UGUNSTIG: Afghanistans president Hamid Karzai kritiserer USAs attentat mot Taliban-lederen Hakimullah Mehsud. Foto: PA PHOTOS/NTB SCANPIX

Karzai kritiserer USA for Taliban-attentat

USAs attentat på Taliban-lederen Hakimullah Mehsud kom på et ugunstig tidspunkt, mener Afghanistans president Hamid Karzai. Pakistans regjering holder krisemøte om forholdet til USA.

Artikkelen er over seks år gammel

Karzai kommenterte drapet da han mandag tok imot en delegasjon fra Kongressen i USA.

- Han sa at angrepet fant sted på et ugunstig tidspunkt og håper at fredsprosessen ikke lider skade som følge av dette, heter det i en kunngjøring fra den afghanske presidentens kontor.

Den pakistanske regjeringen har også fordømt attentatet mot Mehsud og anklager USA for å ville sabotere fredsforhandlingene mellom regjeringen og Taliban som etter planen skulle innledes lørdag.

Karzai reagerte også sterkt da amerikanske soldater i begynnelsen av oktober slo til mot en bilkortesje øst i Afghanistan, og tok en pakistansk Taliban-leder til fange.

Taliban-lederen var da under beskyttelse av afghansk etterretning, som hadde brukt lang tid på å lokke ham til forhandlingsbordet.

Krisemøte

Pakistans statsminister Nawaz Sharif leder mandag kveld et møte med sine fremste sikkerhetsrådgivere for å drøfte forholdet til USA etter drapet på Hakimullah Mehsud.

Sharif kom tilbake til makten i mai blant annet med et løfte om å føre samtaler for å gjøre slutt på Talibans blodige terror i Pakistan. Mange pakistanere reagerer sterkt imot USAs droneangrep i Pakistan, selv om angrepene er rettet mot ledere som står i spissen for terror.

Lørdag sa innenriksminister Chaudhry Nisar at hvert eneste aspekt av forbindelsene mellom USA og Pakistan skulle vurderes på møtet mandag. Opposisjonen krever en ny blokade av lastebiltransportene til NATOs styrker i Afghanistan. I 2012 ble lastebilkolonnene blokkert i sju måneder etter et amerikansk angrep som drepte 24 pakistanske regjeringssoldater.

Konsekvenser

Men Sharif og hans regjeringskolleger må vurdere de praktiske konsekvensene opp mot den intense og fordømmende retorikken. Sharif ble mottatt av president Barack Obama i Det hvite hus i oktober. USA kunngjorde også at sperringen av bistand på 1,6 milliarder dollar, hvorav nesten 1,4 til militære formål, ville bli opphevet.

USA har sagt at spørsmålet om forhandlinger mellom regjeringen i Pakistan og pakistansk Taliban er en intern sak for Pakistan. Men USA understreker at begge lands myndigheter har interesse av å sette en stopper for ekstremistisk voldsbruk i landet.

Pakistans Taliban sa i helgen av Asmatullah Shaheen Bhittani er utnevnt til midlertidig ny leder av organisasjonen.

Les også

 1. Afghanistan skal ha nye samtaler med Taliban

  Afghanske ledere skal om kort tid reise til Pakistan for å ha samtaler med Talibans tidligere nestleder mulla…
 2. Dette er Natos største fiende

  BRUSSEL (VG) Den største trusselen mot NATO er hverken al-Qaida, Taliban, Iran eller kinesiske dataspioner.
 3. Karzai rasende etter Taliban-pågripelse

  Den pakistanske talibanlederen som ble tatt til fange av amerikanske soldater, var på vei til fredssamtaler i…
 4. President Karzai hardt ut mot NATO

  NATO har i sin helhet påført Afghanistan lidelse, sier landets president Hamid Karzai.
 5. 18 politifolk drept i Taliban-angrep i Afghanistan

  Taliban-opprørere har gjennomført et bakholdsangrep i det nordøstlige Afghanistan og drept 18 politifolk, ifølge…

Mer om

 1. Afghanistan

Flere artikler

 1. Karzai rasende etter Taliban-pågripelse

 2. Han er ny Taliban-leder

 3. Pakistan og Taliban klare for fredssamtaler

 4. – Terroristene bak skolemassakre støttes fra Kabul

 5. Pakistanske jagerfly angriper landsbyer

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder