SJOKKERT: Eva Joly sammenligner dagens stemning blant franskmennene som den som var i Norge etter terrorangrepet 22. juli. Foto:Anders Wiklund,NTB scanpix

Eva Joly kjente flere av de drepte i Charlie Hebdo

Norsk-franske Eva Joly reiste straks hjem til Paris da hun hørte om massakren i Charlie Hebdo. EU-parlamentarikeren kjente flere av de drepte i det franske satiremagasinet.

  • Eivind Lindkvist Johansen

Artikkelen er over fem år gammel

– Vi er alle veldig sjokkert. Disse personene har vært en del av mitt og andres liv så lenge, særlig gjelder det for oss som har opplevd 1968. Det er Frankrikes beste karikaturtegnere som er drept. De sto for en veldig ikonoklastisk humor, som var ny og frigjørende i 1960-årene, sier Joly til Klassekampen.

Hun sammenligner stemningen blant franskmennene nå med den som var i Norge etter 22. juli.

– Det er utrolig bra å se at mange her ber om samling og står imot dem som ønsker å skape hat og utstøting fra samfunnet, sier Joly som er EU-parlamentariker for De grønne i Frankrike.

Hun deltok selv, i likhet med tusener av andre, på markeringen ved Place de la République i Paris onsdag kveld, timer etter terrorangrepet.

Jakten fortsetter

Ni redaksjonsmedarbeidere i Charlie Hebdo, to politimenn og en renholdsarbeider ble drept da væpnede og maskerte menn angrep lokalene til satiremagasinet i den franske hovedstaden.

Nå jakter 90.000 politimenn på de to gjerningsmennene som fortsatt er på frifot.

Bakgrunn: Dette er de terrormistenkte brødrene

Letingen fokuseres på et skogsområde nord for Paris der brødrene tidligere ranet en bensinstasjon og etterlot seg fluktbilen de brukte etter terrorangrepet.

Overlevende: – Helt ufattelig

Flere av de overlevende har fortalt om de dramatiske øyeblikkene da redaksjonslokalet ble stormet av tre militante islamister. Én av dem var journalisten Laurent Léger, som sier han ikke skjønner hvordan han klarte å overleve.

– Jeg trodde de ville gå rundt i lokalet på jakt etter overlevende. Men så reiste vi oss. Vi var noen som levde. Det var helt ufattelig. VI gikk til de skadede. Vi forsto ikke hva som hadde skjedd. Alt dette, midt i Paris, i en avis, sier journalisten til radiokanalen France Info.

Les også

Mer om

  1. Terrorangrepet mot Charlie Hebdo
  2. Terrorisme
  3. Frankrike

Flere artikler

  1. Opp til seks kan være på frifot: Franskmann pågrepet - knyttes til Paris-terroren

  2. To år siden terroren fikk fotfeste i Frankrike

  3. Terrorangrepet mot Charlie Hebdo: Antiterroraksjoner i Reims

  4. Intens menneskejakt etter terrorangrep i Paris

  5. 3000 politifolk jakter på terroristene i Paris

  6. Trykker én million Charlie Hebdo

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder