Spesialmedisin til Norge i dag

Se oversikten: Dette er de ulike ebola-medisinene - og slik virker de

Norge har sikret seg verdens siste dose av ebola-medisin

Den norske kvinnen skal behandles for ebola på Ullevål sykehus kan få verdens aller siste dose av ebola-medisinen Zmapp.

 • Amund Bakke Foss
 • Rune Thomas Ege

Artikkelen er over fem år gammel

- Vi har nettopp fått vite at Oslo universitetssykehus har fått tak i det som er den siste dosen av ebolamedisinen ZMapp som er tilgjengelig i verden. Vi har gitt dem tillatelse til å importere denne, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk til VG.

Medisinen ble kjent tidligere i sommer da to amerikanere som ble smittet av ebola i Vest-Afrika fikk tilbud om å ta den ikke ferdig utviklede og testede medisinen.

Begge overlevde det dødelige viruset.

- Hva betyr det for den ebolasmittede kvinnen at Ullevål har fått tak i den aller siste dosen av Zmapp?

- Hvordan sykehuset bruker medisinene, er opp til dem. Men dette et betyr at legene på Ullevål vil ha alle mulighetenene som er tilgjengelige når de skal vurdere behandlingen, sier Madsen.

Det var mandag ettermiddag at VG brakte nyheten om en norsk kvinne som jobber for Leger uten grenser i Sierra Leone er smittet av ebola.

Hun ble hasteevakuert med fly til Norge, og landet i formiddag på Gardermoen. Nå blir hun lagt i isolat på Ullevål sykehus, og skal behandles av Norges fremste medisinske eksperter.

Ulike alternativer

FAGDIREKTØR: Steinar Madsen i Legemiddelverket. Foto:Jørgen Braastad,VG

Legemiddelverket ga i dag Oslo universitetssykehus tillatelse til å importere ebolamedisinene ZMapp, TKM-Ebola og Avigan.

Avigan kommer til Norge i dag, mens TKM-Ebola kommer i morgen. Den siste dosen av ZMapp kommer med fly fra Canada til Norge så fort som mulig.

- Dette er tre helt ulike legemidler som virker på helt ulike måter, sier Madsen.

Han beskriver ebolamedisinene spesialistteamene ved Ullevål nå får til rådighet på denne måten:

ZMAPP

- ZMAPP består av genteknologisk fremstilte antistoffer. Disse antistoffene binder seg til viruset, og forsterker dermed andre forsvarsmekanismer i kroppen. Det hindrer at viruset formerer seg, og ødelegger viruspartiklene.

Medisinen er utviklet av et firma i San Diego i USA, og er ikke ferdig testet og godkjent for bruk. Likevel har flere ebola-pasienter de siste månedene takket ja til å bruke ZMapp etter å ha blitt smittet med ebola i Vest-Afrika:

**To amerikanske helsearbeidere fra organisasjonen Samaritan's Purse som ble smittet i Liberia. Begge overlevde.

**En 75 år gammel spansk misjonær som også ble smittet i Liberia. Han døde like etter at ZMapp-behandlingen ble startet. Flere andre, deriblant en sykepleier som ble smittet mens hun behandlet 75-åringen i Spania, er nå i karantene.

**Liberia sikret seg tre doser for å behandle lokale innbyggere. To av de tre overlevde, ifølge BBC.

**Den britiske sykepleieren William Pooley som ble smittet i Sierra Leone. Han overlevde etter å ha blitt behandlet med ZMapp.

Selskapet bak medisinen hadde bare noen få doser tilgjengelig for testbruk, og Ullevål sykehus har nå sikret seg den aller siste dosen som var tilgjengelig. Å lage flere doser, vil trolig ta flere måneder.

TKM EBOLA

- TKM EBOLA inneholder små biter av arvestoffet RNA. Det hemmer ebolavirusets evne til å formere seg, sier Madsen.

Legemiddelet er utviklet av et canadisk selskap har jobbet med en medisinen i fire år, på kontrakt fra det amerikanske forsvaret. Medisinen fungerer på en måte som sender legemiddelet gjennom pasientens blodårer i små oljepartikler. Behandlingen har allerede reddet dyr som var hardt rammet av ebola, ifølge IBTimes.

Den første menneskelige pasienten fikk medisinen i januar i år.

AVIGAN

- AVIGAN er et legemiddel som egentlig ble utviklet for å brukes mot pandemi, ikke mot ebola spesielt. Det virker mot virus, og hindrer virus i å utvikle og formere seg. I motsetning til de andre legemidlene, er det godkjent brukt på mennesker, i alle fall i Japan.

Avigan er utviklet av japanske selskapet Fujifilm, som er mest kjent som kameraprodusent. I mars i år godkjente de japanske helsemyndighetene bruk av Avigan som et antiinfluensa-medisin. Produktet var da ikke klargjort for bruk på ebola-pasienter.

- Svært velvillige

Nøyaktig hvilken behandling ebolapasienter får, blir individuelt bestemt i hvert enkelt tilfelle - og det var tirsdag formiddag ikke kjent hvilket legemiddel den norske kvinnen vil bli behandlet med.

- Vår oppgave er utelukkende å gi de formelle tillatelsene til at Oslo universitetssykehus kan få medisinene til Norge, sier Madsen.

- Det er klart at vi vil være velvillige i en slik situasjon. Vårt fokus er selvfølgelig å hjelpe både Ullevål og pasienten på en best mulig måte, sier Madsen.

Andre legemidler

Det finnes også andre legemidler som kan brukes mot ebola.

Blant annet får den amerikanske NBC-fotografen Ashoka Mukpo og hans landsmann Thomas Duncan, som nå blir behandlet for ebola i USA, medisinen Brincidofovir . Dette legemiddelet er ikke blant de tre Oslo universitetssykehus har bedt om og fått tillatelse til å importere.

- Brincidofovir er et antiviralt legemiddel som skal hindre viruset i å formere seg, sier Madsen.

Varsler gjennomgang av ebola-legemidler

Det europeiske legemiddelverket (EMA) har startet en gjennomgang av all tilgjengelig informasjon om legemidler under utvikling for behandling av Ebola-viruset. Målet er å få en oversikt som gjør det enklere for helsemyndighetene å ta beslutninger. Det skriver Legemiddelverket på sine sider.

- Helsemyndigheter og beslutningstakere som skal avgjøre om de skal ta i bruk eksperimentell behandling mangler et beslutningsgrunnlag i dag, forklarer EMAs direktør Guido Rasi.

– Jeg har derfor bedt EMAs vitenskapelige komité om å granske all tilgjengelig informasjon om eksperimentelle behandlinger og få frem alt vi vet om effektivitet, sikkerhet og kvalitet. Slik fremmer vi kunnskapsbaserte beslutningsprosesser, sier han.

Mer om

 1. Ebola

Flere artikler

 1. Ebola-smittet kvinne får ikke ZMapp likevel

 2. Slik virker ebola-medisinen

 3. Fastlege vil bruke samme virusmedisin som Japan og Kina: – Norge må være forberedt

 4. Fire nye personer kan ha fått ebola i Spania

 5. Amerikansk ebola-pasient skrives ut av sykehus

Fra andre aviser

 1. Får siste medisindose

  Bergens Tidende
 2. Slik virker ebolamedisinen

  Aftenposten
 3. Ebolasmittet kvinne får siste medisindose

  Fædrelandsvennen
 4. Taust om tilstanden til ebolasmittet kvinne

  Aftenposten
 5. - Denne typen medisiner er gitt til folk som ikke har overlevd

  Aftenposten
 6. Helsedirektoratet vurderer storkjøp av ebolamedisin

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no