HYLLES OG HATES: Tysklands statsminister Angela Merkel hylles av syrere for sitt regelunntak for syriske asylsøkere. Samtidig blir hun kalt forræder av innvandringsfiendtlige ekstremister. Foto:Tobias Schwarz,Afp

Flyktningkrisen: Merkel hylles etter regelunntak

Tysklands forbundskansler Angela Merkel mottar regelrette kjærlighetserklæringer på sosiale medier.

Sofie Braseth
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tidligere denne uken erklærte Tyskland at de vil endre måten de håndterer syriske asylsøkere på. I motsetning til det som har vært praksis til nå åpner tyskerne for at syrere kan søke om beskyttelse i Tyskland, selv om de ankom et annet europeisk land først.

Dermed gjør de et unntak fra Dublin-avtalen, som bestemmer hvilket land som har ansvaret for å behandle en søknad om beskyttelse.

Grafikk: Disse landene tar imot flest flyktninger

De første syv månedene i år ankom nesten 340.000 flyktninger og migranter EU. Tyskland venter å motta rekordmange 800.000 asylsøkere i løpet av året.

«Medfølende mor»

BBC skriver at regelunntaket potensielt vil gjøre det mulig for tusenvis av mennesker å søke asyl i Tyskland.

Det får flere syrere til å sende digitale kjærlighetserklæringer til Tysklands statsminister Angela Merkel.

Via mikrobloggen Twitter skriver flere at de elsker Merkel og landet hun leder, og omtaler henne som en «medfølende mor», ifølge Jerusalem Post.

#Syria: Activists thank Germany's #Merkel for taking refugees. Poster mimics Assad slogan. Arabic reads: We love you. http://t.co/tzWccRTeZa

Flere har også rettet sine takksigelser – på tysk! – til Tysklands føderale kontor for migrasjon og flyktninger, skriver Washington Post.

Ble kalt forræder

Men det er ikke alle som er like positive til Merkel.

Da 61-åringen reiste til den tyske byen Heidenau for å ta et oppgjør med innvandringsfiendtlige ekstremister, ble hun buet og kalt forræder, skriver NTB.

Les mer: Bølge av angrep mot asylmottak i Tyskland

OPPTØYER: I august oppstod voldelige opptøyer rundt asylmottaket i den øst-tyske byen Heidenau. Her sikrer lokalt politi mottaket fra høyreradikale demonstranter. Foto:Arno Burgi,Afp

Den østtyske byen er nylig blitt et symbol på Tysklands strev for å ta imot den voldsomme bølgen med nykommere etter at flere titall politifolk ble skadd i sammenstøt med høyreradikalere som angrep det nybygde asylmottaket.

Flyktningkrisen 2015: Slik reiser de

I januar viste en meningsmåling gjort av Bertelsmann-stiftelsen at tyskere flest stiller seg positivt til flyktningene – 60 prosent ønsker dem velkommen, opp fra 49 prosent for tre år siden, skriver NTB.

Men undersøkelsen viser også at det er delte meninger om bølgen av innvandrere representerer en ny mulighet for Tyskland eller er en byrde.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder