ANGREP FRA HIMMELEN: En skadet mann bæres vekk etter det som angivelig var et rørbombeangrep, utført av president Bashar al-Assads styrker i Aleppo den 13. august i år. Flere hundre mennesker dør i Syria hver eneste dag. Foto: Reuters Foto: ,

Syriske opprørskrigere i VG-intervju: Desperat kamp mot IS og Assad

- De vil begge drepe oss og knuse vår revolusjon mot tyranni og urettferdighet.

Møt mennene som har en av verdens vanskeligste oppgaver: De syriske opprørerne i Aleppo kjemper en blodig kamp mot både diktator Bashar al-Assad og ekstremistene i IS.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Mitt navn er Abu Nezar, jeg er 25 år. Jeg har kriget for den Frie arméen i to år. Jeg er medlem av Noor al Been Zenki-brigaden.

VG har via en mellommann i den totalt ødelagte storbyen Aleppo, stilt en rekke spørsmål til krigere i Den frie syriske armé. Dette er de mer moderate opprørerne i Syria-krigen, som tok opp frihetskampen mot diktatoren Bashar al-Assad under den arabiske våren 2011.

Nå, tre år etter kampene startet, er de totalt motløse.

– Uansett hva vi svarer, vil ingen i verden føle vår lidelse. Vi har ingen tro på at verden vil hjelpe oss. Vi skal likevel svare på dine spørsmål, sier de.

– Verden har snudd oss ryggen

Krigerne i Den frie syriske armée kjemper en desperat kamp for at hverken IS eller Assad skal få total kontroll over Syria.

– Hvis det skjer vil utallige dø i massakre mot både sivile og opprørere over hele landet.

Ingen internasjonale journalister kan for øyeblikket operere trygt i det nordlige Syria. Henrettelsen av journalist James Foley i forrige uke var det brutale, endelige beviset.

Mangelen på fri informasjon om hva som foregår på bakken er kritisk.

Intervjuet er gjort i en landsby utenfor Aleppo, kalt Soran, på mandag formiddag denne uken. De tre krigere bestemte seg for at en av dem, Abu Nezar, skulle siteres.

– Verden har snudd ryggen til oss, og vi har nå to fiender: Den islamske staten og Assads regime som samarbeider med sjiamuslimske drapsmilitser, sier han.

VAR HÅPEFULLE: Dette bildet av Noor al-Been Zenki-brigaden ble lagt ut på Youtube da opprørsgruppen ble dannet i 2012. To år senere er krigerne desillusjonerte. Foto: Youtube Foto: ,

150 døde på en vanlig mandag

Syria ligger i grus. Over 191.000 mennesker er drept. For å få et inntrykk av den uvirkelige massevolden som skjer i landet hver dag, kan man se nærmere på en tilfeldig dag, mandag denne uken. Den samme dagen som intervjuet ble gjort:

150 mennesker døde denne mandagen, ifølge organisasjonen Syrian Observatory for Human Rights, som overvåker utviklingen på bakken. 28 sivile døde, 40 moderate opprørere, 29 fremmedkrigere fra IS, og 26 soldater fra regjeringshæren. I Aleppo alene denne dagen døde syv opprørere og tolv sivile. Dagen før, på søndag, døde 670 mennesker i landet. 42 var sivile.

Syrias største by er den verste slagmarken av alle. Som en konsekvens av to år med dødelig, kaotisk krigføring, har de aller fleste sivile flyktet. I den historiske byen, som er en av verdens aller eldste, er hele nabolag lagt i grus

Aleppo er ødelagt, og i ruinene foregår en daglig kamp på liv og død.

Det er her 25-åringen Abu Nezar og vennene hans befinner seg hver dag.

– Kort fortalt har IS og Assads hær samme mål: Å drepe oss og knuse vår revolusjon mot tyranni og urettferdighet. Vi ville egentlig ikke bevæpne oss og krige, men verden sviktet oss i møte med det mest blodtørstige, aggressive, terrorregimet i verden. Og nå gjør også IS alt for å drepe oss.

DOBBELFRONT: Opprørere i den Frie syriske arme er hardt presset. IS tar mer og mer over i Aleppo-regionen. Her forbereder krigere seg til kamp i frontlinjen. Foto:Hosam Katan,Reuters

Assad utnytter rivaliseringen – tiden renner ut

I forrige uke skrev den anerkjente Syria-eksperten Charles Lister ved Brookings Doha Center i Qatar, at de moderate opprørerne er i ferd med å tape i Syria på grunn av IS’ brutale fremrykk. Krigere som Abu Nazar, må flykte når IS rykker fremover. Seks landsbyer i utkanten av byen falt for jihadistene i forrige uke. Den ekstreme terrorhæren står nå kun tre mil utenfor byen.

Inne i byen, skriver Lister, har systematiske bombeangrep fra Assad ført til at regjeringssoldatene snart har knust opprørerne.

– Skjebnen til den vestligstøttede opposisjonen henger nå i en tynn tråd, og deres tid kan snart se ut til å være over, skriver han i en kommentar.

Ifølge krigerne VG snakker med, utnytter president Assad de moderate opprørernes rivalisering med ekstremistene i IS. I det ukontrollerte kaoset som har oppstått, har Assad klart å ta tilbake flere landsbyer og nabolag.

– De siste åtte månedene har Aleppo vært under intenst bombardement av alle mulig våpen. Særlig har rørbomber sluppet av Assads fly drept ufattelig mange. Av alle som er drept, er de aller fleste sivile, sier Nezar.

Et eksempel krigerne nevner er landsbyen Hailan, som opprørerne holdt en lang periode. På seks timer skal Assads fly ha sluppet femti rørbomber. Nesten hele bebyggelsen ble totalskadet, og opprørerne måtte trekke seg ut.

Vil beskytte sivile, vil dø som martyrer

– Hva motiverer dere til å fortsette kampen, tross alt?

– For det første ønsker vi frihet for folket vårt og for generasjonene som skal følge oss. For det andre vil vi følge i fotsporene til våre martyrer som allerede er døde. For det tredje vil vi beskytte sivile fra IS-styrkene og fra Assads hær, sier krigerne.

Abu Nazer og vennene har følt seg sviktet lenge, men den siste tiden har sinnet vært ekstra sterkt.

– Verden har sett hvordan de truede menneskene i Irak har fått støtte i deres katastrofe. De fikk umiddelbar hjelp, de fikk tilsendt våpen og amerikanske krigsfly har raidet IS i Irak, sier Nazer, og avslutter intervjuet:

– Vi har blitt drept i over tre år nå. Hundre tusener er døde. Verden har ikke gjort noe, men sagt at de føler med oss. Men hva er ord verdt?

NOK ET SKADET BARN: Et barn bæres vekk etter bombeangrep fra stedet der en rørbombe landet, 10. august i Aleppo. Foto: Reuters Foto: ,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder