TATT I BESLAG: Svensk politi skal ha funnet informasjon om en rekke fornærmede på den overgrepstiltalte mannens (28) datamaskin. Foto: POLITIET,.

Norsk offer i omfattende svensk nettpedofili-sak

Mann (28) tiltalt for overgrep mot 68 gutter og jenter

Politiet: En virtuell voldtektsmann

Bistandsadvokat i Norge: Det har vært en krevende prosess

En svensk mann (28) er tiltalt for overgrep mot 68 gutter og
jenter fra hele Sverige – og en ung jente fra Østlandet.

– Det har vært en krevende prosess og veldig ugreit for henne. Hun har vært engstelig og utrygg, sier jentas norske bistandsadvokat til VG.

Det var i begynnelsen av oktober i fjor at svensk politi slo til mot den 28 år gamle mannens bolig i Husby i Sverige. Bakgrunnen for aksjonen var en rekke anmeldelser fra unge jenter som hevdet mannen hadde presset dem, ifølge Aftonbladet.

Onsdag tok påtalemyndigheten i Sverige ut det som beskrives som den mest omfattende overgrepssaken i landets historie. Totalt 68 gutter og jenter i alderen 11 til 20 år er fornærmet i saken.

– Egnet til å skade barnets helse

Ifølge tiltalen, skal 28-åringen i 2012 og 2013 ha overtalt den da mindreårige norske jenta til å posere lettkledd for ham via chattetjenesten Skype på Internett.

«Poseringen ville vanligvis ha vært egnet til å skade barnets helse eller utvikling, da hun har blitt villedet om N.N.s (journ.amn. tiltalte) alder og identitet.», står det i tiltalen.

Den 28 år gamle svensken skal ha utgitt seg for å være jevnaldrende med jenta og også overtalt henne til å utføre seksuelle poseringer. I tillegg skal den overgrepstiltalte svensken ha truet jenta med å spre bilder av henne til venner og bekjente på Facebook.

– Han har gått frem på en skremmende måte

– Han har gått frem på en skremmende måte, sier bistandsadvokaten, som opplyser at også norsk politiet etterforsket saken for vel 2,5 år siden.

– Men saken ble henlagt. De fant ingen gjerningsperson. Etter hvert dukket flere tilfeller opp i Sverige, og til slutt avdekket de den antatte gjerningsmannen.

Ifølge Aftonbladet, lyktes politiets IT-gruppe å spore opp 28-åringen og så etter hvert at han hadde lagret informasjon om mange av ofrene på datamaskinen sin.

Nekter straffskyld

28-åringen nekter straffskyld og hevder at PC-en hans har vært fjernstyrt av noen andre.

I løpet av etterforskningen har politiet omtalt 28-åringen som en «virtuell voldtektsmann» siden overgrepene har skjedd på Internett.

I noen av tilfellene skal han ha presset de fornærmede til å forgripe seg selv med ulike gjenstander. I tillegg skal han ha spredt deler av bildematerialet på Internett.

– Han er utrolig manipulerende. Han kunne solgt sand i Sahara, har politiadvokat Emelie Källfält uttalt tidligere.

Dømt for lignende forhold

Ifølge Aftonbladet, skal den overgrepstiltalte 28-åringen ha hatt en godt betalt jobb og en god utdannelse.

Avisen skriver også at den rettspsykiatriske vurderingen ikke fant noen tegn til psykiske lidelser.

I 2009 ble mannen imidlertid dømt for lignende forhold. Den gangen skal han ha fått en 13 år gammel jente til å kle av seg på Internett og truet med å spre bilder av henne på Facebook.

– Hva han har gjort de siste fem årene kan vi ikke spekulere i, men med en gjerningsperson som tidligere har begått lignende lovbrudd og nå gjør det igjen, så er det ikke vanskelig å tenke seg at han også har vært aktiv i denne perioden. Vi har vært tvunget til å sette en tidsgrense siden det er vanskelig å etterforske lovbrudd på Internett som ligger så langt tilbake i tid, sier sjef Björn Sellström ved Rikskriminalpolitiets gruppe mot seksuelle overgrep mot barn.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder