AFP: Over 20 personer drept de siste 48 timene

RUSTET OPP: Ukrainske soldater på vei til Debaltseve etter prorussiske separatister begynte å angripe den øst-ukrainske byen. Foto:Manu Brabo,AFP

Blodige kamper om strategisk knutepunkt i Ukraina

Skuddsalvene hagler i den øst-ukrainske byen Debaltseve.

  • Emil Mogård

Artikkelen er over fem år gammel

Intense kamphandlinger fortsatte med full styrke mellom prorussiske separatister og ukrainske styrker søndag.

Det siste døgnet skal over ti soldater ha blitt drept, og ytterligere 20 skadet, noe som bringer dødstallene opp til 28 drepte på to døgn, ifølge AFP.

Styrkene kjemper nå om den Kiev-kontrollerte byen Debaltseve øst i Ukraina, som anses som et viktig strategisk knutepunkt mellom Donetsk og Lutgansk – som allerede kontrolleres av opprørsstyrkene.

Uavbrutte skuddvekslinger

Sivile evakueres stadig ut av byen langs den eneste veien som fører over til trygt regjeringskontrollert område, og ifølge militære talsmenn er situasjonen kritisk for dem som blir gjenværende.

– Folk flykter fra de uavbrutte skuddvekslingene. Det er ingen vann, ingen elektrisitet eller varme i byen, forteller en lokal politimann Yevgen Lukhaniv.

Talsmann for regjeringshæren Volodymyr Polyovyi sier ukrainske styrker nekter å gi opp kontrollen over den siste veien som leder inn til Debaltseve.

I flere måneder har det allerede foregått harde kamper rundt flyplassen i Donetsk, og kamphandlingene i Øst-Ukraina har totalt krevd over 5000 menneskeliv siden april måned.

PÅ FLUKT: Denne lille gutten måtte sammen med flere av innbyggerne i Debaltseve busses ut fra det krigherjede området. Foto:Manu Brabo,AFP

«Umulige» fredssamtaler

Etter at partene underskrev en våpenhvileavtale i høst, som skulle sikre freden i de konfliktfylte områdene, har det siden oppstått nye kamphandlinger

Ved flere anledninger er det blitt forsøkt å inngå ennå en våpenhvile, og senest lørdag var det avtalt et møte i den hviterussiske hovedstaden Minsk (ekstern lenke).

Men Misk-møtet ble avblåst da toppledere fra opprørsstyrkene nektet å møte, samtidig som deres fredsforhandlere også frasto fra å diskutere en mulig tilbaketrekning av kraftig våpenbruk.

FORSYNINGER: Ukrainske soldater hjelper sivile med å frakte inn vann til den ukrainske byen Debaltseve Foto:Manu Brabo,AFP

Separatistene har den siste uken truet med å trappe opp kampene, og innta flere områder i Donetsk-regionen – hvor de har erklært sin egen folkerepublikk.

Toppledere i samtale

Russlands president Vladimir Putin, Tyskland statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande er noe av dem som har drøftet den økende volden i Øst-Ukraina.

I en telefonsamtale mellom de tre topplederne lørdag, før Minsk-møtet, ble det uttrykt håp om at en våpenhvilen snart skulle komme i havn.

Søndag ble Putin skiftet ut fra trioen, og i telefonsamtale mellom Merkel, Hollande og den ukrainske presidenten Petro Porochenko ble det uttrykt sorg over lørdagens utfall i Minsk.

Tirsdag ankommer den amerikanske utenriksministeren John Kerry til Kiev for å gi sin støtte til den krigsherjede nasjonen.

Mer om

  1. Ukraina
  2. Russland

Flere artikler

  1. Ukraina-krisen: Ukrainske styrker trekker seg ut av Debaltseve

  2. Ukraina: – Partene enige om å trekke våpen ut

  3. Dødstallene stiger i Ukraina: Øst-Ukraina: Fem drept det siste døgnet

  4. Opprørere hevder å ha omringet ukrainske soldater

  5. Beboere nær fronten: Vi frykter opprørerne

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder