KRITISK: Kinas president Hu Jintao er kritisk til angrepene i Libya. Foto: Ap

Kinas Hu kritisk til Libya-operasjon

Kinas president Hu Jintao kritiserte de vestlige landenes operasjoner mot Libya da han onsdag møtte Frankrikes president Nicolas Sarkozy i Beijing.

Artikkelen er over ni år gammel

- Dialog og andre fredelige midler er den beste løsningen på problemer, sa Hu til Sarkozy, som avla Kina en kort visitt på vei til et G20-møte.

Les også: Setter inn monsterfly mot Gaddafi

President Sarkozy svarte den kinesiske presidenten med å påpeke at de vestlige angrepene ikke har forårsaket sivile tap, så langt man har vært i stand til å kontrollere det, opplyste en fransk representant i Sarkozys følge.

Avholdende

Kina har støttet anstrengelsene til Den arabiske liga, Den afrikanske union og FN for å finne en løsning, og landet stemte for sanksjoner mot Libya i FNs sikkerhetsråd. Kina avsto også fra å nedlegge veto mot resolusjonen som åpnet for en flyforbudssone og maktbruk for å beskytte sivile i Libya.

- Kina er imot bruk av militær makt i internasjonale spørsmål, hevdet Hu også, ifølge kommentarer publisert på hjemmesiden til Kinas utenriksdepartement.

Den kinesiske presidenten sa at det ville være i strid med intensjonene i Sikkerhetsrådets resolusjon dersom maktbruk fra den internasjonale koalisjonen bringer katastrofe over uskyldige sivile og skaper en støre humanitær krise.

Les også: - Gaddafis fetter voldtok Iman

Sivile drept

Libyske opprørere rapporterte onsdag om minst 18 sivile drepte for Gaddafi-styrkenes angrep mot byen Misrata.

Den franske presidenten skal åpne et G20-møte i den kinesiske millionbyen Nanjing torsdag der hovedtemaet er global pengereform. Frankrike har for tiden det roterende presidentskapet i G20-landene.

Sarkozy drar deretter som første utenlandske statsleder til Japan på et kort solidaritetsbesøk med det katastroferammede landet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder