Farlig fuglevirus påvist i England

Fugleinfluensaviruset H5N1 er påvist ved fugler på en gård i Øst-England, bekrefter det britiske landbruksdepartementet. Dette viruset kan være livsfarlig for mennesker.

 • Jostein Matre

Artikkelen er over 12 år gammel

DREPES: Død kalkun blir fraktet bort fra gården. Foto: AP

- Folk fra veterinærmyndighetene begynte tirsdag å slakte ned tusenvis av kalkuner på gårdsbruket. Beskyttelses- og overvåkingssoner er allerede på plass, sa Storbritannias fungerende sjefveterinær Fred Landeg.

Følger utviklingen

Besetningen har 5000 slaktekalkuner og i tillegg ender og gjess. Det er observert dødelighet i kalkunflokken, men ikke påvist kliniske symptomer på de andre fugleartene i virksomheten som ligger i et område med høy fjørfetetthet.

Veterinærmyndighetene har avlivet alle fjørfearter i virksomheten og det er opprettet en 3 km risiko- og en 10 km observasjonssone, melder det norske Mattilsynet på sine nettsider.

De følger utviklingen nøye, men vurderer ikke å iverksette spesielle tiltak på nåværende tidspunkt.

LES MER OM FUGLEINFLUENSA HER.

200 dødsfall blant mennesker

Gården som er rammet, Redgrave Park Farm, ligger ved Diss i grevskapet Suffolk om lag 125 kilometer nordøst for London. Viruset ble oppdaget på søndag, skriver BBC på sine nettsider.

- Viruset vi har funnet stammer fra Asia, og ligner sterkt på varianter som sist sommer ble funnet i Tsjekkia og Tyskland. Det kan tyde på at det muligens er snakk om villfugl, opplyste Fred Landeg.

Han legger likevel vekt på at det er stor usikkerhet knyttet til situasjonen. Så langt sier myndighetene i Storbritannia at de har et åpent syn på hva som er kilden til smitten.

- Vi er på et veldig tidlig stadium av etterforskningen, sier sjefveterinæren.

Siden H5N1-viruset dukket opp i Asia i 2003 har det forårsaket mer enn 200 dødsfall blant mennesker, de fleste i asiatiske land. Leger er redd viruset skal endre seg slik at det ikke bare kan overføres fra fugler til mennesker, men også fra menneske til menneske.

WHO har oppdaterte tall over antall smittede og døde mennesker. Se mer her(VG Nett tar ikke ansvar for eksterne lenker i denne artikkelen).

(VG Nett / NTB)

Mer om

 1. Fugleinfluensa

Flere artikler

 1. Kalkuner masseslaktes i kamp mot fugleinfluensa

 2. Fugleinfluensaen sprer seg i Øst-England

 3. Fugleinfluensa tar sitt andre offer i Kina

 4. Rask fugleinfluensa-test kan redde liv

 5. Nytt utbrudd av fugleinfluensa i Kina

Fra andre aviser

 1. Fugleinfluensa i England

  Bergens Tidende
 2. Farlig fugleinfluensa funnet i England

  Aftenposten
 3. Kalkuner masseslaktes

  Bergens Tidende
 4. Farlig fuglevirus påvist i England

  Fædrelandsvennen
 5. Fugleinfluensa funnet i Polen

  Bergens Tidende
 6. Nytt tilfelle av fugleinfluensa funnet i Polen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder