VARSLET VITNER: Ifølge politiet fortalte Ismaaiyl Brinsley tilfeldige mennesker før han drepte to politimenn i New York, lørdag. Mannen la også ut et bilde på Instagram rundt tre timer før drapet med en truende billedtekst. Foto:John Marshall Mantel,

Politidrapsmann til forbipasserende: «Se hva jeg kommer til å gjøre»

Ismaaiyl Brinsley (28) ba tilfeldige forbipasserende om å følge
med på hva han skulle gjøre, før han skjøt og drepte to politimenn i New York, ifølge politiet.

  • Silje Fjeldstad
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Politiet i New York jobber på spreng med å etterforske omstendighetene rundt det som blir omtalt av en henrettelse av to politimenn i helgen. Ifølge politiet skjøt Ismaaiyl Brinsley (28) de to på kloss hold i hodet, før han litt senere tok sitt eget liv.

– Mannen har en lang historie med ustabil mental tilstand, mye hat knyttet til politiet og myndighetene, og har tidligere forsøkt å ta sitt eget liv, forteller etterforskningsleder i New York, Robert Boyce, ifølge The Daily Telegraph.

Brinsley skjøt ekskjæresten i Maryland tidligere på dagen, før han reiste til New York.

Ifølge Sky News har han tidligere sittet to år i fengsel for ulovlig besittelse av skytevåpen.

Politiet i New York har frigitt dette bildet av det antatte drapsvåpenet. Foto:,Ap

– Se hva jeg kommer til å gjøre

Boyce forteller at drapsmannen uttalte til forbipasserende «se hva jeg kommer til å gjøre», før han skjøt og drepte Liu Wenjin (32) og Raphael Ramos (40) som satt i en politibil i bydelen Brooklyn.

– I dag ble to av New Yorks beste skutt og drept uten forvarsel. De ble henrettet. Jeg uttrykker mine dypeste kondolanser til de avdødes familier, sa politisjef William Bratton i New York-politiet under en pressekonferanse etter hendelsen.

Brinsley la tidligere på dagen ut et Instagram-bilde, der man kan se en pistol, sammen med teksten «Jeg skal sette vinger på purker i dag. Dere tok en av våre ... nå tar jeg to av deres».

LES OGSÅ: Dette er mannen som henrettet New York-politimennene

Motivert av hevn

Motivet bak drapene har vært forklart som hevn for de to døde mennene Eric Garner og Michael Brown. Begge ble skutt og drept av politiet, og hendelsene har ført til uro og debatt over store deler av USA knyttet til anklager om diskriminering på bakgrunn av farge.

Likevel har bildet blitt mer nyansert etter at bakgrunnen til Brinsley ble kjent. Mannen er arrestert minst 19 ganger, blant annet som følge av terrortrusler. Moren hans, har ifølge politiet fortalt at hun fryktet sin sønn.

Før drapene skal politiet i Baltimore har mottatt advarsel om trusselen til Brinsley. De sendte ut varsel til New York politiet, men advarselen kom for sent.

Økt spenning i New York

Drapet på de to politimennene har forverret den allerede spente relasjonen mellom New Yorks ordfører, Bill de Blasio ogbyens politi. Noe av bakgrunnen for konflikten er at politiet mener Blasio har vært for sympatiserende med folkemassene som har demonstrert mot diskriminerende politivold den siste tiden. Etter drapene på de to politimennene blir andre politifolk i byen nå oppfordret til å gå med skuddsikre vester, ifølge Sky news.

Politiet i New York har i den siste tiden mottatt sterk kritikk for unødvendig bruk av vold i forbindelse med dødsfallet til Eric Garner (48).

LES OGSÅ: Erics (48) siste ord: I can't breathe!

Garner døde etter at politimannen Daniel Pantaleo tok et etter all sannsynlighet dødelig halsgrep på ham, i et forsøk på å legge ham i håndjern for ulovlig sigarettsalg.

I etterkant har det vært store demonstrasjoner på Manhattan, Staten Island og i flere andre amerikanske byer, og demonstrantene sier de ikke vil ikke godta at storjuryen på Staten Island droppet å ta ut tiltale mot Pantaleo.

Michael Browns dødsfall i Ferguson i Missouri utløste massivt engasjement, og har ført til opptøyer i flere måneder. Da det ble kjent at politimannen som skjøt Brown ikke blir tiltalt, brøt protestene ut på ny.

Obama: – To modige menn

Etter drapene på de to politimennene i New York gikk president Barack Obama ut med følgende melding:

– Jeg fordømmer disse drapene. I dag er det to modige menn som ikke får returnere til sine familier, sier presidenten i en uttalelse.

Wenjian Liu (til høyre på bildet ovenfor) hadde bare vært gift i to måneder da han ble drept. 32-åringen hadde vært i politiet i syv år. Makkeren han, Rafael Ramos, hadde nettopp feiret 40 årsdagen sin. Han hadde jobbet i politiet i tre år.

– De var mer enn bare politimenn. De var noens sønn, ektemann, og noens far, forteller Eric Adams, en talsmann fra bydelen Brooklyn på en video fra nyhetsbyrået AP.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder