Skrekkfunn ryster Østerrike: – Det verste massemordet siden krigen

PARNDORF/OSLO (VG) Funnet av flere titalls døde flyktninger i en lastebil, som menneskesmuglere hadde hensatt langs en motorvei i Østerrike, karakteriseres som det verste massemordet i landet siden andre verdenskrig.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

«Dette er det verste massemordet i den 2. republikken #flyktningdrama #a4» skriver den østerrikske politikeren Gerhard W. Loub på Twitter.

Han er sosiale medier-sjef i Österreichische Volkspartei (ÖVP) – det ene av Østerrikes to største partier, som tilsvarer Høyre i Norge og sitter i regjeringskoalisjon med sosialdemokratene.

Også en rekke andre politikere i Østerrike og det øvrige Europa reagerer sterkt på tragedien:

Opptil 50 døde mennesker kan befinne seg i lastebilen som var blitt hensatt av menneskesmuglere langs motorvei A4 mellom Neusiedl og Parndorf, ikke langt fra grensen mot Slovakia og Ungarn.

Flyktningkrisen 2015: Dette må du vite

Kan ha vært døde før lastebilen kom til Østerrike

Politiet i Østerrike jakter nå med store styrker etter lastebilsjåføren, som tilsynelatende har stukket av fra lastebilen i veikanten.

– Vi jobber ut ifra de opplysningene vi har. Vi samarbeider tett med ungarsk politi, og hvis vi får noen informasjon som kan identifisere sjåføren så vil vi prøve å finne vedkommende. Vi prøver også å finne ut om noen har sett sjåføren. Det kjører biler her hele tiden, og kanskje noen har sett sjåføren når vedkommende gikk ut av lastebilen, sier talsmann Helmut Marban ved politiet i Burgenland til VG i Østerrike.

Flykningene kan ha vært døde allerede før lastebilen kom til Østerrike. De bærer preg av å ha ligget en stund, ifølge Reuters.

PÅ MOTORVEIEN: Her, på motorveien A4 fra Budapest til Wien, ble den førerløse lastebilen med opptil 50 døde personer funnet onsdag. Foto:Dieter Nagl,Afp

VG var på stedet tidligere i dag, og rundt klokken 16 ble lastebilen fraktet bort, trolig med likene inni. Ifølge Krone blir kjøretøyet fraktet til en hall hvor det skal undersøkes.

Les også:Masa (2) på flukt gjennom Europa

Lastebilen merket med slovakisk logistikkfirma

Den aktuelle lastebilen er merket med logoen til et slovakisk logistikkfirma. Firmaet sier at de ikke har noe med hendelsen å gjøre, ifølge Focus.

VGs reporter Roy Freddy Andersen Foto: ,

– Alle våre kjøretøyer er utstyrt med GPS, og alle er for tiden i Slovakia, sier markedsføringssjefen i firmaet til det tyske nyhetsmagasinet Focus.
Den aktuelle lastebilen skal i fjor ha blitt solgt sammen med flere andre kjøretøyer til forskjellige private foretak. Den nye eieren skal deretter ha solgt lastebilen videre til et ungarsk firma.
– Vi samarbeider med slovakisk politi, sier markedsføriungssjefen videre.

– Vi er meget lei oss for denne tragedien, og vi vil uttrykke vår største medfølelse med familiene, sier firmaets talsmann.

Polititalsmannen bekrefter overfor VG at lastebilen onsdag morgen skal ha blitt observert på den Ungarske siden av grensen.

– Vi har et tidsvindu: Mellom klokken 09 onsdag morgen og klokken 05-06 i dag må lastebilen ha blitt fraktet til Østerrike. Klokken 09 onsdag var lastebilen i en ungarsk by nær den Østerriske grensen, sier Marban til VG.

Grafikk: Disse landene tar imot flest flyktninger

– Blod dryppet ut

Kjøretøyet skal ha stått parkert på veiskulderen i lengre tid, og det var først da politiet torsdag formiddag ble varslet, rykket ut og gjorde det grusomme funnet.

– Rundt klokken 11 i morges fant veiarbeidere lastebilen her på hovedveien. De trodde først det var en ulykke, og skulle hjelpe. Men da de undersøkte bilen fant de ut at det ikke var noen sjåfør der, de så blod som dryppet ut av bilen og de kjente lukten av lik, forteller talsmannen til VG.

– De åpnet lastebilen og fant tegn på at det var mange døde mennesker der. Da startet politiarbeidet, forteller han videre.

Politiet opplyser at de ennå ikke er sikre på hvor mange døde mennesker som er i lastebilen, men det kan dreie seg om mellom 20 og 50 mennesker. Politiet mener ofrene kan ha vært døde i halvannet døgn, og utelukker ikke at de var døde før de passerte grensen til Østerrike.

Ukjent dødsårsak

Politiet er heller ennå ikke sikre på dødsårsaken, men flere østerrikske medier spekulerer i om menneskene kan ha omkommet av oksygenmangel i lasterommet der de var stuet sammen.

– Vi har bragt lastebilen til en hall hvor vi kan gjennomføre krimtekniske undersøkelser og flytte likene fra bilen slik at vi kan finne ut hvor mange mennesker som er der, hvor mange som døde av denne kriminelle handlingen. Hvor de kommer fra, og om de er menn, kvinner eller barn - og først og fremst hvordan de døde, sier Marban til VG.

I løpet av de neste timene håper politiet å finne ut nøyaktig hvor mange ofre som ble funnet døde i lastebilen.

Flyktningkrisen 2015: Dette må du vite

Etterforskes som drap

– Tror dere lastebilen var på vei fra Ungarn til Østerrike?

– Det kan vi ikke si sikkert på nåværende tidspunkt, men det ser sånn ut. De kom fra Ungarn, og det virker som at disse organisasjonene å ta med mennesker til Østerrike.

– Etterforsker dere saken som drap?

– Selvsagt, vi holder alle muligheter åpne i etterforskningen, deriblant drap. Vi må se etter årsaken til dødsfallene, og vi etterforsker alle omstendighetene rundt saken. Drap er selvsagt en del av etterforskningen, sier polititalsmannen til VG.

Han bekrefter at hendelsen kan klassifiseres som drap dersom sjåføren har forlatt flyktningene til å dø i lastebilen.

Lastebilen kommer opprinnelig fra et slovensk firma, men man vet ikke hvordan den til slutt havnet i veikanten utenfor Wien. 3000 lastebiler passerer hvert døgn denne strekningen, og det er ikke mulig å kontrollere alle.

– Skruppelløse

– Jeg er rystet, dypt berørt og sint, sier justisminister Wolfgang Brandstetter ifølge Kronen Zeitung.

Han sier de hadde fryktet at mennesker kunne miste liver i menneskesmuglernes transporter.

– Det er en skruppelløs og morderisk form av den aller tyngste kriminaliteten, fortsetter han.

– Det vi har sett her er avskyelig, sier visekansler Reinhold Mitterlehner ifølge samme avis.

Solidaritet

Forbundskansler Angela Merkel i nabolandet Tyskland sier også at hun er rystet av nyheten.

– Det maner oss til å ta fatt i temaet migrasjon raskt og med europeisk ånd, sier hun ifølge Die Welt.

– De asylsøkende menneskene fortjener beskyttelse og hjelp i deres livssituasjon hvor de ikke ser noen annen utvei, sier Merkel.

– Europa er i stand til å klare det. Utfordringen må mestres i solidaritetens ånd, fortsetter den tyske kansleren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder