FULL JUBEL: I Kano i nord strømmet tusener av jublende Buhari-tilhengere ut i gatene for å feire landets nyvalgte president. Foto:,Reuters

Ville jubelscener etter Nigeria-valget

Forsker har liten tro på løsning med Boko Haram

Tre tiår etter militærkuppet som satte Muhammadu Buhari ved roret i Nigeria, er den tidligere militærdiktatoren tilbake som landets øverste leder.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Dette er en historisk valgseier for Buhari og hans All Progressive Congress (APC), som er den første presidenten som erstatter en sittende regjering på demokratisk vis.

Sittende president og motkandidat Goodluck Jonathan ble overgått med 2,57 millioner stemmer, og var raskt ute med å erkjenne nederlaget.

– Jeg vil takke alle nigerianere for at jeg fikk muligheten til å lede landet, og jeg forsikrer dere at jeg vil gjøre mitt beste til min periode er slutt, sa den avtroppende presidenten idet han ønsket Buhari lykke til.

LES OGSÅ: Uro på valgdagen

FERSK LEDER: Muhammadu Buhari vil etterfølge Goodluck Jonathan som Nigerias neste president. Han har blant annet gitt lovander om å bruke kraftig militærmakt mot den ekstremistiske opprørsgruppen Boko Haram. Foto:Ben Curtis,AP

Tynnslitt tålmodighet

Det hadde på forhånd vært frykt for at Jonathan ikke ville godta et eventuelt nederlag, og at valget dermed ville ende i kaos og sammenstøt. En talsmann for Buharis parti kalte ham en nigeriansk helt etter at han aksepterte tapet.

– Jeg lovte landet et fritt og rettferdig valg, og jeg har holdt ord, sa 57 år gamle Jonathan etter at det endelige resultatet av valget var kunngjort.

LES OGSÅ: IS aksepterer Boko Haram

FERDIG: Goodluck Jonathan må erkjenne at han nå er ferdig som president. Foto:Don Emmert,Afp

Goodluck Jonathan og partiet Peoples Democratic Party (PDP) har styrt Nigeria siden 1999, men tålmodigheten med den sittende presidenten har vært tynnslitt etter flere korrupsjonsskandaler og inntoget av Boko Haram i Nordøst-Nigeria, skriver Reuters.

Buhari vant overlegent med seier i 20 delstater, mens Jonathan tok 15 delstater pluss hovedstaden. Den siste delstaten som ble talt opp, var Borno i nord som har vært hardt rammet av herjingene til Boko Haram. Der fikk Buhari 94 prosent.

Verre med en «frafallen» muslim

Valget av muslimen Muhammadu Buhari til president i Nigeria vil neppe mildne islamistopprørerne fra Boko Haram, som er anklaget for et attentatforsøk mot den påtroppende presidenten i juli i fjor.

– Dette gjør neppe Boko Haram mer forsonlig, eller interessert i noe som kan minne om politiske samtaler, sier Nigeria-kjenner og NUPI-forsker Morten Bøås til NTB.

Et slikt drapsforsøk har ikke den avtroppende presidenten Goodluck Jonathan blitt utsatt for.

– Jonathan er en kristen, han kan man ikke forvente noe annet av. I Boko Harams verdensbilde kan man i fremtiden finne en fred med de kristne. De kan i teorien bo i deres kalifat så lenge man betaler ekstra skatt, påpeker Bøås.

Buhari er på den annen side en frafallen muslim i Boko Harams øyne, og det skal straffes med døden.

Feiring og jubel

Tross skuffelse og vantro etter valgresultatet hos egne supportere, oppfordret Jonathan nigerianerne til å legge sine uoverensstemmelser til side.

– Ingen enkeltpersons ambisjoner er verdt noen nigerianers blod. Enhet, stabilitet og fremgang i vårt kjære land er viktigere enn noe annet, sa han.

LES OGSÅ: – Vi har tatt Boko Haram-bastion

Han var stolt over hva den sittende regjeringen har fått til på sine år i maktposisjon.

– I dag har PDP grunn til å feire, ikke å sørge, fordi vi har gitt landet demokratisk frihet, åpenhet, økonomisk vekst og frie, rettferdige valg i arv, sa han.

Ved hovedkvarterene til Buharis parti var det derimot vill feiring og jubel i byer over det hele muslimskdominerte Nord-Nigeria da resultatet var et faktum.

I Kano i nord strømmet tusener av jublende Buhari-tilhengere ut i gatene.

Dette er Buharis utfordringer

Hans største utfordring blir å hanskes med det brutale opprøret til den ekstremistiske Boko Haram-bevegelsen som herjer i store deler av det nordlige Nigeria.

Han har tidligere gjort det klart at han som muslim er sterkt imot Boko Haram og har til hensikt å knuse dem militært.

Men han har også en jobb å gjøre med å bygge broer i det store landet med 170 millioner innbyggere over dype splittelser langs religiøse, etniske og regionale skillelinjer.

Han må også takle fallet i oljeprisen som rammer den oljeavhengige økonomien hardt.

VG/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder