PRAT MED PUS: Eksperter sier det er mulig å forstå katten sin bedre, hvis man bare vet å tolke signalene deres riktig. Her er et stort antall av dem avbildet på «katteøya» Aoshima i Japan tidligere i år.

PRAT MED PUS: Eksperter sier det er mulig å forstå katten sin bedre, hvis man bare vet å tolke signalene deres riktig. Her er et stort antall av dem avbildet på «katteøya» Aoshima i Japan tidligere i år. Foto:Thomas Peter / Reuters,

Lær deg kattespråket: Hva betyr det når katten blunker til
deg?

Snakker du ikke mjau? Ekspertene vet råd.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hva katter tenker, mener og ønsker er ikke alltid lett å forstå. Flere av dyrenes signaler kan være vanskelige for mennesker å plukke opp.

Katteekspert og doktor Gary Weitzman ved San Diego Humane Society, som også har skrevet boken «How to Speak Cat», ønsker ifølge AP å hjelpe folk med å forstå sine katter bedre.

Noen signaler, som for eksempel kloring eller hvesing, er gjerne en åpenbar indikator på at katten er misfornøyd med noe.

LES OGSÅ:Nå er det forbudt å løfte katten etter nakkeskinnet

Hvis ørene på katten er vendt nedover, er det gjerne et tegn på at den er redd eller sint. «Hold deg unna», er rådet fra katteeksperten.

Når halen til katten står rett til værs, kan det sammenlignes med hvordan mennesker gir hverandre et håndtrykk. Når en katt kommer mot deg og hever på halen, betyr det ofte at katten er glad for å se deg, forteller Weitzman.

– Er som et kattekyss

Flere av dyrenes signaler kan være vanskeligere å oppfatte, som for eksempel blunking.

Ifølge Weitzman kan forsiktig blunking fra katten tolkes som en vennlig hilsen.

– Et blunk er som et kattekyss, forteller han.

En katteeier som AP har snakket med, Susan McMinn, hevder hun ble sjokkert over at Weitzmans triks fungerte med hennes kjæledyr Jade.

– Jeg satt og blunket sakte til katten min og hun blunket tilbake med en gang. Jeg vet at hun elsker meg, men nå føler jeg at jeg forstår henne enda bedre, sier hun.

Saken fortsetter under bildet!

KATTE-KOMMUNIKASJON: Katteeksperten Gary Weitzman avbildet med katten Thorton hos organisasjonen Humane Society, som gir hjemløse katter et hjem, i San Diego tidligere denne måneden. Foto:Lenny Ignelzi,Ap

Hva betyr et mjau?

Katter mjauer sjelden når de er i nærheten av andre katter. Dette skyldes at de forskjellige mjauelydene som regel signaliserer beskjeder ment til sine eiere, opplyser professor og veterinær Bonnie Beaver ved A&M-universitetet i Texas.

Da VG snakket med flere norske eksperter om kattelyder i 2012, kom det blant annet frem at man ikke nødvendigvis må ta et mjau for et mjau.

Les hele saken: Lær å tolke kattens lyder (krever innlogging)

Den vanligste mjau-lyden for eksempel, med vekt på lang a-lyd, indikerer gjerne at katten ønsker noe.

Hvis katten din stadig vekk produserer mjauelyder med lange a-er, kan det ifølge ekspertene bety at du har skjemt bort kjæledyret ditt.

Hva synes du om ekspertenes katteråd? Diskuter i kommentarfeltet!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder