UENIG MED DIESEN: Statsminister Erna Solberg under en pause på NATO-toppmøtet på Celtic Manor i Newport i Wales torsdag. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

Solberg avviser kritikk fra tidligere forsvarssjef

NEWPORT (VG) Statsminister Erna Solberg mener tidligere general Sverre Diesen kommer med skivebom i sin kritikk av Norges NATO-bidrag.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I VG torsdag går tidligere forsvarssjef Sverre Diesen ut og sier at Norge må bidra mer i NATO.

– Norge har både kapasitet og kompetanse til å delta i en militær operasjon mot IS. Det har vi de siste årene vist blant annet i Afghanistan og Libya, sier Diesen til VG.

Han mener Norge ikke lenger kan komme unna med å bidra med humanitær bistand.

– Det synes jeg høres ut som 90-tallets diskusjon om vårt forsvarsengasjement internasjonalt. Det var da vi sendte feltsykehus og nødhjelp. Helt siden Kosovo har vi deltatt med militære styrker og spesialoperasjoner, vi har deltatt på en helt annen måte. Så det høres ut som han diskuterer en situasjon som tilsier at det er 90-tallets forsvarsdebatt i Norge, sier statsminister Erna Solberg.

– Tradisjon for å stille opp

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har så vidt fått med seg utspillet mellom alle møtene i Newport.

– Det er et fagmilitært synspunkt i likhet med mange andre. Den klare beskjeden rundt bordet og på møtene, er at det ikke er ønske om eller aktuelt med bakkestyrker på den måten man hadde tidligere. Det som ble diskutert i den gruppen som hadde det møtet i går var et spekter av ulike virkemidler. Det gjelder alt fra militære, som man til dels gjør nå, til det humanitære hvor vi også er tungt involvert – både gjennom transportflyet og det vi gjør på bistandssiden. Jeg opplever ikke at det er den reelle diskusjonen man fører nå, det er helt andre ting, sier hun.

Hun opplever at Norge får gode tilbakemeldinger på innsatsen i NATO, både fra amerikanere, briter og østlige medlemsland.

BER NORGE TA ANSVAR: Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen. Foto:Trond Solberg,VG

– Vi bidrar med beroligelsestiltak og vi har tradisjon for å stille opp når det dreier seg om alliansesolidaritet og hva vi kan bidra med i rammene av alliansen. Vi har de siste dagene signert flere initiativer som vi starter opp innen rammene av NATO, som blir tatt veldig godt imot, sier hun.

Strategisk dilemma

Foreløpig er Norges militære bidrag til konflikten et militært transportfly, med en klar begrensning; regjeringen lar ikke Hercules-flyet frakte annet enn nødhjelp.

– Hverken Norge eller andre småstater vil i lengden kunne reservere seg mot å delta i slike operasjoner, eller slippe unna med et humanitært transportfly eller det obligatoriske feltsykehuset. Norge må være forberedt på å bidra mer aktivt i årene som kommer hvis NATO blir mer involvert, sier Diesen til VG.

Han har også skrevet en kronikk om det han kaller Vestens strategiske dilemma. Han mener vestlige ledere ikke har mulighet til å knuse den såkalte islamske staten eller andre terrorgrupper med en begrenset intervensjon som man nå legger opp til – med kun flyangrep og mindre bakkestyrker.

«Vestens erfaring etter Afghanistan og Irak er at vi ikke er villige til å bære de menneskelige og økonomiske kostnader ved langvarige, sivil-militære stabiliseringsoperasjoner på andre kontinenter», skriver Diesen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder