HJEMMET: Bildet viser hjemmet der familien til 11 år gamle Rimsha Masih bodde inntil forrige uke, da de flyktet etter at Rimsha ble anklaget for blasfemi. Flere hundre fattige kristne flyktet fra slumområdet utenfor Islamabad av frykt for hevn fra radikale muslimer. Hjemmet er nå stengt. Foto: FAISAL MAHMOOD/REUTERS

Pakistansk kristen gutt (11) torturert og drept

(VG Nett) En drøy uke etter at en 11 år gammel jente med Downs syndrom ble fengslet i Pakistan, anklaget for blasfemi, blir en 11 år gammel kristen gutt funnet drept og lemlestet.

Øyvind Gustavsen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Pakistanske Samuel Yaqoob ble bare 11 år. Han bodde i det kristne nabolaget i byen Faisalabad, i Pakistans provins Punjab, og ble meldt savnet da han ikke kom tilbake fra det lokale markedet 20. august.

Torturert og drept

Onsdag kom den grusomme sannheten om hva som skjedde med Samuel Yaqoob for dagen.

Hans forbrente lik viste med all tydelighet at 11-åringen var torturert før han døde. Hans lepper, nese og mage var skåret vekk, og liket var så forbrent at 11-åringen var vanskelig å kjenne igjen. Familien identifiserte han ved et kjennemerke i pannen, ifølge avisen Indian Express.

Samuels far døde for få måneder siden, og familien er meget fattig. Dermed utelukker den lokale politiinspektøren Shafiq Ahmed at bortføringen av 11-åringen skjedde for å kreve løsepenger.

Politiet etterforsker nå om blasfemianklager kan ha vært bakgrunnen det makabre drapet.

Ifølge den britiske avisen The Telegraph fordømmer Pakistans menneskerettighetsaktivist Ansar Burney drapet, og kaller det «nådeløst».

11-åring med Downs fengslet for blasfemi

Nyheten kommer bare en uke etter at den 11 år gamle jenta
Rimsha Masih ble fengslet etter anklage om blasfemi.

Jenta har, ifølge minoritetsorganisasjonen APMA, Downs syndrom.
Både organisasjonen og jentas familie stiller seg uforstående til at hun skal ha bedrevet blasfemi mot islam.

Vitner hevder å ha sett Masih holde brente sider hvor det hadde stått islamsk tekst og vers fra koranen, ifølge pakistanske myndigheter.

Hun holdes nå fengslet i byen Rawalpindi, og ifølge Pakistan Christian Post har hennes advokat blitt nektet adgang til fengselet der hun befinner seg.

Idag melder nyhetsbyrået Al Arabiya om nok en blasfemisak.

Forrige måned skal en folkemengde ha bortførte en psykisk syk mann fra politistasjonen i en landsby i Punjab, og banket han opp på bakgrunn av anklager om at han brente sider fra Koranen.

Det er dødsstraff for blasfemi i Pakistan, og det finnes flere eksempler på kristne som er dømt til døden under anklage om blasfemi.

- Lovløst samfunn

- Religiøse motsetninger er ikke et ukjent fenomen i Pakistans historie. Hinduer, kristne og minoriteter innenfor islam anklages ofte for blasfemi og deler av samfunnet fremstår nærmest lovløst. Det er utrolig hva en kan finne av anklager mot folk, med utgangspunkt i strid om eiendom eller andre ting, sier Stig Magne Heitmann, informasjonskonsulent i organisasjonen Åpne Dører, som arbeidet med trosfrihet og forfølgelse av kristne verden over.

I 2010 ble den pakistanske firebarnsmoren Asia Bibi dømt til døden ved henging for blasfemi. Saken fikk verdensvid oppmerksomhet, og både norske myndigheter og Pave Benedikt XVI ba om nåde for Bibi. Hun venter fortsatt på fullbyrdelse av dommen.

DØDSDØMT: Firebarnsmoren Asia Bibi (t.v.) er dømt til døden etter Pakistans blasfemiparagraf. Salman Taseer (t.h.), guvernør i Punjab, ble drept i 2011 fordi han var motstander mot dødsdømmen. Foto: AFP/NTB SCANPIX

To ledende politikere skutt

Bibi-saken førte også til en opphetet debatt om blasfemiloven i Pakistan, og med to måneders mellomrom ble guvernøren i Punjab, Salmaan Taseer, og landets minoritetsminister, Shahbaz Bhatti, skutt og drept i 2011. Begge hadde vært tydelig motstandere av blasfemiloven.

Ifølge Åpne Dørers internasjonale rangering, regnes Pakistan som det 10. vanskeligste landet å være kristen i.

Ifølge Freedom House, en amerikansk stiftelse som forsker på og rangerer verdens land med utgangspunkt i politiske og sivile friheter og rettigheter, scorer Pakistan 4,5 poeng. Maksimalt antall poeng er 1, mens 7 indikerer størst ufrihet.

MARSJERTE FOR DØDSTRAFF: Hissige demonstranter marsjerte mot Asia Bibi, som ble dømt til døden for blasfemi. Demonstrasjonen fant sted i Lahore 26. november 2010. Foto: ARIF ALI/AFP

Ber moderate muslimske ledere uttrykke avstand

Heitman håper historiene om de to 11 år gamle barna som er henholdsvis fengslet og drept, over vil føre til en holdnings- og lovendring i Pakistan.

- Moderate muslimske ledere bør nå stå fram og si tydelige fra at de tar avstand fra volden og lovløsheten vi hører at fundamentalister står for. Jeg håper disse tragiske hendelser kan styrke de moderate kreftene, slik at blasfemiparagrafen i straffeloven blir fjernet, sier han.

Han understreker at radikale islamske grupper har dype røtter i Pakistan.

- Al Qaida har fotfeste her, og driver mye rekruttering i landet. Forfølgelse av religiøse minoriteter er ikke noe nytt i Pakistan, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder