Joshua French: - Aktor ruinerer alt

KISANGANI (VG Nett) Drapstiltalte Joshua French (27) tror regjeringen i Kongo kan ha gitt ordre om å senke pengekravene mot den norske staten.

  • Linn K. Yttervik
  • Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Under rettssaken i Kongo i dag kom det frem at bistandsadvokatenes krav om erstatning fra Norge blir senket dramatisk.

- Det har vel vært noen signaler fra Kinshasa. At de ikke er helt fornøyd med dette kravet i det store og hele, tror jeg. Så det er vel et forsøk på å jekke det ned litt og unngå oppmerksomheten, sier French i et kort intervju med VGTV under en pause i retten.

Mandag kveld kom det frem at bistandsadvokaten som fremmet erstatningskrav på vegne av den kongolesiske staten tilsvarende hele det norske oljefondet, kan ha blandet dollar og franc.

VGTV:- Korrupt tribunal og aktor ruinerer alt

Kongo kom i utgangspunktet med et erstatningskrav på 3000 milliarder kroner mot staten Norge. I dag ble beløpet nedjustert til 30 milliarder kroner.

LES REFERATET FRA RETTSMØTET I KONGO TIRSDAG!

- Alt blir ruinert

French, som i retten sitter sammenlenket med Moland, frykter utfallet av saken og gjentar sine påstander om at rettssystemet er korrupt.

- Alt ble ruinert på grunn av det veldig korrupte tribunalet og aktoratets innblanding.

Tirsdag kom det frem i retten at dom i saken er ventet om én uke. Deretter vil nordmennene ha mulighet til å anke saken videre til en sivil domstol.

Les også:- Bildet beviser bare at han vasker bilen

Nordmennene har nektet å forklare seg i retten og gjentok også tirsdag at de ikke ville si noe.

- På slutten fikk dere anledning til å forklare dere. Var det noe du gjerne ville sagt?

- Ja, de kan gå og... Nei, ingenting.

- Hvordan har dere forberedt dere?

- Røyker masse, drikker litt kaffe og hviler på cella, vi har ikke så mye annet å gjøre.

Forsvarer Kibambe mener at aktoratet har utnyttet at nordmenene ikke har villet forklare seg:

- Fordi de tiltalte ikke har snakker, har aktor lagt fram bilder fra kamera, bilder og meldinger som bevis. De betrakter dette som bevis, men dette er rene spekulasjoner, sa forsvarer Andre Kibambe under dagens siste rettsmøte i Kongo før det er ventet å bli avsagt en dom i saken neste uke.

Les også:Moland bytter forklaring om våpenet

Angrep bevis

BEVIS: Dette bildet av Rune Folkedal ble lagt frem som bevis i rettssaken mot Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: Scanpix

Kibambe brukte rettsmøtet på å angripe aktors bevisførsel. Han sa at de ikke kan dømme noen for spionasje fordi de har utstyr som GPS, kart og kompass og forsøkte å plukke fra hverandre det aktor mener er bevis.

Han angrep bildet av Rune Folkedal, fotograf i Drammens Tidende, som han mener like gjerne kan peke på Uganda.

- Når du hevder at de har mottatt ordrer fra noen, holder det ikke som bevis å vise fram et bilde av en mann som peker på et foto av Afrika, sier forsvarer Kibambe.

Kibambe forsøkte også å gjendrive aktoratets anklager om at de to er norske spioner.

- Hvis det er det at man har et selskap eller en organisasjon i et annet land, i dette tilfellet at han har et selskap i Uganda, som gjør at man blir beskyldt for spionasje, så må det i så fall være Uganda som anklager dem for spionasje - ikke Kongo, sier Kibambe.

Norsk fotograf:- Dette er bare tull

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder