Telenor-satellitt skutt ut fra Fransk Guyana

Etter flere utsettelser ble Telenors nye supersatellitt skutt ut, og vil forhåpentligvis gi sjøfolk like gode internett-muligheter som man har på land.

Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Satellitten, som koster 1,6 milliarder kroner, er fem meter høy og skal sørge for bredbånd til skip i Nordsjøen, Norskehavet, Nord-Atlanteren og i Middelhavet, ble skutt opp søndag kveld.

Satellitten skal bidra til å gi sjøfolk muligheten til å ringe og bruke internett på samme måte som på land.

SE OGSÅ:NASA utvikler verdens kraftigste rakett

Satelitten skytes opp på en Ariana 5-rakett fra Den europeiske romfartsorganisasjonens (ESA) senter ved atlanterhavskysten i det søramerikanske landet.

SLIK SER DET UT: Det er en tilsvarende rakett som satelitten Thor 7 er skutt opp med, som her letter fra Frank Guyana 29. juli 2014. Foto:Stephane Corvaja,Afp

Oppskytingen har blitt utsatt flere ganger, blant annet i midten av april da det ble oppdaget feil under forberedelsene unde roppskytingen.

Den planlagte utskytingen fredag ble utsatt på grunn av et avvik på rakettens støttesystem.

– Det er en av de største rakettene som noensinne er bygget. Den er 60 meter høy, like høy som Holmenkollbakken, og den veier over 700 tonn. Det er like mye som to fulladede jumbojeter, sier prosjektleder Lene Marthinsen i Telenor Satellite Broadcasting til NTB.

Les mer: Telenors nye supersatellitt skal levere 9 Gbit/sek

Bredbånd til havområder

Forløperen Thor 6 ble skutt opp i 2009, men allerede den gang begynte selskapet å planlegge for Thor 7.

Mens de tidligere satellittene har vært brukt til å overføre TV-signaler, var målet med den nye satellitten å tilby bredbånd til skip i havområdene som omgir Europa.

En enkel punktrettet stråle går også til Antarktis. I tillegg skal satellitten sørge for utvidet TV-kapasitet i Sentral- og Øst-Europa.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder