FRIKJENT: En sluttrapport fra personalnemnda i Alaska konkluderer med at Sarah Palin ikke misbrukte sin stilling som guvernør. Foto: AFP

- Palin misbrukte ikke sin stilling

Republikanernes visepresidentkandidat Sarah Palin misbrukte ikke sin stilling som guvernør ved å sørge for å få en tjenestemann oppsagt, konkluderer personalnemnda i Alaska.

Artikkelen er over 11 år gammel

Det finnes ingen skjellig grunn til mistanke om at Palin, som er guvernør i Alaska, handlet i strid med delstatens etiske regelverk da Walt Monegan ble oppsagt som leder for den offentlige sikkerheten i delstaten.

Slik velger USA sin president

Det er konklusjonen i en sluttrapport fra personalnemnda i Alaska, som har gransket saken. Rapporten ble lagt fram mandag, dagen før valget i USA.

Det var Palin selv som ba personalnemnda om å granske saken. Palin ønsket en ny og uhildet vurdering av saken etter at delstatsforsamlingen i Alaska i oktober nådde den motsatte konklusjonen i sin gransking.

LES OGSÅ:Dette er forskjellene mellom McCain og Obama

VENTER PÅ VALGET: Republikanernes visepresidentkandidat Sarah Palin og presidentkandidaten John McCain. Foto: REUTERS

«Troopergate»

Delstatsforsamlingens gransking konkluderte med at Palin forbrøt seg mot delstatens etiske regler da hun i juli fjernet Monegan fra stillingen som leder for offentlig sikkerhet og i stedet gjorde ham til leder for skjenkekontrollen.

Palin ble beskyldt for å ha misbrukt sin stilling for å straffe Monegan etter at han nektet å sparke politibetjenten Michael Wooten, som på dette tidspunktet kjempet mot Palins søster om foreldreretten etter en vanskelig skilsmisse.

Ifølge personalnemnda gjorde ikke delstatsforsamlingen jobben sin godt nok i granskingen av saken som er blitt hetende «Troopergate» i amerikansk presse.

De folkevalgte samlet inn fakta, men feiltolket regelverket, mener nemnda.
- Det etiske regelverket er først og fremst rettet mot personlig økonomisk vinning. Folk har mange feiloppfatninger om hvilken rekkevidde regelverket har, sier Timothy Petumenos, som har ført nemndas rapport i pennen.

Sår tvil om vitnesbyrd

Personalnemnda påpeker at flere ansatte i delstatsforvaltningen avviser påstander som Monegan har kommet med i saken. Monegans vitnesbyrd var en viktig del av grunnlaget for delstatsforsamlingens konklusjon.

Sarah Palin, hennes ektemann Todd Palin og flere andre medarbeidere nektet å stille på høringene som ble arrangert da delstatsforsamlingen gransket saken. Palin selv avviste granskingen som partisk.

Personalnemnda gir uttrykk for misnøye med Palin og hennes stabs bruk av personlige e-postadresser i arbeidsøyemed.
Slike private e-brev inngår ikke i det offentlige arkivet og kan følgelig bli slettet uten at noen får se innholdet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder