SORG: Barn etter barn, alle sammen døde, blir båret ut av en totalt sammenrast skole i Muzaffarabad, den hardest rammede området. Foto: EPA

- En generasjon av barn har gått tapt i Pakistan

(VG Nett) Lørdag er vanlig skoledag i Pakistan. Barna hadde ingen sjanse da skolebygningene raste over dem.

Tone Libråten
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Lørdag er vanlig skoledag i Pakistan. Barna hadde nettopp satt seg ned ved pultene sine og tatt opp skolebøkene sine da jordskjelvet ristet bygningene i stykker. Skjelvet målte 7,6 på Richters skala.

Skjelvet la hele landsbyer i ruiner. Hus kollapset som korthus, og aller verst rammet er skolebarna. Det bekrefter generalmajor Shaukat Sultan.

- Redningsarbeidere trekker ut døde barn i Muzaffarabad, men det er ingen til å ta dem imot, noe som viser at også foreldrene er døde, sier Sultan ifølge NTB.

Pakistansk del av Kashmir er hardest rammet av skjelvet. Muzaffarabad er den viktigste byen i dette området. Ifølge Sultan ligger 70 prosent av bygningene i ruiner. Ingen av de resterende husene er uskadeliggjort.

Midt i katastrofen er det også små lysglimt. En seks år gammel gutt og ei jente på fire år er reddet levende fra ruinene, mer enn to døgn etter jordskjelvet i Pakistan. Den seks år gamle gutten hadde opphovnet ansikt, mens jenta hadde enkelte ansiktsskader, ifølge NTB. Fortsatt kan det høres barnestemmer fra ruinene, og folk har samlet seg for å hjelpe redningsmannskap med å grave dem fram.

1,5 millioner barn

FNs barnefond UNICEF regner med at minst 1,5 millioner barn vil trenge hjelp etter jordskjelvet som rammet Pakistan, India og Afghanistan.

- Vi hadde tre skoler her. To for gutter, og en for jenter - alle er borte, sier Mohammed Iqbal, soldat i byen Patangi utenfor Balakot.

FORTVILET: Denne moren mistet datteren sin da skolen i Muzaffarabad kollapset. Mannen forsøker å trøste til ingen nytte. Foto: EPA

Langs veiene i Balakot ligger omkomne. Mange av likene vil ikke bli hentet av pårørende. Det finnes ingen pårørende igjen i live.

- Det finnes ikke håp, sier politisjef Yamnin Kahn i Mansehra, hvor om lag 350 skolebarn fortsatt ligger begravd i ruinene.

Det samme gjelder for et ukjent antall andre landsbyer. Redningsarbeiderne har ennå ikke kommet frem til alle de rammede områdene. Ifølge generalmajor Shaukat Sultan er 400 barn innestengt under ruinene av en skole i landsbyen Gadi Habbibullah.

Bønn om hjelp

Det er nå bekreftet at 20.000 mennesker er omkommet i jordskjelvet. FNs barnefond og andre tjenestemenn melder at dødstallet i virkeligheten er mellom 30. og 40.000 omkomne. Millioner har blitt husløse. Minst 60.000 er skadet.

Ødeleggelsene er enorme, og det tar tid for redningsmannskapene å komme seg frem til de mest avsidesliggende områdene.

MINNESTUND: Disse indiske elevene i Srinagar overlevde jordskjelvet. I dag minnes de sine døde venner. Foto: AP

Frykter etterskjelv

Søndag kveld hadde pakistanske myndigheter registrert 121 etterskjelv. 21 av etterskjelvene har vært så kraftige at de har ligget mellom 5 og 6,2 på Richters skala.

På indisk side av Kashmir kom nye rop i natt fra moskeer som advarte mot nye skjelv.

- Et nytt skjelv kommer. Gå ut av husene deres og oppsøk åpne plasser, lød det fra høyttalerne på moskeene i Srinagar. Frykten spredte seg umiddelbart, mødre ba gjennom hele natten mens barna klynget seg til dem. Mennesker fylt av uro og frykt, løp ut av husene sine med barna i armene.

- Jeg tar ingen sjanser. Hva om dette virkelig er et nytt skjelv, sier Atiqa Bano, en skrekkslagen 65 år gammel kvinne, til AP.

Frykten viste seg denne gang å være grunnløs. Men folk ville ikke tro på politiets forsikringer om at det var å reise hjem igjen. De trosset kulden og tilbrakte natten utendørs.

Les også

 1. Millioner av barn trenger hjelp

  ISLAMABAD (VG) Tusener av barn er omkommet. Millioner av barn trenger hjelp.
 2. Jordskjelvet i Pakistan: Mirakelgutt reddet

  (VG Nett) En seks år gammel gutt er reddet levende fra ruinene, mer enn to døgn etter jordskjelvet i Pakistan.
 3. Brøt alle regler

  ISLAMABAD (VG) Byggherren fikk bare lov til å bygge ti etasjer med luksusleiligheter. Han bygde tolv.
 4. «Det var som i helvete»

  (VG Nett) Det var som i helvete. Slik beskriver et av de pakistanske jordskjelvofrene den forferdelige katastrofen.
 5. Jordskjelvet i Pakistan: Kan ha rammet bin Ladens gjemmested

  (VG Nett) Jordskjelvet i Asia rammet regionen der Osama bin Laden trolig gjemmer seg.
 6. - Jeg trodde jeg var død

  (VG Nett) Flere hundre studenter fryktes omkommet etter at tre skoler kollapset som følge av jordskjelvet i en og samme…
 7. Norge beredt til å gi mer penger

  Regjeringen vurderer nå å øke hjelpen til jordskjelvofrene i Asia etter hvert som tallet på døde stiger.
 8. Norsk fjellklatrer savnet

  (VG Nett) Det er den norske kvinnen Raheela Gul som er savnet i Pakistan. Hun er en kjent fjellklatrer i Pakistan.
 9. Dødstallene stiger i stor hastighet

  (VG Nett) Dødstallene etter jordskjelvkatastrofen i Pakistan har steget fra 3000 til 30.000 siden lørdag kveld.
 10. Eksperter advarer mot flere skjelv ved Himalaya

  Eksperter har i lang tid advart mot jordskjelvet som rammet Kashmir lørdag. Etter alt å dømme kommer det flere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder