NY DEBATT: En gruppe med demokratiske senatorer er på vei ned de berømte trappene fra Senatet på baksiden av Den amerikanske kongressen tirsdag. Senatets minoritetsleder Chuck Schumer (D) leder vei for å snakke med pressen etter at republikanerne stemte for en ny debatt om Trumpcare. Foto: Win Mcnamee AFP

Trumps helsereform vekkes til live i ny kamp i senatet

Presidentens håp om å avvikle og erstatte Obamacare er igjen i senatorenes hender – men etter en mindre seier gikk Trump på nok et nederlag på grunn av republikanerne.

Eirik Tufteland Kroken
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Å bli kvitt president Obamas helsereform fra 2010 var et av Trumps største valgløfter. Etter seks måneder som president har han flere ganger måttet se forslagene sine bli nedstemt.

Men – tirsdag fikk presidenten et nytt håp for å legge ned Obamacare.

Med John McCain tilbake fra sykehus ble det vedtatt at helsereformen skulle behandles på nytt, ettersom visepresident Mike Pence får stemme om resultatet blir likt.

– Dette var et stort steg, sa Trump under en pressekonferanse kort tid etter avstemningen natt til tirsdag.

Slik fikk det nye vedtaket flertall: Kreftsyk senator avgjorde helse-thriller

Allerede tirsdag ettermiddag gjorde senatorene seg klare for å stemme over en ny helsereform som er godkjent i Representantenes hus, skriver CNN.

Da stemte alle de 48 demokratiske senatorene i tillegg til ni republikanske imot og nok en gang var nederlaget et faktum.

Artikkelen fortsetter under bildet

FORNØYD MED EN SEIER: President Trump omtalte på en pressekonferanse tirsdag den nye behandlingen i senatet som en seier, ettersom flere av senatorene som tidligere har sagt nei til hans forslag, stemte for å gi det en ny sjanse. Foto: Alex Brandon AP

Forvirring og drama i vente

Avstemningen er trolig den første av flere i den kommende uken.

Ifølge CNN vil senatorene ha dager foran seg med 20-timer lange debatter og avstemminger.

Ettersom flere republikanske senatorer offentlig har sagt at de vil stemme imot både opphevingen og forslag om en helsereform, er det flere som innser at det kan bli vanskelig.

– Vel, jeg tror alle forstår at dette bare er det første skrittet, sier den republikanske senatoren Bob Corker, om den nye runden i senatet, til mediehuset som omtaler situasjonen som forvirrende og fylt med drama.

Så du? Trump til fansen: – Det er enkelt å oppføre seg presidentaktig

Senatet har tidligere vendt tommelen ned for Donald Trumps helsereform, og hva den nye behandlingen innebærer er høyst usikkert.

Det er beregnet at 22 millioner mennesker vil stå uten helseforsikring dersom man erstatter Obamacare med Trumps foreslåtte helsereform.

Saken fortsetter under videoen

McCain ber om samarbeid

Den 80 år gamle senatoren John McCain, som tirsdag var tilbake i Kongressen etter å ha fått påvist hjernesvulst, sier han ikke kan huske å ha sett Senatet så partisk og splittet før.

– Mine venner, vi får ikke utrettet noe. Helsetilbudet vårt er et salig rot. Det vet vi alle sammen, både de som støtter Obamacare, og de som ikke gjør det. Noe må bli gjort, sa McCain.

Intern strid: Trump til angrep på egen justisminister

Han oppfordret senatorene til å samarbeide.

– Jeg håper vi igjen kan være ydmyke og erkjenne behovet for samarbeid og tillit til hverandre for bedre å kunne tjene de menneskene som valgte oss, sa McCain.

Flere hadde møtt fram for å demonstrere mot Trumps forsøk på å bli kvitt Obamacare. Nærmere 100 personer ble pågrepet på publikumsgalleriet og i Senatets kontorbygg, opplyser politiet.

VG/NTB

STØTTER OBAMACARE: Tilhengere av Obamas «The Affordable Care Act» møtte opp på en pressekonferanse ved Kongressen tirsdag ettermiddag for å vise sin støtte ved en Foto: Win Mcnamee AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder