GAZAKONFLIKTEN: Under et lite opphold i skuddvekslingene mellom Hamas og Israel i fjor sommer, fikk hjelpemannskaper slippe inn og hente ut skadede og døde. Den intense krigen varte i 51 dager.
GAZAKONFLIKTEN: Under et lite opphold i skuddvekslingene mellom Hamas og Israel i fjor sommer, fikk hjelpemannskaper slippe inn og hente ut skadede og døde. Den intense krigen varte i 51 dager. Foto:Harald Henden,VG

Amnesty: Hamas drepte og torturerte sivile

UTENRIKS

Hamas bortførte, torturerte og drepte palestinske sivile under konflikten på Gazastripen i fjor sommer. Det skriver Amnesty International i en ny rapport.

  • Cathrine Ekehaug
Publisert:

De fleste av ofrene for Hamas' brutale brudd på menneskerettighetene var anklaget for å ha samarbeidet med Israel, skriver Amnesty på sine hjemmesider.

– Mens israelske styrker påførte folket på Gazastripen ødeleggelser og død, benyttet Hamas muligheten til å brutalt «gjøre opp regnskap», sier Phillip Luther, direktør for Amnestys Midtøsten og Nord-Afrika-program, i en pressemelding.

Krigen mellom Israel og Hamas i 2014 pågikk i 51 dager. Over 2300 palestinere og 70 israelere ble drept. I tillegg var det enorme ødeleggelser på Gazastripen. 26. august i fjor ble partene enige om en langvarig våpenhvileGaza. Flere land har lovet store summer for opprydning av Gaza, men en stor andel av disse pengene er ikke blitt utbetalt.

Les også: Gaza-innbygger: Vi har ikke sett noe til noen penger

Mange av fangene ble henrettet for å angivelig ha samarbeidet med Israel under den 51 dager lange konflikten. Det var også dette Hamas hevdet da de 22. august i fjor henrettet flere palestinere i full offentlighet. I realiteten var minst 16 av de henrettede allerede i Hamas' varetekt før krigen brøt ut, skriver Amnesty.

– Bortførte politiske motstandere

Styrker fra Hamas skal også ha bortført, torturert og angrepet mennesker som støtter Fatah, Hamas' største politiske motstandere på Gazastripen. Dette skal inkludere tidligere medlemmer av sikkerhetsstyrkene til de palestinske selvstyremyndighetene (PA), skriver Amnesty.

Rapporten slår fast at ingen er blitt stilt til ansvar for mishandlingen. Dette indikerer at lovbruddene enten kom på ordre fra, eller var utøvet av Hamas, skriver Amnesty.

– Istedenfor å opprettholde lov og orden, har ledelsen i Hamas gjentatte ganger oppfordret og lagt til rette for frastøtende lovbrudd mot forsvarsløse individer, sier Luther.

– Torturerte fanger

Flere som ble bortført av Hamaslojale styrker ble utsatt for tortur, står det videre i rapporten. Blant annet skal de ha blitt slått med batonger, våpen, slanger og ledninger. De skal også ha blitt holdt fast i smertefulle stillinger.

Noen ble avhørt, torturert og mishandlet i en nedlagt poliklinikk ved Al-Shifa-sykehuset i Gaza by, skriver Amnesty. Minst tre personer som i løpet av konflikten ble arrestert for å ha samarbeidet med Israel døde i varetekt, hevder rapporten.

Se også: Bilde for bilde – her treffer rakettangrepet i Gaza by

Hamas: Ikke troverdig

Talsperson for Hamas, Faqzi Barhoum, sier rapporten er «svært politisert, uprofesjonell og ikke troverdig».

– Den er ikke basert på vitnemål fra alle parter. De har heller ikke hørt på Hamas eller politiet på Gazastripen. Den var kun basert på noen vitnebeskrivelser. Dette er ikke nok til å skrive en rapport av et slikt kaliber, fra en slik internasjonal rettighetsorganisasjon, sier han til BBC Arabic.

Amnesty International kom i november i fjor med harde anklagelser mot Israel. Organisasjonen hevdet i en rapport at Israel utviste en sjokkerende mangel på respekt for sivilbefolkningen under militæroffensiven mot Gazastripen i sommer.

Vil ha uavhengig etterforskning

– Styrker fra Hamas har vist forakt for de mest fundamentale internasjonale menneskerettighetene. Tortur og mishandling av innsatte i væpnede konflikter er krigsforbrytelser. Henrettelser uten lov og dom er også krigsforbrytelser, sier Luther.

Amnesty oppfordrer den reelle ledelsen i Hamas til å videreformidle til politimyndigheter på Gazastripen at de til enhver tid må behandle fanger på en human måte. Organisasjonen ønsker at alle anklager om ulovlige henrettelser og tortur skal bli etterforsket av uavhengige og upartiske instanser.

Utført utenfor Gaza

Ifølge rapportens metodekapittel er den basert på intervjuer med tidligere fanger og deres familier, vitner, menneskerettighetsaktivister, journalister og andre. Organisasjonen har også analysert rapporter fra rettshøringer, legerapporter, dødsattester, offentlige uttalelser fra Hamas og andre palestinske grupper i Gaza. Samt medieoppslag, og rapporter utarbeidet av FN, palestinske, israelske og andre frivillige organisasjoner.

Tross gjentatte henvendelser fikk ikke Amnesty slippe inn til Gaza, hverken fra israelsk eller egyptisk side. Forskningen er derfor utført utenfor Gaza, med støtte fra en feltarbeider på Gazastripen.

Her kan du lese mer om