SÅ REDNINGEN: Dette synet møtte Rafid og hans kollegaer da helikoptere med nødhjelp landet i den beleirede byen i helgen. Bare et fåtall kunne bli med ombord. Flere titalls tusen er fortsatt igjen. Foto: Piloten Rafid,

Den irakiske nødhjelpspiloten Rafid (29) til VG: - Jeg er redd alle innbyggerne vil bli drept

FN frykter massakre av en hel by

Innbyggere sulter til døde i Amerli

Nye bilder fra den beleirede byen

FN frykter en massakre på de 12.000 menneskene i den irakiske byen Amerli, som er sperret inne av IS-krigere. I helgen fløy piloten Rafid inn til de desperate, beleirede innbyggerne. Her er hans egne bilder.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

På lørdag formiddag lettet et livsviktig helikopter fra en flybase i Bagdad. Piloten Rafid Al-Rubayi (29) styrte nordover. Han visste at oppdraget var potensielt dødelig, men Rafid var klar på at forsøket var verdt risikoen.

FRIVILLIG PILOT: Rafid Al-Rubayi mener at verden nå må få øynene opp for massakren som er i ferd med å ramme Turkmener-minoriteten i Amerli. Foto: Privat,

Den irakiske byen Amerli, der befolkningen i all hovedsak tilhører den sjiamuslimske turkmener-minoriteten, er under en livstruende beleiring. Den sunnimuslimske terrorhæren Den islamske stat (IS) har i to måneder omringet byen fra alle kanter. Alle innfartsårer er stengt.

Det er svært lite vann, mat og medisiner i byen. Det er ingen strøm.

- Barn døde av dehydrering

Med historiene om massakrene på Yezidi-befolkningen ved foten av Sinjar-fjellet lenger nord, er utsiktene mørke for innbyggerne i Amerli. Nå frykter verdenssamfunnet at IS er i ferd med å rykke inn for å drepe minoriteten som fortsatt er inne i byen.

I helgen alarmerte FN omverden:

– Situasjonen for Amerli-befolkningen er desperat og krever umiddelbar handling for å unngå massakre av deres folk, sa leder for FNs delegasjon i Irak, Nickolay Mladenov, i helgen.

– Siden beleiringen startet har 50 syke og eldre dødd. Barn er også døde av dehydrering og sykdommer, sier en innbygger, Ali AlBayati, til BBC.

LES OGSÅ: Historien om bonden Medlol, som døde i en IS-massakre

FLUKT: Hundrevis av mennesker løp mot helikopteret når det landet. Foto: Piloten Rafid,

Stormet av desperate innbyggere

Piloten Rafid og hans gruppe av frivillige samarbeidet i helgen med den irakiske hæren. Oppdraget var farlig fordi helikopteret kunne angripes med våpen, av ekstremistene fra bakken.

Da helikopteret, som var lastet med vann og mat, nærmet seg byens sentrum, så Rafid noe han aldri vil glemme.

- Hundrevis av de livredde innbyggerne stormet mot oss. Da helikopteret landet oppsto det er desperat kamp for å få ut varer, men også for å komme seg om bord i helikopteret, sier 29-åringen til VG.

NØDVENDIG: Tilgang på mat og drikke er nå et spørsmål om liv og død for befolkningen i Amerli. Foto: Piloten Rafid,

Helikopteret sto ikke lenge på bakken. De tok med seg så mange innbyggere som mulig, før de igjen lettet med kurs sørover. På lørdag gjennomførte piloten og hans kolleger to slike turer.

- Mangel på hjelp til disse menneskene, gjør de svakere hver dag. Kvinner, barn og eldre må evakueres med en gang. Jeg er redd alle i landsbyen vil bli drept.

BAKGRUNN:Innbyggere til VG: Slik er livet i byene under IS-kontroll

Forsøkte å forsvare seg

Turkmener-minoriteten har språklige og kulturelle røtter til Tyrkia, og har levd i Irak i flere århundrer. Som de mange sjiamuslimene er turkmenerne sett på som frafalne muslimer av de fundamentalistiske IS-krigerne. Alle som ikke praktiserer islam slik de mener det bør gjøres, er mål. Minoriteter er særlig utsatt.

MANGE IGJEN: Rafid og hans kolleger fikk med seg noen av innbyggerne ut. Foto: Piloten Rafid,

Da IS startet sin blodige stormoffensiv i nordlige Irak i juni, tok de flere turkmener-landsbyer. Da de gikk til angrep på Amerli tok landbyboerne, som i hovedsak er fattige bønder, til våpen i selvforsvar. Med kun gamle sovjetiske rifler i byen, var borgervernet et lett bytte for den velfinansierte, og i økende grad erfarne, IS-hæren.

Siden den gang har byen vært under beleiring.

Rafid vil forsøke å få mer mat inn til den sultende befolkningen i dagene som kommer. Han prøver ikke å tenkte på IS sin stadige framrykking mot hans hjemby, Bagdad.

- I dette livet og mitt neste skal jeg aldri frykte IS. De er kriminelle opprørere som vil ødelegge landet mitt. Det skal ikke skje.

Om helgens flyvning til den beleirede byen sier han:

- Dette arbeidet er min plikt. Og befolkning i Amerli er min familie.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder