Kommentar

Lavin, å takke deg føles ynkelig

Av Carina Bergfeldt

HELT: Kommentator i Aftonbladet, Carina Bergfeldt, hyller Lavin Eskandar for innsatsen da han forsøkte å overmanne drapsmannen ved skoleangrepet i Trollhättan, men selv måtte bøte med livet. Foto: Privat ,

Hei Lavin. Det kjennes litt intimt å begynne dette brevet med kun fornavnet ditt.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Jeg kjenner deg ikke, har aldri møtt deg. Jeg vet ikke så mye om deg annet en at du ble uteksaminert fra medielinjen på videregående skole i fjor, at du var med i et filmkollektiv og at du med rimelighet hadde noen dårlige sider sånn som oss andre. Alt annet ville vært rart.

Også vet jeg at du er en svensk helt.

En 15 år gammel gutt er død. Han likte å spille fotball. Han kom hit fra et land der hans liv var i fare. Men landet som skulle redde han drepte ham. En annen gutt kjemper fortsatt på sykehus, en lærer også.

KOMMENTERER: Journalist i Aftonbladet, Carina Bergfeldt. Foto: Andreas Bardell ,

Men om du ikke hadde vært akkurat der du var i går så er det svært sannsynlig at gjerningsmannen hadde klart å skade, eller drepe, betydelig flere.

Les også: Lavins fetter: En helt siden han ble født

De som så deg sier at du ikke engang blunket. At du sprang frem uten å nøle. At du gjorde så barna kom seg unna gjennom å ofre deg selv.

Å takke deg føles ynkelig.

Det jeg heller vil si er unnskyld.

Unnskyld for at en del aviser og kjendiser i dag omtaler deg som «en modig innvandrer» – fordi du heter Lavin og ikke Lukas – til tross for at du ifølge folkeregisteret er født i Lextorp og sannsynligvis hadde nøyaktig den samme stygge västgötska dialekten som meg.

Unnskyld for at du den 22. oktober 2015 våknet opp i et Sverige der hat og fordommer florerer. Et Sverige der 1080 politianmeldelser i fjor handlet om vold mot svarte, og 490 anmeldelser handlet om hatkriminalitet basert på islamofobi.

Unnskyld for at du levde i et Sverige der 14 asylmottak ble satt i brann i 2015, der du daglig på skolen Kronan i Trollhättan fikk møte noen av de redde, ensomme og utstøtte barna som vi andre ikke har gjort nok for.

Unnskyld for at du levde i et samfunn der politisjef Niclas Hallgren ble nødt til å stå på direktesendt TV og bekrefte at det fantes «hatkriminalitet og rasistiske motiver» bak terrorhandlingen som tok livet ditt.

Unnskyld for at det helt enkelt betyr at du døde på grunn av hvordan du så ut.

Unnskyld for at det ikke var et spørsmål om, men når, rasekrigen til de ensomme ulvenes skulle nå deg.

Unnskyld for at familien din og alle som elsker deg våkner opp uten deg i dag. Men mest av alt:

Unnskyld for at vi rundt deg mislyktes i å bli den type svenske som du var. Hadde vi hatt ditt mot hadde ikke dette skjedd.

Bakgrunn: Maskert mann til angrep med sverd på svensk skole – skutt av politiet

Carina Bergfeldt er journalist i svenske Aftonbladet. Denne kommentaren er oversatt og sto først på trykk der. Kommentaren er gjengitt med tillatelse fra journalisten og avisen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder