Charlotte: Konas mobilvideo viser minuttene før Keith ble drept av politiet

USA-ekspert: – Lett å tenke at de ikke har samme type respekt for alle

typer mennesker.

Familien til drepte Keith Lamont Scott har frigitt en mobilvideo av de siste minuttene før drapet – filmet av kona. Hun blir hjelpeløst vitne til at mannen blir skutt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Ikke skyt ham. Han har ikke våpen. Ikke skyt! gjentar kona i videoen, som er filmet et lite stykke fra hendelsen som nå opprører både byen Charlotte og resten av USA.

Keith Lamont Scott ble skutt og drept av en svart politimann tirsdag denne uken.

Politiet har så langt nektet å offentliggjøre videoopptak av hendelsen, men familien har fått se den. De sier de sitter igjen med flere spørsmål enn svar.

Fredag publiserte avisen The New York Times et videoopptak gjort av kona til Scott. Videoen er frigitt via Scotts familie sin advokat, i samråd med familien. (Se videoen i toppen av denne saken)

Det er erklært unntakstilstand i delstaten, og torsdag kveld ble det innført portforbud i Charlotte etter flere kvelder med demonstrasjoner og sammenstøt mellom demonstranter og politi. Blant annet skal det ha blitt brukt tåregass mot demonstrantene.

Uklart om han var bevæpnet

Mobilopptaket til kona viser hvordan flere politibiler har stanset Scotts bil, og man hører politiet flere ganger rope til Scott at han må kaste fra seg våpenet.

Samtidig filmer Scotts kone hendelsen mens hun gjentatte ganger roper til politifolkene at ektemannen er ubevæpnet og at de ikke må skyte ham. Hun roper at han har en sykdom og at han nettopp har tatt medisinene sine.

Det kommer ikke frem av opptaket hvorvidt Scott faktisk var bevæpnet eller ikke. Videoen viser heller ikke selve drapet, men man kan tydelig høre flere skudd.

Deretter løper kona til åstedet mens hun roper:

– Skjøt dere ham? Dere skjøt ham!

Bakgrunn: Rasende etter ny politiskyting i USA

Etter at skuddene har falt, kan man på videoopptaket se Scott ligge livløs på bakken.

Politiet mindre beskyttet

– Disse videoene og telefonene har skapt en ny realitet. Før måtte du bare godta det som politiet selv forklarte, men nå er de ikke lenger så beskyttet som de var, sier Ole O. Moen, tidligere professor i Nord-Amerikastudier ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk, Universitetet i Oslo.

Han mener det er flere ting som kan forklare hvorfor det stadig skjer nye hendelser der politiet blir anklaget for å utøve unødvendig brutal vold særlig mot mørkhudede mennesker.

– Det som er forunderlig, er alle disse skyteepisodene som følger etter det som skjedde i Ferguson. Jeg vil tro at politidistriktene er gjort oppmerksomme på disse tingene, og når det da likevel skjer umotiverte, vi kan vel kalle det drap, er det lett å ty til at det må ligge noe annet bak. Det er lett å tenke at de ikke har samme type respekt for alle typer mennesker, sier Moen.

– Handler dette om rasisme?

– Det er lett å ty til den konklusjonen. I forbindelse med Ferguson-drapet ble det i Missouri utgitt en rapport på bakgrunn av en undersøkelse som viste at det ble stoppet langt flere biler med svarte mennesker bak rattet enn hvite, sier Moen.

Svak politiutdanning

Han peker også på politiutdannelsen i landet. Moen forteller at det der legges mye vekt på våpenbruk, og lite på det han kaller psykologiske aspekter.

– Det er helt klart at politiutdannelsen er svak i mange kretser. Utdanningen varierer gjerne fra seks uker til seks måneder. De har denne generelle forestillingen om at politiet har lov til å bruke ganske mye vold, og av og til tiltrekkes de rekrutter som fascineres av dette. Det er ikke bare guds beste barn som er politimenn, og det kan nok forklare en del av disse triggerhappy tilfellene, sier Moen.

Hillary involverte seg

Saken har naturlig nok fått massiv oppmerksomhet de siste dagene. Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton er blant dem som har engasjert seg i saken. På Twitter tok hun fredag til ordet for at politiet måtte frigi sin video av det som skjedde da Scott mistet livet.

– Charlotte bør frigi politivideoen av Keith Lamont Scott-skytingen uten forsinkelse. Vi må sikre rettferdighet og jobbe for å bygge bro mellom splittelser, skriver hun.

Kilde: VG/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder