Germanwings-styrten: Mangler innholdet i den andre svarte boksen

Frank havarikommisjon: - Radaren fulgte flyet omtrent til det styrtet i fjellet

Har lykkes med å få ut lydopptak fra ulykkesflyets cockpit

LA SEYNE-LES ALPES/OSLO (VG) Skallet til den andre av de to «svarte boksene» til det styrtede Germanwings-flyet  er funnet onsdag, men innholdet mangler fortsatt.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det bekreftet Frankrikes president François Hollande på en pressekonferanse onsdag.

VG I FRANKRIKE: Nicolai Kleivan, Mattis Sandblad og Harald Berg Sævereid. Foto: ,

– Vi leter fortsatt etter innholdet på stedet, uttalte han.

Airlive.net meldte først på Twitter at ferdsskriveren, den andre av de to svarte boksene, var funnet ved krasjstedet i de franske alpene.

Det ble da meldt at boksen skulle ha fått omfattende skader, og at minnekortet som har lagret flyets opplysninger skulle være borte.

Også New York Times og CBC News meldte at ferdsskriveren, den andre av de to svarte boksene, er funnet ved krasjstedet i de franske alpene.

150 personer omkom da Airbus A320-flyet fra selskapet Germanwings styrtet i Frankrike tirsdag.

I Paris har eksperter ved analysesenteret BEA begynt å analysere den ene av flyets svarte bokser i håp om å finne ut hvorfor passasjerflyet styrtet i godt vær på vei fra Barcelona til Düsseldorf.

Har fått ut lydopptak

På en pressekonferanse onsdag uttalte den franske lufthavarikommisjonen at de har lykkes med å hente ut lydopptak fra ulykkesflyets cockpit.

– Det er funnet data vi kan bruke, uttalte teknikerne.

Noen minutter etter at en rutinemelding ble sendt mellom cockpit og kontrollrommet, oppdaget sistnevnte at flyet startet å miste høyde. Det opplyser leder Remi Jouty av den franske havarikommisjonen under en pressekonferanse.
Han sier videre at den siste høyden som er registrert av radaren var ved 1800 meter, og at radaren dermed har fulgt flyet omtrent til det krasjet i fjellet.

Den siste kommunikasjonen fra flyet var ifølge Jouty en rutinemelding med forespørsel om å fortsette videre på den planlagte ruten.

Jouty bekreftet på pressekonferansen at «skallet» til den andre svarte boksen er funnet.

Trykkfall trolig ikke årsak til ulykken

De foreløpige analysene tyder ikke på at trykket falt i flyet før det styrtet, ifølge teknikerne som undersøker styrten.

Leder Rémi Jouty for den franske havarikommisjonen ønsket ikke å kommentere flyets bane, eller om pilotene var ved bevissthet, men uttalte at det de har funnet ikke ser ut til å stemme overens med teorien om at lufttrykket falt forut for styrten.

Han avviste også at flyet eksploderte i luften.

Lydopptaket må settes i sammenheng med annen informasjon før det blir mulig å si noe om hva som har skjedd, noe han mener kan ta uker eller måneder.

– Jeg kan heller ikke gi noen presis informasjon om lengden på opptaket eller språket, sier Jouty.

TALEOPPTAKEREN: Den franske havarikommisjonen BEA har offentliggjort bildet av denne beholderen som inneholder flyets taleopptaker. Foto: BEA Foto:,

Den ene av de to svarte boksene – taleopptakeren – til det styrtede flyet ble funnet tirsdag.

Den delen som fortsatt mangler er flyets ferdskriver, den såkalte «Flight Data Recorder», som inneholder informasjon om de tekniske forholdene i flyet.

– Etterforskerne vil bruke flyets taleregistrator og flydata til å kartlegge etterforskningsarbeidet ytterligere. Det de lærer fra de svarte boksene kan gjøre at etterforskerne vil fokusere på spesifikke vrakdeler i det videre arbeidet, sier tidligere etterforsker Alan E. Diehl til nyhetsbyrået AP.

Det vil ta flere måneder før de endelige rapportene foreligger.

– Stille i cockpit

Lydinnspillinger fra ulykkesflyet tyder på at det var helt stille i cockpit under nedstigningen, sier styreleder Pekka Henttu i EUs organ for flysikkerhet (EASA).

– Kobler man dette sammen med ulykkesflyets bane, tyder det på at pilotene var bevisstløse, i hvert fall deler av tiden, sier han, ifølge det finske nyhetsbyrået FNB.

Stephanie Le Foll, talskvinne for den franske regjeringen, sier til RTL at de vil komme med en uttalelse om de foreløpige analysene av «den svarte boksen» klokken 16.00 i ettermiddag, men pressekonferansen er nå utsatt.

Et av de store spørsmålene om styrten er hvorfor pilotene ikke sendte ut nødsignal. Det kan bety at de var bevisstløse da styrten skjedde.

Se på VGTV:Slik virker «den svarte boksen»

SKADET: Slik ser taleregistratoren fra ulykkesflyet ut. Foreløpig har det ikke lyktes etterforskerne å hente ut informasjon om hva som skjedde da Germanwings-flyet styrtet tirsdag 24. mars. Foto: BEA France Foto: ,

Hollande og Merkel ved ulykkesområdet

Frankrikes president François Hollande og Tysklands statsminister Angela Merkel ankom onsdag ettermiddag området der Germanwings-flyet styrtet dagen i forveien.

Spanias statsminister Mariano Rajoy sluttet seg til dem i landsbyen Seyne-les-Alpes, der franske etterforskere har base for letingen etter omkomne.

De tre lederne benyttet anledningen til å takke letemannskapene for innsatsen.

– Dette er et tegn på vennskap og hjelp. Vi er veldig takknemlige, sa Merkel.

Letingen i det uveisomme terrenget er vanskelig, og det samme blir jobben med å hente ut de omkomne. Politiet anslår at det kommer til å ta dagevis å hente ut ofrene og restene av flyet, skriver NTB.

– Vrakrestene er spredt ut over et stort område på over en hektar. Det var en kraftig styrt, men det virker ikke som om flyet har eksplodert, sier Cazeneuve til den franske radiostasjonen RTL.

«Uforklarlig» ulykke

Onsdag ble det kjent at mennesker fra minst 14 forskjellige nasjoner var blant de 150 som døde da Germanwings-flyet styrtet i høyfjellet tirsdag.

Flere hundre letemannskaper og etterforskere deltar i en massiv leteaksjon i det ulendte ulykkesområdet. Vrakdelene ligger i ufremkommelig område som bare kan nås med helikopter eller en fire timer lang, bratt fottur.

Lufthansa, som eier Germanwings, beskriver ulykken som uforklarlig.

– Flyet var i perfekt stand og de to flygerne var erfarne, sier Lufthansa-sjef Carsten Spohr, ifølge NTB.

Lufthansa bekrefter at det 24 år gamle Airbus 320-flyet hadde problemer med luken til nesehjulet mandag, men den ble reparert og utgjorde ikke noen sikkerhetsrisiko, sier en talsperson til nyhetsbyrået Reuters.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder