KALTE INN ISRAEL PÅ TEPPET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Utenriksdepartementet protesterte mot at Israel stenger av grensen til Gaza. Foto: SCANPIX

Støre: - Vi kan ikke stoppe israelske tanks

(VG Nett)Utenriksminister Jonas Gahr Støre erkjenner at han ikke kan gjøre mye for å stoppe den israelske invasjonen av Gaza.

  • Lars Akerhaug

Artikkelen er over 11 år gammel

Den populære AP-utenriksministeren reagerer nå kraftig på at Israel i dag har valgt å gå inn med bakkestyrker på Gazastripen og krever israelsk tilbaketrekning.

- Jeg tar sterk avstand fra en krigføring som i så stor grad rammer sivile.

Israel invaderer NÅ:Følg utviklingen på VG Nett!

Men han erkjenner likevel at Norge ikke har virkemidler som kan stoppe den israelske offensiven som så langt skal ha krevd over 450 palestinske liv.

- Vi har ikke virkemidler for å stoppe israelske tanks. Vi sier veldig klart i dag at sikkerhetsrådet og de regionale aktørene må ta ansvar og samle seg om et entydig krav om å stoppe krigshandlingene.

Hva skjer i Gaza?Norsk Folkehjelp svarer deg søndag kl 1300!

Blant annet Audun Lysbakken, nestleder i SV, har tidligere krevd at Norge tilbakekaller ambassadøren fra Israel. Men Støre nøyer seg med diplomatiske virkemidler.

- Israel får i dag en reaksjon gjennom diplomatiske kanaler. Så får vi se hva vi vil gjøre.

Hva mener du om konflikten i Midtøsen?Diskuter her!

Slår tilbake mot Tsjekkia

Det tsjekkiske presidentskapet i EU kalte i dag den israelske offensiven mot Gazastripen en forsvarsoperasjon. Nå slår utenriksministeren tilbake mot sine tsjekkiske kolleger.

- Jeg har en annen tilnærming. Jeg har vanskelig for å se at uttalelsen er representativ for EUs presidentskap, sier Støre til VG Nett.

Etter at det i kveld ble kjent at Israel går inn på Gazastripen har Støre sittet i møter for å oppdatere seg på situasjonen. Nå går han ut mot Israels krigføring.

- I dag har Israel sluppet løpesedler der de ber sivile om å forlate sine hjem. Hvor skal de dra? Dette er blant de tettest befolkede områdene i verden. Ikke kan de forsvare seg og ikke kan de flykte. Befolkningen har vært hardt prøvet i mange år i et avstengt område.

FØLG UTVIKLINGEN I MIDTØSTEN PÅ VG NETT!

- Begge har skyld

Selv om Støre nå reagerer kraftig på at Israel etter åtte dager med luftangrep lørdag kveld valgte å gå inn på Gazastripen, legger han også skyld på Hamas for eskaleringen av konflikten i Midtøsten.

- Hamas må umiddelbart innstille rakettskytingene, sier Støre, som likevel er klar på at den israelske offensiven så langt ikke har lykkes i å stoppe bombardementet av palestinske Qassam-raketter mot israelske byer og tettsteder nær Gaza.

Krigføringen som nå utvikler seg har ett offer; sivilbefolkningen på begge sider, avslutter utenriksministeren.

Mer om

  1. Midtøsten

Flere artikler

  1. Fersk EU-talsmann gjorde Gaza-tabbe

  2. EUs presidentskap: - Dette er selvforsvar

  3. Overrasket over gatekrigen på Gazastripen

  4. 15 drept i Gaza etter israelsk luftangrep

  5. Støre holder fast på Israel-kritikk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder