for å kunne se hvor vi eventuelt kan gjøre en innsats etter jordskjelvet og tsunamien, sier informasjonssjef Nils Mørk til VG Nett.

VGTV: VG i tsunami-ødeleggelsene:- Det er fullstendig kaos

Han forteller at organisasjonen har sendt ut flere medisinske team som skal bistå i hjelpearbeidet.

- Behovet for medisink bistand øker. Det er mye traumeskader, og spesielt ødeleggende skader. Det vil si at det folk kun har fått lettere skader, men samtidig er det flere døde, sier han.

- Derfor er det for tidlig å gå ut med en øremerket innsamling. Når vi har oversikt over hvilken innsats Leger Uten Grenser vil gjøre utover det vi allerede gjør vil vi evt. oppfordrer til øremerlet innsamling. Ikke før. Vi vil følge nøye med i utviklingen i de kommende dagene, fortsetter han.

Les også: Norsk jordskjelvekspert:- Vi visste det ville komme

FLYKTER: En far flykter med sin fire måneder gamle datter, etter å hørt nok et tsunamivarsel i byen Ishinomaki. Foto: Hiroto Sekiguchi, Ap

Les også: Her redder han babyen fra dødsruinene

- Viktig at vi viser solidaritet

Røde Kors er den mest sentrale hjelpeorganisasjonen som nå bidrar med nødhjelp.

- Det er viktig at vi viser solidaritet i en slik situasjon. Japan er riktignok et sterkt land, men dette jordskjelvet er det sterkeste de har opplevd. Da vil selv et land som Japan trenge litt hjelp, sier Astrid Arnslett, medierådgiver i Røde Kors.

- Røde Kors har lagere i Kuala Lumpur som kan forsterke hjelpen med klær og annet materiell hvis det trengs. Penger som blir donert fra nordmenn, blir gitt videre til japanske Røde Kors, som vil bruke pengene til gjenoppbygging, sier hun.

Tett på nett: Atomkrafteksperten svarer på dine spørsmål

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder