STEMMER: En av HDP-lederne, Selahattin Demirtas, avgir sin stemme i det tyrkiske valget søndag. Foto:Yasin Akgul,Afp

Svenske valgobservatører: – Truet på livet

Avgjørende valg i Tyrkia i gang

To svenske valgobservatører hevder de ble truet av soldater med automatvåpen i byen Bingöl øst i Tyrkia.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter en valgkampinnspurt preget av bombeangrep og død, gikk tyrkerne til urnene søndag morgen. Valgresultatet vil avgjøre om landet får nytt styresett med utvidet presidentmakt.

De over 174.000 valglokalene i Tyrkia åpnet klokken søndag morgen og stenger klokken 16.

Av de mange partiene som stiller i valget, er kun fire ventet å komme over sperregrensen på 10 prosent når de rundt 53,7 millioner stemmeberettigede tyrkerne har sagt sitt, melder NTB.

Fredag ble to personer ble drept og over hundre skadet da en sylinderbombe fullpakket med stålkuler detonerte ved et valgmøte til det kurdiske partiet HDP.

– Ble truet

Svenske valgobservatører som er på plass i Tyrkia kunne melde om at de har blitt truet på livet av soldater med automatvåpen, ifølge Dagens Nyheter.

– Å true internasjonale valgobservatører på livet er en alvorlig trussel mot demokratiet, sier politikeren Ann-Margrethe Livh fra Vänsterpartiet, som selv er i Tyrkia.

Soldatene ga de to valgobservatørene to minutter på å forlate området, og pekte på dem med geværene, fortalte Livh. Sverige har sendt i alt åtte observatører til Tyrkia, og flere av dem er i de østlige områdene, skriver NTB.

– Det finnes en del riktig fascistiske bevegelser i disse traktene. Vi har sett eksempler på åpenbar valgjuks. Da vi påpekte det, ble vi kastet ut av valglokalet, sier Livh til avisen.

Vil endre grunnloven

Får det sittende regjeringspartiet AKP, som ledes av statsminister Ahmet Davutoglu, stort nok flertall, vil det gå inn for å endre grunnloven og føre landet over fra parlamentssystem til et system med sterkere presidentmakt, som i USA og Russland.

Les også: Presidenten truer opposisjonen etter seier.

Det vil gi Tyrkias allerede mektige president Recep Tayyip Erdogan, som har styrt landet siden 2003, enda mer makt. Kritikerne frykter et enevelde.

Men meningsmålinger tyder på at oppslutningen om partiet kan ende opp på bare litt over de 50 prosentene partiet fikk ved forrige valg.

Samtidig ligger det kurdiske partiet HDP like ved å komme over den strenge sperregrensen på 10 prosent, noe som ville gi dem 50-60 mandater og stikke kjepper i hjulene til AKPs håp om to tredelers flertall. Opposisjonen mener at en stemme til Erdogans AKP-parti, er en stemme mot demokratiet.

Har du lest: Erdogan forsvarer kjempepalass.

Avgjørende valg

Ifølge BBCs kommentator i Istanbul, er søndagens valg den største valgutfordringen for AKP siden de kom til makten for 13 år siden.

– Veksten har stagnert og kritikere snakker om hvordan en autoritær president Erdogan har undergravd ytringsfriheten og brent broer mot Vesten – og de ønsker desperat en forandring, sier BBCs Mark Lowen.

ENGASJERT: HDP-tilhengere hører Selahattin Demirtas tale i Istanbul lørdag. Foto:Murad Sezer,Reuters

Han beskriver landet som et viktig Nato-medlem i et ustabilt Midtøsten, og en sjelden blanding av Islam og demokrati.

Den svenske politikeren Evin Cetin befinner seg i Tyrkia søndag, og beskriver via Twitter stemingen som spent og ømtålig. Hun har observert militærkjøretøy og bevæpnede militære foran fem av valglokalene.

Bombeangrep

Rødt-politikeren Erling Folkvord, som følger det tyrkiske valget for gruppa Solidaritet med Kurdistan, befant seg kun 50 meter unna eksplosjonsstedet fredag.

– Jeg har opplevd mye, så jeg prøvde å holde hodet kaldt. Men det var ubehagelig, og jeg ble redd. Jeg merket eksplosjonen godt, sa Folkvord til VG over telefon fra Diyarbakir.

Bomben gikk av rett før HDP-partileder Selahattin Demirtas skulle tale på valgmøtet der tusener av mennesker var til stede, og møtet ble avlyst.

Demirtas oppfordret folk til å forholde seg i ro og ikke skape uro i gatene. «Freden vil seire», tvitret han.

Erdogan fordømte i en uttalelse fredag kveld angrepet og kalte det en provokasjon som hindrer fred og ro foran valget, og statsminister Ahmet Davutoglu sa at det var et angrep på demokratiet og Tyrkias stabilitet.

Les også: Tyrkisk modell risikerer fengsel etter Erdogan-spøk.

Flere tusen mennesker gjennomførte lørdag likevel en fredelig demonstrasjon på åstedet for angrepet, der de viftet med HDP-flagg og la skylden på AKP.

Angrepet på valgmøtet i Diyarbakir er ikke det første HDP er utsatt for i løpet av en lang og bitter valgkamp: Ifølge NTB ble en av partiets sjåfører tidligere skutt og drept, partiets lokalkontorer flere steder er angrepet, og ett valgmøte ble stormet av høyrenasjonalister.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder