En tilhenger av Tunisias progressive demokratiske parti (PDP) vifter med et tunisisk flagg under valgkampen i landets hovedstad Tunis denne uken. PDP ligger an til å bli det neste største partiet i valget på grunnlovgivende forsamling søndag, mens det moderate, islamistiske Ennahda ser ut til å bli største parti. Foto: SCANPIX

Tunisia viser igjen vei i arabisk revolusjon

For første gang på flere tiår vet ikke tunisierne resultatet av et valg før det er holdt. Det har de selv sørget for gjennom å avsette sin diktator.

Artikkelen er over åtte år gammel

Søndag velger tunisiske velgere forsamlingen som skal skrive landets nye grunnlov. Det er en historisk begivenhet at befolkningen får ta del i denne prosessen. Landsfaderen Habib Bourguiba styrte nemlig Tunisia helt fram til sin død, mens etterfølgeren Zine al-Abidine Ben Alis dårligste valgresultat var 89,6 prosent av stemmene.

Men den arabiske våren har snudd opp ned på det meste. Lederne i Tunisia, Egypt og Libya er allerede tvunget til å gå av, mens både Jemens og Syrias presidenter er under hardt press.
Tunisias ambassade i Oslo beskriver valget søndag som «det viktigste og frieste i Tunisias historie» og sier det er «revolusjonens frukter» som nå skal høstes.

Inspirasjon

For ti måneder siden satte den tunisiske fruktselgeren Mohamed Bouazizi fyr på seg selv og tente gnisten som fikk bølgen av folkeopprør til å rulle. Bouazizi døde av skadene han fikk, men Tunisias jasminrevolusjon lot seg ikke stoppe.
14. januar ble Ben Ali tvunget til å gå av, og Tunisias revolusjon ble en inspirasjonskilde for frustrerte innbyggere i arabiske land.

Ahmed Nejib Chebbi, som leder Tunisias progressive demokratiske parti (PDP), taler under et valgarrangement i Tunis denne uken. Søndag skal tunisierne avgjøre hvilke 218 representanter som skal skrive landets nye grunnlov. Foto: SCANPIX

Etter en kort overgangsperiode preget av demonstrasjoner og enkelte voldsutbrudd, blir tunisierne søndag de første som går til valg etter omveltningene.
Floraen av partier og kandidater er enorm, noe som gjør det vanskelig for velgerne å finne fram i den politiske jungelen. Utfallet er derfor vanskelig å forutsi.

Forsamlingen som velges, skal skrive ny grunnlov, men også bestemme hva slags regjeringsmodell Tunisia skal ha i fremtiden. Den skal også velge president og en midlertidig regjering for perioden det tar å skrive grunnloven.

Frustrasjon

Observatører peker på at mange velgere er mer opptatt av å bli kvitt de gamle makthaverne enn av hvordan den nye grunnloven skal se ut. Mange politiske partier har også brukt valgkampen til å komme med kostbare løfter snarere enn å snakke om grunnloven.

«Jeg er fri!» roper denne demonstranten under en protestaksjon mot salafister, ultrakonservative muslimer, i Tunisias hovedstad Tunis nylig. Nettopp kampen mellom islamistiske grupperinger og sekulære bevegelser følges med stor interesse i Tunisia, men også i andre arabisk land og verden for øvrig, når tunisierne søndag går til urnene. Foto: SCANPIX

Valgkampen har vært preget av at noen partier har veldig mye penger, gode kontakter i utlandet og et svært profesjonelt apparat, forklarer en observatør som har fulgt prosessen på nært hold.

Han peker samtidig på at ungdommene som gjennomførte revolusjonen, er utålmodige.

- Noen er nesten i ferd med å miste gnisten, og jeg har hørt en uttalelse som: «Vi unge gjennomførte revolusjonen, men nå er politikerne i ferd med å stjele den fra oss», sier kilden til NTB.

En annen frykt hos mange tunisiere er at rester av det gamle systemet og partiet til Ben Ali fortsatt skal gjøre seg gjeldende i politikken.

Islamister på fremmarsj

Islamistpartiet Ennahda, som tidligere var forbudt, kommer til å bli størst etter valget. Partiet ønsker å bygge et demokrati fundert på islamske verdier og sier det ønsker å beskytte kvinner mot undertrykking.

Rachid Ghannouch leder den islamistiske bevegelsen Ennahda, som ventes å bli den største blokken etter søndagens valg på grunnlovgivende forsamling i Tunisia. Ghannouchi lover å føre en moderat og liberal politikk i verdispørsmål, men blir møtt med mistro fra venstreorienterte krefter i det tradisjonelt sekulære Tunisia. Foto: SCANPIX

Men mange frykter at islamistene vil gjøre noe annet enn det de sier hvis de kommer til makten.

Det progressive demokratiske partiet (PDP) har fremstilt seg selv som hovedalternativet til Ennahda og ser ut til å bli nest størst i valget.

Til venstre i landskapet finnes Ettajdid, som samler fem mindre grupper. Ettajdid mener islamisering er en trussel mot de moderne og liberale verdiene som preget Tunisia allerede før revolusjonen. Partiet støtter blant annet like arverettigheter for menn og kvinner, et prinsipp Ennahda avviser.

Flere artikler

 1. Islamister mot valgseier - og politisk aksept?

 2. Tusenvis av kandidater å velge mellom i Tunisia

 3. Sekulære partier sammen mot islamister i Tunisia

 4. Masseprotest mot regjeringen i Tunisia

 5. Historsik valg i Tunisia etter revolusjonen: Stemmer for første gang: Vi kommer tilbake til livet

Fra andre aviser

 1. Tunisisere forhandler om makten

  Aftenposten
 2. Styrker demokratiet i Tunisia

  Bergens Tidende
 3. Tunisia foran historisk grunnlovsvalg

  Aftenposten
 4. Tunisia - et arabisk annerledesland

  Aftenposten
 5. Nå kommer arabernes 1814

  Bergens Tidende
 6. Tre grunner til at Tunisia lykkes med demokratibyggingen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder