Senatorer til AP: - Et terrorangrep

(VG Nett) Flere amerikanske senatorer opplyser at de får bekreftet fra etterretningskilder at eksplosjonene var et terrorangrep.

 • Theis Roksvåg Pedersen
 • Jenny-Linn Lohne
 • Jorid Nordmelan

Artikkelen er over syv år gammel

Sentrale kongressmedlemmer i Washington D.C. kommenterte natt til tirsdag hva kan ha vært bakgrunnen for dødseksplosjonene i Boston klokken 14.50 lokal tid, mandag. Tre personer ble drept og minst 141 skadet.

- Etter hva jeg forstår er dette et terrorangrep, sier California-senator Dianne Feinstein (D) til nyhetsbyrået Associated Press.

Hun viser til det hun kaller sikre etterretningskilder hun har vært i kontakt med, i kjølvannet av den dramatiske hendelsen.

VGTV DIREKTE: Flere skadet etter eksplosjoner i Boston Marathon

Feinstein, som sitter i Senatets etterretningskomité, opplyser at hendelsene kom svært overraskende på etterretningspersonell, både på statlig og nasjonalt nivå.

«Terrorangrep»

Også Georgia-senator Saxby Chambliss (R) kalte eksplosjonene et terrorangrep, i en skriftlig uttalelse hun kom med natt til tirsdag:

«Etter hvert som at bevisene vil vise at dette var et terrorangrep, må de respektive etterretningsbyråer gjøre alt de mener er nødvendig for å finne og avhøre de ansvarlige, slik at vi kan forhindre lignende angrep».

Følg med på VG Direkte her.

To andre medlemmer av etterretningskomiteen; Maine-senatorene Susan Collins (R) og Angus King (uavhengig) sier at informasjonen som har kommet frem gir klare indikasjoner på at hendelsen var et angrep utført av terrorister.

Ingen forvarsel

Ifølge Bostons politimester Edward Davis mottok ikke politiet trusler i forkant av løpet.

- Vi fikk ingen spesifikke forvarsler på at noe kom til å skje, sier han.

Nå ber han folk holde seg innendørs og unngå store folkemengder mens bombeteamene jobber seg gjennom bagger og vesker som er lagt igjen ved maratonruten.

- Vi vet ikke helt nøyaktig hvor bombene ble plantet, og heller ikke om de var skjult i postkasser eller søppelkasser for eksempel.

- Kriminell etterforskning

Natt til tirsdag norsk tid ble det holdt en pressekonferanse hvor flere sentrale personer uttalte seg om eksplosjonene og etterforskningen.

- FBI tar ledelsen i denne etterforskningen, sammen med Boston-politiet og det statlige politiet. Det er å anse som en kriminell etterforskning, men det kan potensielt bli en terroretterforskning. Vi vil finne de ansvarlige så fort som mulig, sier FBIs spesialagent Rick DesLauriers, som leder etterforskningen.

ANHOLDT: Politiet har satt håndjern på en person etter en gjennomsøking av parken Boston Common. Det er uklart om denne personen har noe med eksplosjonen å gjøre. FOTO: REUTERS

Justisdepartementet i USA bistår også etterforskerne.

- Det har vært mye feil informasjon, dette vil vi ikke bidra til. Vi vil nå den personen eller de personene som er ansvarlige for dette, sa statsadvokat Carmen Ortiz.

En ukjent talsmann for Boston-borgermesteren Thomas M. Menino sa at de ville snu enhver stein for å finne bakmennene.

- Det finnes personer som vi snakker med, men det finnes ingen mistenkte. Det er fortsatt veldig tidlig i etterforskningen og byen Boston er fortsatt i unntakstilstand, sa han.

Massachusetts-guvenøren Deval Patrick fortalte at det hadde blitt opprettet et støttesenter hvor alle som ønsket kunne henvende seg. Han forteller at det vil bli gjort utvidede søk.

- Boston er åpen for ferdsel, men det vil være flere politimenn til stede enn vanlig. Det vil bli gjennomført tilfeldige gjennomsøk av sekker og bagasje på t-banen. Vi etterspør alle om å være på utkikk. Vi ber dem rapportere inn all mistenkelig adferd og iøynefallende pakker, sier Patrick.

Avhører mann

Ifølge en anonym etteretningsoffiser er det funnet to udetonerte bomber nær den 42 kilometer lange løypa, men dette ville ikke DesLauriers kommentere. Han vil heller ikke si hvorvidt det finnes noen personer av interesse.

Ifølge CBS-journalist John Miller ble en saudiarabisk mann avhørt av politiet fordi han «oppførte seg mistenkelig» da han løp fra eksplosjonen. En annen person på stedet skal ha løpt etter og lagt mannen i bakken, hvorpå han ble levert til politiet.

Det skal være FBI som gjennomfører avhøret og Miller forteller at mannen er samarbeidsvillig, men benekter anklagene.

- Dette kan bety mye, eller veldig lite. Det er for tidlig å kalle ham en mistenkt, sa Miller.

Presidenten holder tilbake

President Barack Obama har på sin side vært svært forsiktig med å fordele skyld etter dødseksplosjonene. I den korte pressekonferansen han holdt mandag kveld, norsk tid, nevnte han ingen ting om at terrorister har noe med eksplosjonene å gjøre.
En anonym kilde fra Det hvite hus som AP har vært i kontakt med forteller likevel at eksplosjonene blir behandlet som terrorisme.

BILDESERIE: Se bilder fra ulykkesstedet

Politisjef Davis forteller om store politistyrker på stedet.

- Alle ressurser i Massachusetts og fra den føderale regjeringen er enten her eller så er de på vei, sier Davis.

Boston-politiet har ingen mistenkte, melder nyhetsbyrået AP, men det har kommet inn flere meldinger om at det blir brakt inn mennesker til utspørring. CNN-anker Erin Burnett skriver natt til tirdag på Twitter at hun snakket med leder for Homeland Security Comittee, som melder at en "person av interesse" er i varetekt for utspørring.

GRAFIKK: Tom Byermoen

Les også

 1. Senatorer til AP: - Et terrorangrep

  (VG Nett) Flere amerikanske senatorer opplyser at de får bekreftet fra etterretningskilder at eksplosjonene var et…
 2. Minst tre omkom i maraton-eksplosjoner

  (VG Nett) Minst tre personer er døde og 141 er skadet etter at to eksplosjoner rammet målområdet for Boston Marathon…
 3. Obama: Vi skal finne dem som har gjort dette

  (VG Nett) USAs president Barack Obama sier de som står bak eksplosjonene i Boston vil føle USAs fulle respons.
 4. Cristina stod 25 meter unna den første eksplosjonen

  (VG Nett) - Folk ble kastet i været. Jeg hørte skriking og gråt, sier Cristina Pinel.
 5. Norske deltakere: - Skremmende

  (VG Nett) Flere norske maratondeltakere forteller om skremmende scener etter eksplosjonen i Boston.

Mer om

 1. Boston-bombene

Flere artikler

 1. Terrorangrepet i Boston: Ber publikum rapportere om mulige prøvesprengninger

 2. Disse to er mistenkt for å stå bak Boston-bombene

 3. Satodru Aore sto bare meter fra eksplosjonen: - Så en person som hadde mistet benet

 4. Martin (8) drept i terrorangrepet

 5. Boston-politiet: Ingen er pågrepet for bombeangrepet

Fra andre aviser

 1. Femåring fortsatt kritisk skadet

  Bergens Tidende
 2. Eksplosjon nummer tre i Boston var trolig «bare» brann

  Aftenposten
 3. Jakter på to terrormistenkte i USA

  Fædrelandsvennen
 4. To drept - nærmere 100 skadet

  Bergens Tidende
 5. Slik glapp Boston-mistenkt for FBI

  Bergens Tidende
 6. Boston-bombene: - Mistenkelig person sett på overvåkingsvideo

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder