Stoltenberg: – NATO står sammen med Tyrkia

Tyrkisk brev til FNs sikkerhetsråd

NATO: – Vi står sammen med Tyrkia

Vladimir Putin: «Som å bli dolket i ryggen»

Russisk generalløytnant: Den ene piloten er død

BRUSSEL (VG) NATO-sjef Jens Stoltenberg ber om ro og dempet spenningsnivå etter Tyrkias nedskyting av et russisk kampfly.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi står sammen med Tyrkia. Vi vil fortsette å følge med på utviklingen nær NATOs grenser, sier generalsekretær Jens Stoltenberg på en pressekonferanse i etterkant av hastemøtet tirsdag kveld.

Tyrkia ba om møtet for å gi sin versjon omstendighetene etter at tyrkiske F16-fly tirsdag formiddag skjøt ned et russisk kampfly i grenseområdet mot Syria.

– Dette er en alvorlig situasjon som krever at vi alle er forsiktige og bidrar til å trappe ned situasjonen, sier Stoltenberg etter et halvannen time langt hastemøte med alle NATO-landene på alliansens hovedkvarter tirsdag.

Tyrkia sier flyet krenket landets luftrom, noe Russland avviser.

Spilte av lydopptak

– Vi må hindre flere slike hendelser. Jeg hilser velkommen ytterligere kontakt mellom Ankara og Moskva, understreker Stoltenberg overfor pressen i Brussel.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Mens tyrkerne mener de var i sin fulle rett, sammenligner Russlands president Vladimir Putin nedskytingen med å bli dolket i ryggen.

Stoltenberg stiller seg bak tyrkerne og sier informasjonen NATO har, er i tråd med Tyrkias opplysninger om en krenkelse av landets luftrom. Han fremholder at alliansen lenge har vært bekymret for den militære aktiviteten som finner sted i Syria, like ved NATO-landet Tyrkias grenser.

– Vi står sammen med Tyrkia. Vi vil fortsette å følge med på utviklingen nær NATOs grenser, sier Stoltenberg.

Tyrkia spilte etter det NTB forstår tirsdag kveld av lydopptak for NATO-kollegene som skal vise hvordan det russiske flyet flere ganger ble varslet før nedskytingen.

Tyrkerne la også fram en oversikt over ruten det russiske flyet skal ha tatt inn i tyrkisk luftrom.

Første gang

Det er første gang et russisk eller sovjetisk fly er blitt skutt ned av et NATO-medlemsland siden 1950-tallet, og Russlands president Vladimir Putin sier saken kommer til å føre til alvorlige konsekvenser for Tyrkia.

Hendelsen har ført til massive spekulasjoner om hvorvidt det russiske flyet faktisk var inne på tyrkisk territorium eller ikke.

Russland og president Vladimir Putin hevder hardnakket at så ikke var tilfellet:

– Det russiske kampflyet ble skutt ned over Syria, fire kilometer fra grensen til Tyrkia, sier han til en russisk TV-stasjon.

KOMMENTAR: Et alvorlig faresignal

Tyrkisk brev til FNs sikkerhetsråd

Tyrkiske myndigheter står på sin side fast ved at SU-24-flyet faktisk var innenfor deres grenser og at de ga dem ti advarsler over radio før nedskytingen – i løpet av en periode på fem minutter. Det kommer frem av et brev tyrkiske myndigheter har sendt til FN tirsdag.

Brevet er merket med «haster» og gjengitt av nettstedet WikiLeaks.

Videre står det at det russiske flyet ble skutt mens det var i tyrkisk luftrom (flyets angivelige koordinater opplyses det om i brevet).

Deler av innholdet bekreftes av hovedkvarteret til det amerikanske forsvarsdepartementet, Pentagon:

– Ja, det kan jeg bekrefte, sier Pentagon-talsmannen Steve Warren, om de ti advarslene tyrkiske myndigheter kom med.

Om bekreftelsen bygger på informasjon fra Tyrkia, eller om USA har egne data som underbygger dette, er ikke kjent.

Warren kunne tirsdag ettermiddag ikke si om det russiske flyet befant seg i tyrkisk eller syrisk luftrom da det ble skutt ned.

Under et møte med Frankrikes president François Hollande, uttalte også USAs president Barack Obama seg om hendelsen:

– Tyrkia har rett til å forsvare luftrommet sitt, sier USAs president.

Siden Russland trappet opp sitt engasjement i Syria i september, er russiske fly flere ganger blitt advart etter å ha kommet inn i tyrkisk luftrom. I oktober skjøt Tyrkia ned en russiskprodusert drone ved grensen.

Den ene piloten bekreftet død

Gjennom tirsdagen har det kommet en rekke meldinger fra forskjellige kilder knyttet til om de to pilotene, som skjøt seg ut av flyet, har mistet livet.

Tirsdag kveld bekreftet dog generalløytnant Sergej Rudskoj at den ene soldaten er drept.

– De foreløpige rapportene antyder at han døde etter å ha blitt beskutt fra bakken, sier Rudskoj i en video det russiske forsvarsdepartementet har publisert på YouTube.

En soldat ble dessuten drept under en leteaksjon etter det nedskutte flyet, ifølge militæret.

– En søk- og redningsaksjon for å evakuere de russiske pilotene fra krasjstedet ble utført med hjelp av to Mi-8-helikoptre.

– Under operasjonen ble en av helikoptrene ødelagt av artilleri og måtte lande. En soldat ble drept.

Avslutningsvis i videoen proklamerer generalløytnanten følgende:

– All militær kontakt mellom Russland og Tyrkia vil opphøre.

Han forteller også at søket etter den andre piloten ikke er avsluttet, men at de ikke vet hvor han befinner seg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder