Kennedy kollapset foran Obama - spøkte fra sykesengen

OSLO/WASHINGTON (VG Nett) Senator Ted Kennedy (76) spøkte fra sykesengen kun timer etter han kollapset foran Barack Obama.

Kathrine Hammerstad
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

John Kerry, demokrat og tidligere presidentkandidat, besøkte tirsdag kveld Ted Kennedy på Washington Hospital Center. Han kunne fortelle om en spøkefull og smilende Kennedy, bare timer etter at 76-åringen kollapset under presidentlunsjen etter Barack Obama var tatt i ed som president.

LES OGSÅ:- Obama virket preget av stundens alvor

Obama ba for Kennedy

- Han ler og spøker nå, sa Kerry etter sykehusbesøket, ifølge nyhetsbyrået AP.

Obama lot ikke den dramatiske kollapsen under hans første lunsj som president passere i stillhet. Da han tok ordet under lunsjen, ba han om at Kennedy, som ble valgt inn i Senatet allerede i 1962, måtte bli bra fort. Og at en mental del av ham var til stede med Kennedy på sykehuset. Ted Kennedy, som er bror av tidligere president John F. Kennedy, ble i juni i fjor operert for hjernesvulst.

VG TV:Her blir Obama USAs president

- Kennedy var der da loven om stemmerettigheter ble vedtatt. Sammen med John Lewis var han den gang en kriger for rettferdighet. Og jeg ville løyet for dere, om jeg ikke sa at akkurat nå, så er en del av meg sammen med ham på sykehuset. Og det tror jeg er et faktum for de fleste av oss., sa den ferske presidenten, ifølge CNN.

Artikkelen fortsetter under bildet...

BA FOR KENNEDY: - Jeg lyger hvis jeg ikke sier at en del av meg er med ham på sykehuset nå, sa Barack Obama til lunsjdeltakerne etter at Ted Kennedy hadde kollapset. Foto: EPA


- Dette er en gledens stund, men det er også en stund for ettertanke. Mine bønner er med ham og hans familie, la han til.

BILDERIGG:Presidentinnsettelsen i bilder

Under nominasjonsvalgkampen fikk Obama varm støtte fra Kennedy-familien, som med sine lange og tunge tradisjoner innen amerikansk politikk veide tungt. Familien gikk den gang ut og sa at de foretrakk Obama fremfor Hillary Clinton som Demokratenes presidentkandidat.

PROTOKOLL:Send inn din hilsen til Obama

- Jeg blir bra

Konen Vici og sønnen Patric er nå sammen med Ted Kennedy på sykehuset. Ifølge Kerry vil senatoren bli værende på sykehuset over natten i første omgang.

Tidligere visepresident Walter F. Mondale satt ved siden av Kennedy, forteller at 76-åringen virket helt normal, da han plutselig fikk kraftige krampetrekninger og kollapset.

TALEN:Les hele Obamas tiltredelsestale her - på norsk

Ambulanse kom kort tid etter og hentet senatoren, som på vei inn i sykebilen gjorde sitt for å avdramatisere situasjonen.

- Jeg blir bra. Vi sees senere, sa han ifølge senatorkollega Chris Dodd og Orrin Hatch, som fulgte ham ut.

LIVEBLOGG:Les ekspertkommentarer og meldinger fra VG Netts liveblogg under innsettelsen!

Artikkelen fortsetter under bildet...

TOMME STOLER: Her satt Ted Kennedy da han uten forvarsel fikk krampetrekninger og kollapset. Ved siden av ham satt Robert Byrd (91), som forlot salen en periode etter det dramatiske anfallet. Foto: EPA


- Jeg vet ikke hva det var, men det virket som et slags anfall, og det virket som det var vondt for ham. Likevel smilte han da ambulansen kjørte. Det var hans typiske irske smil, så han kommer seg nok raskt, sa Hatch etterpå.

LIVEREFERAT:Dette skjedde da Obama ble president

Med den kreftsyke kollegaens helsetilstand tatt i betraktning, skulle han helst sett at Kennedy hadde holdt seg hjemme. Men innser at det aldri var særlig realistisk.

- Dette er en person som er svært opptatt av historie. Han ville ikke ha gått glipp av dette for alt i verden.

Dette er ikke første gangen Kennedy har kollapset etter at han fikk påvist den aggressive kreftsvulsten i hjernen i mai i fjor. Ifølge leger CNN referer til er imidlertid ikke dette uvanlig.

Det er ikke kommet meldinger om hvilke tester Kennedy nå skal gjennom, men ettersom han tidligere er operert for svulst i hjernen, er det naturlig å tro at man vil foreta en såkalt CT-scanning av hjernen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder