SLUTT: Denne dobbelsiden er fra den siste utgaven til News of the World og hyller avisens kampanje for Sarahs Lov. I kjølvannet av medieskandalen ventes nye regler for reguleringen av pressen. Foto: Afp

SLUTT: Denne dobbelsiden er fra den siste utgaven til News of the World og hyller avisens kampanje for Sarahs Lov. I kjølvannet av medieskandalen ventes nye regler for reguleringen av pressen. Foto: Afp

- Pressefriheten trues i Storbritannia

LONDON (VG Nett) Britiske politikere vil stramme inn på pressereglene etter avlyttingsskandalen som ryster landet.

Dyveke Nilssen
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Det er ingen tvil om at politikerne nå øyner muligheten til å regulerer pressen. De har fått med seg et pressekritisk publikum som har reagert sterkt på at vanlige småfolk er rammet av handlingene til News of the World, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, til VG Nett.

Det britiske presseforbundet Press Complaint Commission (PCC) er i hardt vær som følger av avsløringene om at News of the World har hacket seg inn på 4000 mobiler.

De gransket søndagsavisen i 2009, etter at The Guardian skrev om saken, men konkluderte noen måneder senere med at det bare var oppspinn.

Bakgrunn: Her er hovedrolleinnehaverne i News of the World-skandalen

Både statsminister David Cameron og opposisjonsleder Ed Miliband har uttalt at PCC har feilet i sin oppgave og at pressen ikke kan fortsette å regulere seg selv. Også visestatsminister Nick Clegg har sagt at han ønsker en endring.

Les også: Murdochs imperium kollapser

ADVARER: Generalsekretær Per Edgar Kokkvold, her under Norsk Presseforbunds 100-årsjubileum i fjor. Foto: Scanpix

- Farlig

Men Kokkvold mener at mange politikere er ute etter hevn etter at de selv har vært hengt ut i media.

- Det var høyst kritikkverdig at PCC henla saken, og i tillegg kritiserte de The Guardian som hadde avslørt dette, men jeg mener at politikerne bare prøver å utnytte situasjonen, sier han.

Et av forslagene som diskuteres er en lovregulert presse. Det mener Kokkvold kan hindre journalister i å gjøre jobben sin.

- Det er farlig hvis pressen gjennom dette ikke lenger gjør det den skal - sette et kritisk søkelys på de som har makt i samfunnet. De som har denne makten vil helst slippe å ha en presse som irriterer og avslører og avdekker, men det er faktisk pressens oppgave, påpeker han.

Ser til Norge

Mandag var generalsekretæren i London for å fortelle PCC om hvordan pressen i Norge reguleres med Vær Varsom-Plakaten og Pressens Faglige Utvalg.

- PCC sliter med at de ikke har noe særlig status innad i pressen, husregler står høyere enn deres retningslinjer, sier han.

- De ser på muligheten for et system som vårt, som ikke bare gjelder for redaktører, men også for journalister.

Les også: Cameron presses av avisskandale

- Ville vært trist

PCC selv mener at de fortsatt bør ha livets rett etter skandalen, og synes Cameron overdriver.

KRITIKK: David Cameron kritiserte forrige uke PCC. Foto: Ap

- Vi er enig i at det burde være en reform i PCC, og vi er enig i noe av kritikken vi har fått, men det er ikke bare vi som er blitt løyet til. Vi synes folk har glemt alle de positive tingene PCC har gjort, sier kommunikasjonsdirektør i PCC, William Gore, til VG Nett.

De håper at endringene i presseforbundet begrenser seg til at organisasjonen blir omorganisert og kanskje får et nytt navn etter skandalen. De håper også på flere ressurser.

- Det ville vært veldig trist om vi gikk mot hele resten Vest-Europa og forlot en selvregulerende presse, mener Gore.

PCC har bare eksistert siden 1991, men britisk presse har vært selvregulerende siden 50-tallet.

- Det er ingen tvil om at det er viktig å ha en fri presse, problemet er hvordan man skal balansere det med ansvar. Jeg tror ikke vi får svar på det før etter alle fakta er på bordet, først da kan vi finne en god løsning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder