FRITTALENDE: Det er langt fra første gang at Filippinenes president Rodrigo Duterte kommer med omstridte uttalelser. Foto: Ted Aljibe AFP

Duterte raser mot EU: Jeg vil henge dere med glede

Filippinenes president Rodrigo Duterte advarer EU mot å presse sørasiatiske land til å stoppe dødsstraff, og truer nå med å «henge alle sammen».

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Den frittalende presidenten mener at de fleste ASEAN-landene blir presset av EU fordi de er for dødsstraff og sendte skarp kritikk vestover.

– Dere idioter, sønner av horer, slutt å blande dere, sier Duterte under en pressekonferanse i Manila torsdag.

– Ingen vil si det til dere, så jeg gjør det: Dere er alle idioter. Jeg vil henge dere med glede. Hvis jeg ønsker det så henger jeg dere alle sammen. Dere undertrykker oss og legger trykk på alle land med innført dødsstraff.

Duterte fant tonen med Trump: – Han støtter meg i narkokrigen

Det er langt fra første gang at presidenten kommer med sterke og kontroversielle uttalelser:

Han har tidligere sammenlignet narkokrigen sin med Hitlers jødeutryddelser, truet med å spise Abu Sayyaf-medlemmer og kalt USAs tidligere president Barack Obama for en «horeunge» - noe han senere angret på.

VG var med filippinsk politi på jobb: Slik skal de rense landet med drapsbølge

Det er ikke helt klart hvem Duterte referer til denne gangen, men han har blitt sitert tidligere denne uken da han gikk ut mot europeiske parlamentarikere som godkjente et vedtak for å stoppe Filippinene i å gjeninnføre dødsstraff.

Duterte vil slutte å banne: – Fikk beskjed av Gud

Av ASEAN-landene er det kun Kambodsja og Filippinene som har avskaffet dødsstraff. Duterte sier europeere er imot dødsstraff på grunn av skyldfølelsen de bærer over å ha drept millioner av mennesker under andre verdenskrig.

– Skyldfølelsen deres er nesten genetisk. Den har blitt overført fra generasjon til generasjon.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder