VÆPNEDE PALESTINERE: Medlemmer av Hamas sin væpnede fløy , Ezzedine Al-Qassam-brigadene, holder pressekonferanse i Gaza 19. januar. nå skal gruppen være klar for å akseptere det egyptiske fredsforslaget, melder en arabisk tv-kanal. Foto: AFP

- Hamas er klare for våpenhvile

(VG Nett) Hamas skal være klare for å akseptere en våpenhvile, men Israel krever hevn etter de siste dagenes rakettangrep fra Gazastripen.

Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Kilder i Hamas opplyser til den arabiske tv-kanalen Al-Arabiyya at Hamas er klare til å akseptere det egyptiske fredsforslaget. Det vil innebære en ettårig våpenhvile mellom den militante islamistgruppen som har makten på Gaza og Israel. En delegasjon fra Hamas skal være på vei til Kairo mandag for å klargjøre gruppens stadnpunkt.

Egyptiske myndigheter bekrefter ikke opplysningene ovenfor tv-kanalen.

Det har vært spekulert i at det kan være store splittelser internt i Hamas-ledelsen, etter at det har kommet motstridende meldinger om hvorvidt islamistgruppen ønsker våpenhvile eller ikke.

FÅR KRITIKK: Lederen for Hamas sitt politiske byrå oppholder seg i den syriske hovedstaden Damaskus. Eksil-lederen møter nå kritikk internt i Hamas for sine radikale standpunkt. Foto: AFP

TV-kanalens kilde, som ikke ønsker å stå frem med navn, kritiserer Khalid Meshaal og resten av eksil-ledelsen i arabiske naboland møter nå hard kritikk fordi de har kommet med uttalelser der de avviser våpenhvile med Israel.

- Hamas-ledelsen i Gaza har bakkekontakt med befolkningen, sier en sentralt plassert politisk kilde til al-arabiya.
Les også:Se rasende palestinere angripe
Olmert truer

Israels statsminister Ehud Olmert sier at Hamas kan vente seg en kraftig reaksjon etter nye palestinske rakettangrep mot Sør-Israel. Hamas mener truslene er en del av den israelske valgkampen.
Kort tid etter at palestinere avfyrte opptil fire raketter fra Gazastripen mot Sør-Israel søndag morgen, truet Olmert igjen med at Israel vil svare med et kraftig motangrep.

Under et regjeringsmøte gjentok han at Hamas kan vente seg sterke reaksjoner når det rettes angrep mot israelske borgere.

Men Hamas tror at Olmert driver med propaganda for å vinne velgere foran valget på ny israelsk nasjonalforsamling 10. februar.

- Falsk påskudd

- Dette er et forsøk på å finne en falsk unnskyldning for å trappe opp aggresjonen mot palestinerne, sier Hamas' talsmann Taher al-Nunu i en kunngjøring søndag.

Han mener at truslene også er et forsøk på å ødelegge de egyptiske forsøkene på å få i stand en mer solid våpenhvile.

- Olmert bruker press mot den palestinske befolkningen slik at man skal godta de israelske betingelsene i samtalene, sier han.

Siden Israel og Hamas erklærte hver sin ensidige våpenhvile i helgen for to uker siden, er det blitt meldt om sporadiske rakettangrep.

De fire rakettene som landet i Sør-Israel søndag, gjorde ingen skade, ifølge israelsk politi. Ingen har foreløpig påtatt seg ansvaret for angrepene.

Artikkelen fortsetter.

SLO TILBAKE: Israels statsminister Ehud Olmert (i.m.) lovte søndag harde konsekvenser for Hamas hvis angrepene fortsetter fra Gazastripen. Løftene er nå holdt. Til venstre utenriksminister Tzipi Livni og til høyre kabinettsekretær Oved Yehezkel. Foto: Reuters

Fire drept

Siden våpenhvilene trådte i kraft er minst fire personer, en israelsk soldat og tre palestinere, drept i ulike angrep.

De palestinske rakettangrepene er blitt fulgt opp med israelske luftangrep, som blant annet har såret en palestinsk politimann og ødelagt smuglertunneler. Også i forrige uke truet Olmert med at Hamas kan vente seg en meget kraftig reaksjon som følge av rakettene.

Da israelske myndigheter iverksatte den over tre uker lange offensiven mot Gazastripen i romjula, var målet å stanse de palestinske rakettangrepene mot Sør-Israel. At det fortsatt blir skutt raketter, kan komme til å koste regjeringspartiene stemmer ved valget om en drøy uke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder