Snowden lover nye overvåkingsavsløringer

Edward Snowden, mannen bak lekkasjene om USAs hemmelige internett-overvåking, sier han vil komme med nye avsløringer.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I et intervju med den kinesiske avisen South China Morning Post sier 29-åringen at han «verken er en forræder eller en helt, men en amerikaner».

Han sier også at han vil komme med nye avsløringer om hvem som ble utsatt for overvåkingen.

Snowden sier videre at han vil bli i Hongkong, og at han vil be det lokale rettsvesenet avgjøre hans videre skjebne. Han vil motsette seg eventuell utlevering til USA.

- Folk som mener jeg gjorde en tabbe ved å komme til Hongkong, misforstår mine intensjoner. Jeg er ikke her for å gjemme meg fra rettsvesenet. Jeg er her for å avsløre kriminalitet, sier Snowden.

USA og Hongkong undertegnet en utleveringsavtale i 1996, og ifølge jurister er det usannsynlig at Hongkong vil si nei til utlevering.

Hele intervjuet er foreløpig ikke publisert, men den engelskspråklige kinesiske avisen har lagt ut en forsmak på hva som vil komme på sine nettsider.

Der står det at Snowden vil fortelle om hva han mener amerikanske myndigheter har gjort, etter at han avslørte at han befinner seg i Hongkong, og at han frykter for familien sin.

Stor lekkasje

Snowden, som tidligere har jobbet for etterretningsorganisasjonen CIA, har hevdet at USA følger med på «omtrent alt» som skjer på internett.

I tillegg har han avslørt at den militære signaletterretningen National Security Agency (NSA) har adgang til opplysninger om telefonsamtalene til millioner av amerikanere.

Snowden var ansatt i firmaet Booz Allen, som igjen var leverandør av tjenester til NSA. Etter at han avslørte overvåkingen har han både blitt hyllet som en patriot og stemplet som forræder - og fikk denne uken sparken fra jobben.

En meningsmåling har vist at amerikanerne er splittet i synet på USAs omfattende overvåking av internett. 52 prosent svarer at etterretningen ikke bør kunne overvåke alt folk gjør på nettet, selv om myndighetene mener det kan avverge framtidige terrorangrep.

Et betydelig mindretall på 45 prosent mener omfattende innehenting av informasjon kan aksepteres.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder