Presenteres som NATOs nye generalsekretær i dag: - En viktig oppgave

PÅ PLASS: Jens Stoltenberg møtte pressen utenfor hotellet i Cardiff fredag morgen. Foto:ATLE JØRSTAD,

Stoltenberg svært bekymret over IS

CARDIFF / OSLO (VG) Påtroppende generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, er sjokkert over den brutale framferden til den såkalte Islamske staten (IS).

Artikkelen er over fem år gammel

– IS er en gruppe som ikke skyr noen midler og som bruker makt på en mer brutal måte enn vi har sett i de fleste andre konflikter, sier Stoltenberg til VG.

Han forteller at han opplever bildene og historiene fra gruppens framferd som brutalt.

– Det er en gruppe som står nær oss. Mange fra NATOs medlemsland kriger for IS. Det er for det første et problem for Irak og Syria, men det er også en trussel og en usikkerhet for oss. Dette er nært oss, og en gruppe som åpenbart ikke skyr noen midler for å nå sine mål. Derfor er det også et viktig tema på NATOs dagsorden, sier Stoltenberg videre når han møter pressen utenfor hotellet i Cardiff.

Den tidligere norske statsministeren tiltrer som NATOs generalsekretær 1. oktober, og var derfor forsiktig med å si for mye om politikk. Han lovet imidlertid å være mer konkret med en gang han var på plass i Brüssel.

Mannen som snart blir hans forgjenger, Anders Fogh Rasmussen, gikk torsdag langt i å fremme en militær operasjon mot IS i Irak og Syria.

– Vi har ikke fått noen henvendelse om å engasjere oss, men dersom en slik henvendelse kommer er jeg sikker på at NATO-landene vil behandle den svært alvorlig. NATO har hjulpet Irak før, uttalte Rasmussen til pressen da han ankom Celtic Manor torsdag, der toppmøtet finner sted.

BAKGRUNN:Dette er NATOs historie

Fredag presenteres Stoltenberg som NATOs neste generalsekretær under alliansens toppmøte i Newport. Den siste tiden har han blant annet møtt en rekke embetsfolk i NATO for å forberede seg på jobben som venter. Fogh Rasmussen har han imidlertid ikke hatt like jevn kontakt med.

– Vi har møtt hverandre et par ganger og møtes igjen senere i dag. I tillegg til at jeg har møtt ham ved et par anledninger i vår og nå, har jeg møtt mange av hans nærmeste medarbeidere. Nå møter jeg ham i hvert fall i dag, og så får vi se om det blir mer før 1. oktober, sier Stoltenberg til VG.

Møter mange

Stoltenberg fortalte til den fremmøtte pressen at han er klar for å komme i gang med jobben, og at han har forberedt seg godt.

KOMMENTAR: Farvel til Fogh (Puh!)

– Jeg møter norske eksperter og embetsfolk som går gjennom de ulike områdene. Jeg har vært i Brüssel og skal dit igjen. Og jeg møter folk i NATO som er ansvarlige for ulike områder. Jeg møter NATOs øverstkommanderende, har møtt ham i Oslo og skal til Brüssel neste uke for å møte ham. Og jeg har hatt anledning til å reise til noen land – Polen for å møte Tusk, Paris og Hollande og var i Berlin og møtte Merckel. Det er det jeg har drevet med, sier Stoltenberg om forberedelsene.

– Jeg ser fram til å ta fatt på oppgaven, fordi det er en viktig oppgave og en tillitserklæring som jeg vil forvalte på best mulig måte. Men jeg vil ikke komme med noen programerklæring før jeg begynner 1. oktober, sier Stoltenberg.

Møter Obama

I løpet av fredagen skal Stoltenberg møte Obama. Tidspunktet for møtet er foreløpig ikke kjent.

– USA er det landet som bidrar mest til NATO, og det er viktig å ha et godt forhold til USA, sier han.

Den påtroppende generalsekretæren er ikke redd for at han får ansvar for noe han ikke har vært med på å påvirke.

– Jeg er i tett dialog med de som er med på å ta disse beslutningene. Jeg føler jeg har inntak i prosessene selv om jeg formelt ikke er deltaker på møtene. Dette er folk jeg har jobbet med i mange år og kjenner godt. Jeg går ikke inn i et fremmed selskap, sier han.

Norsk fordel

– Du kommer til å reise rundt og be folk bruke mer penger på forsvar, kan man anta. Forplikter det Norge, når du er generalsekretær?

– Det som forplikter er at 28 medlemsland har erklært at de ønsker å øke forsvarsinnsatsen, at de ønsker å stanse kuttene vi nå har sett. Norge er ett av ytterst få land som fra 2005 til i dag har økt forsvarsbevilgningene. Det er en fordel at jeg kommer fra et land som har gjort det NATO har sagt vi skal gjøre. Det andre, som er vel så viktig, er at Norge har vist evne til stor omstilling av forsvaret. Så både mer penger og bedre penger på Forsvaret i Norge.

– Må Norge være flinkest i klassen?

– Jeg er opptatt av å representere 28 medlemsland, så får den norske regjeringen vurdere hvordan de vil følge opp NATOs vedtak.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder