TATT: En mistenkt IS-kriger sitter bakbundet i en kjeller i Mosuls gamleby den 3. juli. Foto: Felipe Dana AP

HRW: USA-trente styrker likviderer fanger i Mosul

En irakisk hæravdeling, som er trent av USA, står bak vilkårlige likvidasjoner av krigsfanger i Mosul, ifølge Human Rights Watch.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Menneskerettsorganisasjonen krever at USA straks stanser all støtte til den irakiske hærens 16. divisjon, som ifølge dem har stått bak en rekke likvidasjoner av krigsfanger i Mosul.

– USA må forsikre seg om at de ikke lenger bistår den irakiske enheten som er ansvarlige for denne bølgen av henrettelser, og de må også skrinlegge alle planer om framtidig støtte inntil disse grusomhetene er etterforsket på skikkelig vis, sier Sarah Leah Whitson, som leder Human Rights Watchs virksomhet i Midtøsten.

Les også: Bakbundet og skutt i Mosul: Anklager irakiske styrker for krigsforbrytelser

– På bakgrunn av de omfattende overgrepene irakiske styrker står bak, og den irakiske regjeringens elendige oppfølging av dem, bør USA virkelig ta samarbeidet med irakiske styrker opp til ny vurdering, sier hun.

Menneskerettsorganisasjoner minner om at den såkalte Leahy-loven i USA forbyr det amerikanske forsvaret å gi militærhjelp til utenlandske styrker, dersom det foreligger troverdige beviser for at de har gjort seg skyldige i brudd på menneskerettighetene og det ikke blir gjort noe for å stille de skyldige til ansvar.

Les også: Tysk 16-åring fanget etter å ha levd med IS: – Jeg vil bare hjem

STRAFFET: Mistenkte IS-medlemmer, fanget opp av irakiske styrker, er stuet sammen i et lite rom i et fengsel i utkanten av Mosul. Mange opplever umenneskelige forhold. Noen blir torturert og henrettet, ifølge Human Rights Watch. Foto: Bram Janssen AP

Norske soldater

USA er ikke alene om å samarbeide tett med irakiske regjeringsstyrker i kampen mot den ytterliggående islamistgruppa IS.

Norge har siden 2015 deltatt i den USA-ledede koalisjonen og rundt 60 norske soldater deltar i opptreningen av irakiske styrker Anbar-provinsen i Irak.

Norske myndigheter er svært tilbakeholdne med opplysninger om hva soldatene holder på med og hvilke irakiske avdelinger de samarbeider med, men ifølge forsvarsminister Ine Eriksen Søreide er de norske soldatene ikke direkte involvert i kamphandlinger.

Amnesty: Krigsforbrytelser i kampen mot IS

Mulige krigsforbrytelser

Amnesty International anklaget nylig både de irakiske regjeringsstyrkene og den USA-ledede koalisjonen for mulige krigsforbrytelser i Mosul, ved at de ikke har tatt tilstrekkelig hensyn for å beskytte sivilbefolkningen.

Ifølge rapporten «At any cost: The civilian catastrophe in West Mosul» kan gjenerobringen av Mosul bli innledningen på et nytt kapittel i «en endeløs syklus av konflikt og grusomheter» i Irak, dersom ikke irakiske myndigheter gjør mer for å beskytte sivilbefolkningen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder