ANTATTE BOMBEMENN: Politiet mener Tamerlan og Dsjokhar Tsarnajev stod bak bombeangrepet i Boston mandag. Foto: Reuters/NTB Scanpix

Boston-bombene: Etterforsker Russland-reise

«Emiren av Kaukasus» avviser radikaliserings-teori

Etterforskningen av bombeangrepet i Boston dreies nå mot den drepte Tamerlan Tsarnajevs (26) reiser i Russland.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Boksetalentet Tamerlan ble skutt og drept under den massive politijakten i Boston fredag, mens hans yngre bror Dsjokhar (19) er hardt skadd og ute av stand til å prate etter å ha blitt pågrepet senere samme kveld.

Politiet mener brødrene, som har tsjetsjensk bakgrunn, men er født i Kirgisistan, står bak bombeangrepet der tre ble drept og 176 skadet under maratonløpet på mandag.

Mennenes mulige motiver er nå et hovedfokus, og granskingen av de seks månedene Tamerlan tilbrakte i Kaukasus i Russland i 2012 er spesielt interessant, sier tidligere FBI og antiterrorekspert Kevin R. Brock til New York Times.

- Det blir en av de viktigste trådene for etterforskere og etterretningsmiljøet å nøste opp, sier Brock.

Les også: Tror 26-åringen kan ha radikalisert lillebroren

Besøkte Dagestan

TALENT: Tamerlan Tsarnajevs lovende boksekarriere gikk i stå grunnet en ryggskade. Foto: Johannes Hirn/Bulls

Tamerlan besøkte Dagestan, der han og familien bodde en kort periode før de emigrerte til USA, og muligens var han også i Tsjetsjenia, foreldrenes hjemland.

FBI har bekreftet at de ble varslet av et annet land om at den eldste av brødrene kan h a blitt radikalisert, og at de gjennomførte et avhør av ham uten å finne noe mistenkelig. En rekke internasjonale storaviser, deriblant New York Times og The Guardian, samt nyhetsbyrået Reuters, fastslår at dette landet er Russland.

Andrei Soldatov, en gravejournalist som er ekspert på russisk etterretning, påpeker overfor New York Times at russiske myndigheter ikke nødvendigvis har hatt så mye å gå på før de varslet FBI:

De reagerer jevnlig på informasjon som postes på nettet, og i løpet av 2012 ble det på en Youtube-konto opprettet under navnet Tamerlan Tsjarnajev, postet videoer om radikal islam og tsjetsjensk motstandskamp.

Ekspert: - Mye desinformasjon

EKSPERT: Julie Wilhelmsen Foto: NUPI

NUPI-forsker Julie Wilhelmsen, sier til VG at koblingen mot konfliktene i Kaukasus, må behandles med stor forsiktighet.

- Over lang tid er det kommet så mye desinformasjon om konfliktene både i Tsjetsjenia og Dagestan at jeg mener man må vente med å dra noen forhastede konklusjoner. Det har forekommet misbruk av russisk etterretningsinformasjon for politiske formål, sier hun.

- Men på generelt grunnlag er det klart at en ung mann som allerede er inspirert av radikal tankegang, kan komme i kontakt med miljøer som forsterker en slik radikalisering både i Tsjetsjenia og Dagestan, uten at det betyr at man handler på vegne av noen, fortsetter hun.

- Motstandskampene i Nord-Kaukasus har gått fra en separatistagenda, til å bruke jihad som samlende element. Men den har fortsatt i hovedsak en lokal agenda mot Russland, og jeg kan ikke se at de skulle ha noe å tjene på et terrorangrep i USA.

- Kjemper ikke mot USA

AVVISER KOBLING: Doku Umarov Foto: AFP

Den britiske avisen Daily Mail skriver søndag at Tamerlan Tsarnajev (26) skal ha vært i direkte kontakt med tsjetsjenske terrorister, og at han ble overvåket i fem år.

Avisen skriver at FBI ble tipset av den russiske etterretningstjenesten.

Den islamistiske opprørsgruppen Kaukasus-emiratet avviser på sin side at de er tilknyttet Boston-bombingen.

- Etter hendelsene i Boston, USA, har media spredt informasjon om at en av Tsarnajev-brødrene tilbragte seks måneder i Dagestan i 2012. På dette grunnlaget er det gjort spekulative antakelser om at de kan være tilknyttet mujahedin i Kaukasus-emiratet, spesielt mujahedin i Dagestan, skriver de islamistiske opprørerne i en uttalelse som er gjengitt i deres talerør Kavkaz Center.

Gruppens ledelse understreker at de ikke kjemper mot USA.

- Vi er i krig med Russland, som ikke bare er ansvarlig for okkupasjonen av Kaukasus, men også for forferdelige forbrytelser mot muslimer, heter det i uttalelsen.

Radikalisering
Gruppens leder Doku Umarov, den såkalte «Emiren av Kaukasus», har gitt en stående ordre som forbyr angrep mot sivile mål. Denne står imidlertid i sterk kontrast til gruppens tidligere rulleblad.

Opprørslederen har tidligere påtatt seg ansvaret for en rekke angrep og terroraksjoner, blant annet bombeangrepet på T-banen i Moskva som kostet 40 mennesker livet i mars 2010. Umarov sto også bak bomben på et tog mellom Moskva og St. Petersburg i november året før. Angrepet kostet 26 mennesker livet.

Umarov går blant annet under tilnavnet «Russlands Bin Laden». Russland har vært på jakt etter Umarov i en årrekke, og USA satte ham på sin liste over ettersøkte terrorister i juni 2010. I 2011 havnet han på FNs sikkerhetsråds liste over personer assosiert med al-Qaida.

49-åringen har bidratt til å radikalisere den tsjetsjenske opprørsbevegelsen. Mens målet tidligere var løsrivelse fra Moskva, har Umarov snakket om en hellig krig og opprettelsen av et emirat i Kaukasus-regionen.

- Dersom den amerikanske regjeringen virkelig er interessert i å finne de virkelige organisatorene av Boston-bombingene, og ikke i delaktighet med det russiske showet, burde den fokusere på engasjementet til den russiske sikkerhetstjenesten i disse hendelsene, heter det i islamistgruppens uttalelse.

Tsjestjensk talsmann: - Ingen kobling

En talsmann for tsjetsjensk politi sier søndag at det er ingen informasjon som bekrefter en mulig kobling mellom Tsarnajev-brødrene og Umarov.

- Hvis Tsarnajev-brødrene hadde vært tilknyttet Umarovs bande, ville navnene deres vært å finne i sikkerhetstjenestemennenes database, sier talsmannen til nyhetsbyrået RIA Novosti. Han sier navnene ikke finnes i databasen.

Les også

 1. - Dsjokhar Tsarnajev er ikke i stand til å kommunisere

  Alvorlig skadet med sår i halsen, ligger han med en slange som hjelper ham å ta til seg oksygen.
 2. Tror 26-åringen kan ha radikalisert lillebroren

  De antatte bombebrødrene Tamerlan (26) og Dsjokhar (19) tok ulike veier mot ekstremisme.
 3. Her avsløres bombemannens gjemmested

  (VG Nett) Da politiets varmesøkende kamera registrerte liv i en båt plassert i en hage i Watertown, kunne aksjonen mot…
 4. Nå starter jakten på svar i USA

  WATERTOWN (VG Nett) Etter en voldsom uke for innbyggerne i Boston-området, endte dramatikken endelig da den siste av de…
 5. Behandles på samme sykehus som bombeofrene

  (VG Nett) Flere av ofrene for Boston Marathon-bombene får fortsatt behandling på sykehuset BIDMC.
 6. Her er flukten over

  Her har bombemistenkte Dsjokhar Tsarnajev nettopp blitt pågrepet av politiet etter en massiv klappjakt i Bostons…
 7. USA og Russland styrker terrorsamarbeid

  Russland og USA er blitt enige om å trappe opp samarbeidet i kampen mot terror etter angrepet i Boston, som to…
 8. Bob fotograferte de terrormistenkte minutter før bombeangrepene

  (VG Nett) Ved en tilfeldighet knipset maratonløperen Bob Leonard flere bilder av de to terrormistenkte mens de gikk…
 9. Danser av glede etter terror-pågripelse i Boston

  (VG) Bostons innbyggere feirer nattens pågripelse av den siste mistenkte bak Boston-bombene.
 10. Russland ba FBI undersøke terrormistenkte Tamerlan (26) i 2011

  (VG Nett) For to år skal Russland ha tipset FBI om at Tamerlan Tsarnajev (26) var en radikal islamist.
 11. 9000 politifolk jaktet sønnen hans

  (VG Nett) Hans ene sønn ble skutt og drept av politiet. Den andre ble pågrepet i natt. Selv mener han at de er uskyldige.
 12. - Han ba fem ganger om dagen

  Tanten til den eldste mistenkte i Boston-bombingen forteller at mannen nylig ble en dedikert muslim.
 13. Mistenkt for Boston-bombene pågrepet

  OSLO/BOSTON (VG Nett) Dsjokhar Tsarnajev (19) ble pågrepet av politiet i Watertown natt til lørdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder