VIL TIL SVERIGE: Politiet har i løpet av natten fraktet flere flyktninger til et mottakssenter i Rødby, i Danmark, i busser. Rundt 100 personer befinner seg fortsatt i et tog, og krever å få reise til Sverige. Foto: PHILLIP DAVALI , Ekstra Bladet

Flyktninger nekter å forlate tog i Rødbyhavn

Vil videre til Sverige

Risikerer å bli sendt tilbake til Tyskland

En togvogn med nærmere 100 personer om bord blir onsdag bevoktet av politiet i Rødbyhavn i Danmark, fordi flyktningene og migrantene nekter å forlate toget.

Marthe Berg
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Toget kom med fergen fra tyske Puttgarden, etter å ha vært tilbakeholdt noen timer i Lübeck i Tyskland. Med fergen var også en håndfull tyske aktivister som var med for å hjelpe flyktningene og migrantene, ifølge Dansk Radio, skriver NTB.

Fergen sirklet i flere timer før den la til kai i Rødbyhavn. Det tok ytterligere tid å skille vanlige passasjerer fra det som antas å være flyktninger og migranter.

Les også: Flyktninger vil gå fra Danmark til Sverige

Politiet holder øye med toget

– Omkring 100 personer nekter å forlate toget. Det skal vi selvfølgelig håndtere i løpet av dagen, sier politikommissær ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi Anders Mikkelsen til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Politiet opplyser at de bevokter togvognen primært for å «sikre at det ikke skjer noe med gruppen», og at mange av flyktningene kommer fra Syria og Irak.

Les også: Flyktning i Malmö: – Vi flyktet fra politiet i København – de sparket

Ifølge Mikkelsen skal det ha vært rundt 170 personer om bord i toget. Noen av flyktningene og migrantene ble ifølge danske Ekstrabladets mann på stedet kjørt vekk i busser til et mottakssenter i Rødby, nærmere bestemt en gymsal, hvor det allerede befinner seg rundt 250 flyktninger, ifølge danske TV 2.

Ifølge Aftenposten opplyser danske myndigheter at flyktningene som ikke forlater toget risikerer å bli sendt tilbake til Tyskland.

Les alt om flyktningkrisen i Europa her.

Saken fortsetter under bildet.

PÅ VANDRING: Flere flyktninger gikk langs motorveien utenfor Rødby på Lolland i Danmark mandag. Onsdag ankom flere med ferge. Foto: Bax Lindhardt , Afp

Vil til Sverige

TV 2 melder at det kan ha vært så mange som 240 personer i toget som ankom Danmark sent tirsdag kveld, og at det er flere kvinner og barn om bord.

Danske medier melder at bakgrunnen for at at flyktningene ikke vil forlate toget er at de ønsker å søke asyl i Sverige. Dersom de går av toget i Danmark, vil de bli nødt til å registreres og få asylsøknaden behandlet der, i tråd med den internasjonale Dublin-avtalen.

Dublinkonvensjonen går i hovedsak ut på at at landet flyktningene først ankommer plikter seg til å registrere dem og behandle dere asylsøknad. Avtalen gjelder for EU-landene, samt Norge, Sveits, Island og Liechtenstein.

Les også: Dansk avis: Mann spyttet på flyktninger

TV2s reporter på stedet forteller at flere av personene om bord i toget har hengt opp gule lapper på togvinduene hvor det står «We go to Sweden». Handlingene som utspiller seg i Rødbyhavn har angivelig ført til forsinkelser for fergen.

Onsdag morgen ankom 30 nye flyktninger og migranter med et morgentog fra Tyskland, til den danske grensebyen Padborg, melder NTB.

Siden søndag kveld har rundt 1200 flyktninger ankommet Danmark, ifølge Ekstrabladet - mange av dem trolig med et ønske om å komme seg til Sverige.

Beredskapsansvarlig Rexhep Hajirizi ved Migrationsverket i Malmö melder om en rolig natt der det har blitt registrert 42 nyankomne flyktninger og migranter.

Har du lest? Annika seilte flyktning til Sverige

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder