I NEW YORK: Utenriksminister Børge Brende, statsminister Erna Solberg og klima- og miljøminister Tine Sundtoft er til stede under FNs generalforsamling i New York denne uken.

I NEW YORK: Utenriksminister Børge Brende, statsminister Erna Solberg og klima- og miljøminister Tine Sundtoft er til stede under FNs generalforsamling i New York denne uken. Foto:Pontus Höök,Scanpix

Klimatoppmøtet i New York: Norge gir 2,8 milliarder i nye klimaavtaler

Solberg: – Har ikke annet valg enn å handle nå

NEW YORK (VG) Under klimatoppmøtet i FN i dag, presenterte statsminister Erna Solberg et nytt klima- og skogpartnerskap med Peru og Liberia.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Norge bidrar med inntil 2,8 milliarder kroner til Peru og Liberias arbeid med å redusere klimagassutslippene fra avskoging. Dette vil gi grunnlag for grønn økonomisk vekst i de to landene, sa statsministeren da hun i dag presenterte de nye skogpartnerskapene i FN tirsdag.

Statsministeren er til stede under FNs generalforsamling sammen med klima- og miljøminister Tine Sundtoft og utenriksminister Børge Brende.

LES OGSÅ:Vil vekke verdens ledere

Skal redde skog

I avtalene ligger det at Norge skal bidra med å bevare skog med inntil 1,8 milliarder kroner i Peru og én milliard kroner i Liberia.

– Disse avtalene tar Norges internasjonale regnskogarbeid et steg videre. Norge skal støtte opp mot landenes klimamål og ambisjoner om økonomisk vekst uten avskoging.

Peru er verdens femte største regnskogland, og har samtidig verdens fjerde største karbonlager bundet opp i tropisk skog. I Liberia er skogene under stort press fra kommersiell hugst, landbruk og trekullproduksjon.

KOMMENTAR:Kina har nøkkelen

– Må handle nå

I Solbergs hovedinnlegg under toppmøtet startet hun med å snakke om klimautfordringene verden står overfor.

– Effekten av klimaforandringene merkes på alle kontinenter. Uforminskede klimaforandringer utgjør en stor risiko for helse, matsikkerhet og økonomisk utvikling. Vi har ikke annet valg enn å handle nå, sa hun.

Deretter ga statsministeren en oppsummering av hva Norge gjør, og kommer til å gjøre fremover for klimaet.

– Norge vil fortsette å bidra med rundt 500 millioner dollar (cirka 3,1 milliarder) årlig frem til 2020.

Solberg fortsatte innlegget med å fortelle om klima- og skogpartnerskapet med Liberia og Peru som hun lanserte i dag – og om Det grønne klimafondet som hun mener vil bli avgjørende for utviklingsland i deres innsats mot lavere utslipp.

– Norge vil gi cirka 33 millioner dollar (cirka 204 millioner kroner) til fondet i 2015, fortalte hun til de andre topplederne på møtet.

- Offensive meldinger

Da VG møtte klima- og miljøminister Tine Sundtoft i New York i helgen, sa hun følgende om dagens møte:

– Jeg tror vi kan vente oss flere offensive meldinger fra statsledere om at – ja, nå må vi handle. Det har vi tenkt å gjøre hos oss. Vi er villige til å forplikte oss for å stille opp klimaet.

– Hvilke forpliktelser?

– Noe går på finansiering av det grønne klimafondet, som er viktig for utviklingslandenes del. Slik at de vet at verden stiller opp med finansiering. Norge har allerede sagt at vi går inn i koalisjonen for å redusere metan i olje- og gassproduksjonen – et helt konkret tiltak. Så kommer vi til å annonsere hva mer vi gjør for regnskog.

VG snakket med statsministeren etter innlegget.

- Jeg mener at det er et tydelig og klart momentum knyttet til endringer og folks vilje til å satse mer på klima. Det er fortsatt selvfølgelig mange land som ikke har meldt å mye konkret, men det er en underliggende stemning at flere land, særlig utviklingslandene, som ser sitt eget ansvar og ser behov for å gjøre det, sier Solberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder