WHO-møte: 200 eksperter diskuterer ebolakrisen

Norske smittevernsekspert: Verdt å forsøke

IKKE NÅDD TOPPEN: Ekspertene tror vi langt ifra har sett enden på ebola-epidemien. WHO forventer at 20.000 vil bli syke. På bildet ser en nabo på helsearbeiderne i Røde Kors som bærer ut et lik i den lille byen Banjol, 30 kilometer fra Monrovia. Foto:Dominique Faget,Afp

Vil behandle ebola-pasienter med blod fra overlevende

Mens Vest-Afrika sliter med å få kontroll over tidenes største utbrudd av ebola, tror noen eksperter at en enkel behandling kan hjelpe: blod fra pasienter som har overlevd viruset.

 • Camilla Tryggestad Visjø

Artikkelen er over fem år gammel

Det er varierende dokumentasjon på effekten av å bruke antistoffer fra overlevendes blod for å slåss mot dødsviruset. Likevel mener flere eksperter nå at det er verdt et forsøk, skriver CBS News.

– Dette er noe som er relativt enkelt å gjøre, sier Dr. Peter Piot, direktør ved London's School of Hygiene and Tropical Medicine.

27 år gammel var Piot med på å oppdage ebolaviruset, i 1976. Den belgiske vitenskapsmannen fikk tilsendt en blodprøve fra en avdød nonne i Zaire, som nå heter Den demokratiske republikken Kongo, og laboratoriet Piot jobbet ved isolerte virustypen som siden har herjet i Afrika med jevne mellomrom.

Å bruke blod fra overlevende er en av de eksperimentelle Ebola-behandlingene som nå diskuteres for å få bukt med viruset. Mer enn 200 eksperter er samlet i Genève av Verdens helseorganisasjon (WHO) for å finne en løsning.

Må tappe blod

Ifølge eksperter kan blod som blir tappet fra overlevende bli gitt til en rekke pasienter, eller en overlevende kan donere blod til en individuell pasient. Begge metodene krever analyse av blodet, slik som ved hiv og malaria.

Mens direkte donasjon vil være det enkleste, vil antistoffene hos de overlevende variere. Ideelt sett burde mengde antistoffer måles, mener ekspertene.

– Med medisiner kan man i det minste kvalitetssikre. Hvis man bare tar blod i blinde fra overlevende uten å teste det for antistoffer, hvordan kan vi da forutse hvordan utfallet vil bli?, spør Tom Geisbert, ebolaekspert ved University of Texas Medical Branch at Galveston.

Epidemiolog Preben Aavitsland er en av landets mest profilerte smittevernseksperter. Han tror ikke løsningen på ebola-epidemien er å bruke blod fra overlevende, men at det er verdt å prøve.

– Man har prøvd dette tidligere ved ebolautbrudd, men aldri i et så stort omfang at man har tilegnet seg sikker kunnskap. Det er vanskelig å si om det vil virke eller ikke, men det kan man ikke vite før man har prøvd, sier han til VG.

– Å implementere denne metoden kan ta bare noen uker, men det spørs om man har kapasitet og infrastruktur til å få det til med det første. De er overveldet der nede allerede.

Ekspert: Umulig å si om det vil hjelpe

Ørjan Olsvik, professor i klinisk mikrobiologi ved universitetet i Tromsø har nylig vært i NATO-møter i Brussel og snakket om transportering av ebolapasienter med fly.

Han forteller at å bruke antistoffer fra overlevende er noe man har gjort i lang tid.

VERDT Å PRØVE: Epidemolog Preben Aavitsland er usikker på om metoden vil kunne hjelpe mange, men mener man ikke har noe å tape på å prøve. Foto:Petter Emil Wikøren,VG

– Vi gjorde dette mot hepatitt tidligere, før vi hadde en vaksine. Da fikk man en sprøyte med antistoffer som var høstet fra folk som hadde hatt hepatitt, og det fungerte. Vi gjorde det også mot stivkrampe, men da med antistoffer fra hest.

– Men det er nærmest umulig å si om dette vil hjelpe ebolapasienter, fordi det ikke finnes noen dokumentasjon. Dessuten vet man ikke hvor gode disse antistoffene er. Men det er selvfølgelig verdt å forsøke.

Skal man gi pasienter blod fra overlevende, bør man gjøre det så tidlig som mulig, ifølge Olsvik.

– Ebola gjør at man mister veldig mye væske, opp til fire liter daglig. Mange dør av dehydrering, men klarer man å holde dem i live lenger med veske og elektrolytter, vil kroppen få mer tid til å bygge antistoffer, noe som tar svært lang tid. Man har nå blitt flinkere til å gi væsketerapi.

Overlege ved CBRNe-senteret og infeksjonsmedisinsk avdeling, Oslo universitetssykehus og ebolaekspert Arne Broch Brantsæter er håpefull og ser ikke bort fra at metoden kan hjele ebolapasienter.

– Dette er et prinsipp man i begrenset omfang har testet tidligere. I Kongo ga man blod fra overlevende til åtte pasienter, og syv av disse ble friske. Man kan ikke sikkert si at dette var et resultat av behandlingen, men resultatene så lovende ut.

Han tror dog ikke at det er en avansert behandling som kommer til å hjelpe mot denne epidemien.

– Det som kreves for å stoppe den er de vanlige prinsippene som betyr at man må isolere tidlig og følge opp nøye. Vi har ennå ikke sett toppen.

Brantsæter har tilbrakt mye tid i Vest-Afrika og kom i juli hjem fra Sierra Leone.

– Helsevesenet er veldig preget av hele situasjonen. I Sierra Leone var jeg på et sykehus som ennå ikke hadde hatt ebolapasienter, men som måtte legge planer for om de fikk det.

– Det triste som skjedde var at utbruddet fikk så stort omfang at de utenlandske arbeiderne ble evakuert, og sykehuset går nå for halv maskin. Sykehus som ikke har ebolapasienter blir også rammet, og derfor er det en stor fare i disse landene for at folk dør av helt andre sykdommer.

Tester vaksiner

Dødsviruset blir stadig vanskeligere å begrense: Mandag rømte en mann fra et karanteneområde med ebolasmitte i Liberia. Torsdag ble en tredje amerikansk misjonær flydd til sykehus etter å ha blitt smittet av viruset. Dr. Rick Sacra (51) jobbet i Liberia, i regi av den kristne organisasjonen Samaritan's Purse and SIM.

Misjonærene Nancy Writebol (59) og Kent Brantly (33), som jobbet i samme organisasjon, ble begge lagt inn med ebola i august. Begge ble friske fra sykdommen etter å ha blitt medsiniert med en eksperimentell ebolamedisin.

Omkring seks ulike medisiner og vaksiner er under utvikling. Ingen har blitt grundig testet på mennesker, men tidlig testing av en vaksine begynte denne uken i USA.

Mye oppmerksomhet har blitt rettet mot medisinen ZMap, som ble gitt til syv pasienter, hvorav to døde. Det eksisterer en svært begrenset mengde av medisinen, og utviklerne sier det vil ta måneder å lage mer.

KAN RAMME TUSENER: Liberiske sikkerhetsstyrker patruljerer et område i Liberias hovedstad Monrovia som er satt i karantene i et forsøk på å hindre spredning av ebolaviruset. Foto:Stringer,Reuters

Ifølge WHO finnes det imidlertid tusener av overlevende fra tidligere Ebola-utbrudd i Afrika som kan bli tappet for blod. De kom nylig med et skriv om hvordan denne strategien kan bli brukt.

Piot sier det er livsviktig å finne ut om denne type behandling er effektivt.

– Jeg håper dette er det siste Ebola-utbruddet hvor alt vi har er isolering, karantene og støttende omsorg for å behandle pasienter.

Les også: Slik skal WHO stanse ebola-utbruddet

Amerikansk lege fikk blod fra overlevende

I Vest-Afrika har det ikke vært noen organiserte forsøk på å bruke blod fra overlevende for å behandle pasienter. Blod fra en 14 år gammel gutt som overlevde ble i juli gitt til legen Kent Brantly, som ble smittet i Liberia. Brantly fikk også ZMap og ble utskrevet fra sykehuset i Atlanta forrige måned. Det er imidlertid ukjent hva det var som gjorde at Brantly ble frisk.

Blod fra mennesker som har overlevd sykdommer som Ebola, fugleinfluensa og miltbrann, har blitt brukt tidligere da legene ikke har hatt andre muligheter.

Dr. Colin Brown, som nylig jobbet ved ebola-klinikker i Sierra Leone, sa under møtet at lokale sykehus er i stand til å tilby overlevendes blod dersom legene ønsker det.

Så langt har over 3000 mennesker blitt syke av ebola. Forrige uke estimerte WHO at det kan bli enda 20.000 tilfeller før utbruddet stopper.

– Det gir oss muligheten til å prøve nye behandlingsmetoder. Så lenge de ikke er skadelige, hvorfor skulle vi ikke prøve å gjøre det?, spør Brown.

Les også: Dette skjer hvis en ebola-smittet kommer til Norge

Les også

 1. Ebolapasient rømte - skapte panikk

  Dødsviruset blir stadig vanskeligere å begrense: Mandag rømte en mann rømte fra et karanteneområde med ebolasmitte i…
 2. Norsk lege reiser hjem fra ebola-oppdrag i Liberia: - For farlig for meg

  12. august reiste Gunnar Hasle til Monrovia med Leger uten grenser for å behandle ebolapasienter.
 3. Slik skal WHO stanse ebola-utbruddet

  WHO og FN legger listen høyt når tolv prioriterte punkter i kampen mot ebola listes opp.
 4. Forsket på ebola -  døde av sykdommen

  Fem av forskerne som har jobbet på spreng for å kartlegge ebola-DNA i sommer mistet livet som følge av det dødlige…
 5. FN: Ebola truer matsikkerheten i Vest-Afrika

  Verdens verste ebolaepidemi noensinne har ført til at avlingene er truet og matprisene stiger i Vest-Afrika, ifølge FNs…
 6. UD: Ikke reis til ebola-rammede land

  UD har utstedt reiseråd som fraråder nordmenn å reise til de ebola-rammede landene Liberia, Sierra Leone og Guinea.

Mer om

 1. Ebola

Flere artikler

 1. Ebola-utbruddet i Vest-Afrika: Dumper sine døde slektninger i gatene

 2. Professoren som oppdaget ebolaviruset: - Jeg ville ikke vært redd for å sitte ved siden av en ebolasmittet på T-banen

 3. Ebola-smittet lege landet i USA

 4. Overlevde ebola: «Jeg var varm, svimmel, svak, og alt var uklart»

 5. 1229 døde så langt - 2240 smittet: Rømte ebola-pasienter tilbake på sykehus i Liberia

 6. Portforbud i Sierra Leone for å bekjempe ebola

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder