KAN AVGJØRE ALT: Disse delstatene kan avgjøre presidentvalget i November. Foto: Grafikk: VG Multimedia

Her er vippestatene som kan avgjøre USA-valget

(VG NETT) Noen få delstater kan avgjøre hele presidentvalget i USA, og USAs siste pionerer kan avgjøre hvem som får nøkkelen til Det hvite hus.

 • Lars Akerhaug

Artikkelen er over 11 år gammel

I det amerikanske valgsystemet skjer valget av president indirekte gjennom valgmenn som representerer velgerne i sin delstat.

I et flertall av statene går flertallet tradisjonelt til et av partiene. Sjansene for at det konservative Texas skal gå til Obama eller New York City til McCain regnes som forsvinnende små. Derfor er det statene der pendelen svinger oftest frem og tilbake som står i fokus for presidentkandidatene.

Hva mener du om USA-valget? Diskuter her!

- HELT ESSENSIELLE: Forsker Halvard Leira tror utfallet i vippestatene vil avgjøre valget. Foto: NUPI

- Delstatene er helt essensielle, vinneren tar alt i det amerikanske valget, sier Halvard Leira.

Vippestatene kan avgjøre alt

Derfor er det minst like viktig for republikanernes John McCain og demokratenes Barack Obama å kapre velgerne i stater som Ohio, Colorado, Michigan og Ohio, særlig om valget blir jevnt.

Fjellstaten Colorado, der demokratene holdt sitt landsmøte i delstatshovedstaden Denver, er en av statene Obama bør vinne for å sikre seg nøklene til Det hvite hus.

- Det var derfor han holdt landsmøtet i Denver, sier Jan Arild Snoen fra det konservative tidsskriftet Minerva.

- Det var også tankegangen bak å legge republikanernes landsmøte til St. Paul i Minnesota, som er et av deres satningsområder.

Må holde Bush-statene

Folket stemmer på sin presidentkandidat i delstaten, og kandidaten med flest stemmer får alle delstatens valgmenn. Det er valgmennene som avgjør hvem som blir president, ved en avstemming hvor alle delstatenes valgmenn møtes.

VALGKAMP: John McCain beskyldes for å drive med skittkasting mot Barack Obama - og omvendt. Foto: AFP

- McCain må holde statene Bush vant i 2004, sier Jan Arild Snoen. Han tror dessuten at staten Michigan kan gi seier til McCain.

I delstaten går flertallet som oftest til demokratene, men det er mye misnøye blant hvite arbeiderklassevelgere over at Hillary Clinton tapte for Barack Obama.

- Vinner McCain Michigan, vinner han valget, sier den konservative USA-eksperten, som har satt penger på at McCain vinner valget.

Alt i alt er det 538 valgmenn, førstemann som kaprer 270 valgmenn er USAs neste president.

Pioner-trøbbel for McCain i fjellstatene

KAN STJELE FRA MCCAIN: Libertarianeren Bob Barr kan stjele nok stemmer fra John McCain til at republikanerne mister flertallet i Nevada. Foto: AP

Men også lenger vest i landet kan det bli trøbbel for McCain. I delstaten Nevada kan misnøye med nominasjonsprossessen i det republikanske partiet føre til at velgerne går over fra republikanerne til et av USAs småpartier, libertarianerne.

Fem prosent av velgerne truer nå med å stemme på Bill Barr fra det anti-statlige partiet. Det kan være nok til å vippe pendelen i Obamas favør.

- Dett er mennesker har bevart ånden fra pionertiden. De ønsker minst mulig statlig styring. Dermed kan de være for minst mulig våpenkontroll, men samtidig tilhengere av fri abort, sier Leira fra NUPI.

Reprise fra 2000?

USA-eksperten peker på at denne strømningen i amerikansk politikk kommer i kollisjonskurs med nykonservative retninger i det republikanske partiet, særlig representert ved visepresidentkandidaten Sarah Palin.

I 2000 stjal Ralph Nader seieren fra demokratene etter at velgere i svingstatene stemte på ham, heller enn Al Gore. Nå kan det samme skje igjen for McCain.

Mer om

 1. Presidentvalget i USA

Flere artikler

 1. - Introduserer moren min til dem som mener jeg er for gammel

 2. Obama tar ledelsen på ny CNN-måling

 3. Satte penger på Palin

 4. Ferske målinger: Obama kupper vippestatene

 5. USA-ekspert Hans Olav Lahlum spår valgutfallet: Presidentvalget i 2012: Dominorekken fra 2008

Fra andre aviser

 1. Kampen om Rust-Vesten

  Bergens Tidende
 2. Demokratene styrker grepet om Kongressen

  Bergens Tidende
 3. Valgskred for USAs første svarte president

  Aftenposten
 4. Gjenvalgets kvaler

  Bergens Tidende
 5. <Font size="7">Din guide til valgnatten</Font>

  Fædrelandsvennen
 6. Valget i USA: Resultatene

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder