UENIG: Utenriksminister Jonas Gahr Støre stiller seg ikke bak EU-presidentskapets syn på det israelske bakkeangrepet lørdag kveld. Arkivfoto: Scanpix

Norge forberedt på tøffe krav fra Obama

STORTINGET (VG Nett) Utenriksminister Jonas Gahr Støre spår at USA under Barack Obama vil melde seg sterkere på den internasjonale arenaen. Det vil også stille større krav til Norge.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Den norske utenriksministeren stiller seg i køen av dem som gratulerer Barack Obama med seieren i det amerikanske presidentvalget. Han karakteriserer valget av den første afroamerikanske presidenten som historisk.

LES OG SE VGTV MED STOLTENBERG:- En imponerende mann

LES OGSÅ:Høybråten gråt

- Dette er et signal til minoriteter over hele verden om at alt er mulig, og det er et signal til majoriteten om at den må holde slike muligheter åpne, sier Støre.

LES OGSÅ:Solheim jubler

Aktiv rolle

Mange spår et tydeligere amerikansk engasjement under den nye presidenten. Obama har gjort det klart at han ønsker å trekke de amerikanske styrkene ut av Irak så raskt som mulig. Samtidig har han varslet økt engasjement i Afghanistan. Støre sier han regner med at USA, under den nyvalgte presidenten, vil spille en mer aktiv rolle i verdenssamfunnet.

- Vi vil se en langt større bredde i USAs engasjement, og vi må derfor være forberedt på at USA vil ha klarere forventninger til sine allierte, sier Støre.

LES OGSÅ:Slik vil Obama forandre verden

LES OGSÅ:Derfor vant Obama

Saken fortsetter bunder bildet

VINNER: Barack Obama blir USAs neste president.. Foto:

Han understreker likevel at norsk Afghanistan-politikk ligger fast, og avviser at regjeringen har umiddelbare planer om å trappe opp det norske engasjementet.

VGTV:Se Obamas seierstale her

- Det gir ingen mening i å spekulere i hva som måtte komme av fremtidige forespørsler fra USA eller andre allierte, sier Støre.

VGTV:McCain gratulerer Obama

Sanksjoner

Historiker og USA-ekspert Geir Lundestad deler utenriksministerens spådommer om endringene i amerikansk utenrikspolitikk. Han mener økt europeisk nærvær i Afghanistan og sterkere sanksjoner mot Iran er saker der Norge vil møte sterkere forventninger fra den nye presidenten. I tillegg trekker han fram miljø og klima som et område der USA nå vil komme sterkere på banen.

- Obama har en helt annen retorikk enn Bush, der han vektlegger internasjonalt samarbeid. Det vil vi merke også i Norge, sier Lundestad.

VGTV:Slik reagerer folk på gaten i Oslo

Han mener skiftet av president vil påvirke forholdet mellom USA og Norge i positiv retning, men advarer mot å tro at USA nå vil legge seg flate for FN.

- Obama har en klar ambisjon om at USA fortsatt skal lede verden, påpeker han.

Les alt om presidentvalget her!

Under Stortingets spørretime i formiddag benyttet flere av partilederne muligheten til å gratulerer Obama med valgseieren. Venstre-leder Lars Sponheim la ikke skjul på at han gleder seg over at Bush-epoken nå er over.

- Jeg har hatt et livslangt kjærlighetsforhold til USA. Jeg er derfor glad for at åtte års kjærlighetssorg nå går mot slutten, sa Sponheim.

LES OGSÅ:Valget stat for stat

Støre forventer nå at USA engasjerer seg sterkere mot i kampen mot fattigdom og mot klimaødeleggelser. Han advarer likevel mot å tro på raske omveltninger i amerikansk politikk.

- Dette skiftet kommer ikke til å innebære noe skifte av kurs over natten. Vi har hatt et rimelig godt forhold til den amerikanske administrasjonen, og det kommer vi fortsatt til å ha, sier Støre.

PROTOKOLL:VG Nett-leserne forventninger til Obama

Han legger likevel ikke skjul på at han er begeistret over Barack Obamas budskap i valgkampen.

- Obama har drevet valgkamp på et optimistisk budskap om at forandring er mulig. Det er en stor inspirasjon, sier Støre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder