Går mot dødt løp i skjebnevalg

Cameron har stemt - nå skal hans framtid avgjøres

LONDON (VG) Med nervøse smil på leppene har statsminister David Cameron og utfordrer Labour-leder Ed Miliband avlagt sine stemmer. De ligger helt likt på meningsmålingene.

 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over fem år gammel

Klokken 8 norsk tid åpnet om lag 50.000 valglokaler dørene i England, Wales, Skottland og Nord-Irland. De siste meningsmålingene tyder på dødt løp.

Etter det som kalles en eksepsjonelt kjedelig valgkamp, er rundt 30 millioner briter ventet å avlegge stemme i det mest spennende og uavklarte valget i Storbritannia på lenge.

VISER VEI: Statsminister David Cameron sitter utrygt, men Labour får neppe flertall de heller. Her ankommer Cameron og kona Samantha valglokalet i Spelsbury. Foto:Alastair Grant,Ap

Statsminister David Cameron og kona Samantha så selvsikre ut på vei til sitt valglokale i idylliske Witney i Oxfordshire. Konservative velgere hadde møtt opp for å klappe ham inn til stemmeurnene, men det er høyst usikkert om han får en god dag.

Les også:Denne bacon-tabben angrer Miliband på

Labour-leder Ed Miliband var førstemann til urnene av partilederne, og møtte opp før lokale hadde åpnet i sitt «sikre sete» i Doncaster North, i ekte Labour-land i Yorkshire.

NERVØST SMIL: Mye står på spill for Labour-leder Ed Miliband, som her stemmer sammen med kona Justine Thornton i Milibands valgdistrikt, i landsbyen Sutton i Doncaster North. Foto:Oli Scarff,Afp

Både Labour og De konservative ligger på 35 prosent i målinger i flere britiske aviser i dag, noe som ikke vil gi noen av dem flertall. De skotske nasjonalistene (SNP) ligger derimot an til å gjøre et brakvalg.

Og SNP-leder Nicola Sturgeon så da også veldig selvsikker ut da hun avla sin stemme i Glasgow East.

Bakgrunn:Slik er Camerons valgkamp

FØRSTEMINISTER: Skottenes store håp, Nicola Sturgeon, stemmer i Glasgow. Foto:Andy Buchanan,Afp

Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad, som er i London for å følge valget, tror ingen får flertall, men at Cameron likevel vil ha mest å smile for innen dagen er omme.

– Jeg tror de konservative får ca. 290 seter og at Labour får 270 seter. I 2010 stemte meningsmålingene ganske godt både i forhold til prosenter og i forhold til antallet seter. Derfor tipper jeg at De konservative ligger et hestehode foran når vi kommer til fredag morgen, sier Mustad.

Mustad gir deg her en enkel guide til hva som vil avgjøre:

** Slik fungerer det britiske valgsystemet:

– Dette er et enkelt flertallsvalg, det betyr at det er 650 valgkretser i Storbritannia, som er såkalte enkeltmannskretser. Det betyr at hver krets har én vinner, og at det er 650 seter i det britiske underhuset. For å ha flertall må man altså vinne 326 seter.

** Disse partiene tjener mest på valgsystemet:

– De to store, Labour og De konservative, er de som alltid har tjent på dette.

OMSTRIDT: Nigel Farage gir sin stemme for UK Independence Party (UKIP) i Ramsgate i Sørøst-England. Foto:Ben Stansall,Afp

Valgsystemet marginaliserer de små partiene og betyr at et parti som for eksempel UKIP, som ligger an til å få opp mot 15–16 prosent i oppslutning, ligger an til å få to eller tre seter. Så her er det ikke noe forhold mellom antall prosent og antall seter i underhuset.

** Slik er EU blitt et nøkkelspørsmål i valgkampen:

– De konservative er presset fra høyrepopulistiske UKIP til å holde en folkeavstemning om EU-medlemskap. Så hvis David Cameron igjen blir statsminister så blir det en ren inn/ut folkeavstemning om EU i 2017, og blir det flertall for det, så kan Storbritannia melde seg ut Den europeiske union.

** Så viktige blir de skotske stemmene:

– Her snakkes det om to unioner: Den europeiske og den britiske unionen. Mange skotter vil ut av den britiske unionen. De hadde en folkeavstemning i september i fjor, og da tapte det skotske nasjonalistpartiet (SNP). Men SNP ønsker en ny folkeavstemning om unionen så fort som mulig. Spesielt hvis Storbritannia skulle melde seg ut av EU, da vil skottene kreve en ny folkeavstemning om sin egen uavhengighet.

** Dette skjer dersom ingen får flertall:

– Da blir det et kaos, og det er ikke de britiske partiene, eller den britiske konstitusjonen, vant til. Her legges det opp til at britene vinker statsministeren inn i Downing Street dagen etter valget, men det kommer ikke til å skje nå, for alt ligger an til et såkalt «hung parliament», der ingen har flertall. Da må de to store finne alliansepartnere å samarbeide med for å se om de klarer å danne enten en flertalls- eller en mindretallsregjering.

Mer om

 1. Storbritannia

Flere artikler

 1. Cameron kan trolig styre alene

 2. Valgdagsmålingen: De konservative størst

 3. Britene til valgurnene: Fem ting du må vite om dagens valg

 4. Britisk valg uten vinnere?

 5. Slik er det britiske valgsystemet urettferdig

Fra andre aviser

 1. Cameron spilte strategisk i partilederdebatt

  Bergens Tidende
 2. De konservative tror på gjenvalg

  Bergens Tidende
 3. Seier for De konservative gir folkeavstemning om EU

  Fædrelandsvennen
 4. Ligger an til seier

  Fædrelandsvennen
 5. Etter sjokket

  Bergens Tidende
 6. Fortsatt dødt løp i Storbritannia

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no