TIL KONGO: Utviklingsminister Erik Solheim reiser til blandt annet Kongo og Rwanda den kommende uken. Foto: Scanpix/Reuters

- Kongo og Rwanda må endre sin politikk

Både Kongo og Rwanda må endre sin politikk - ellers er det «nærmest utenkelig» at man kan finne en løsning på konflikten i Øst-Kongo, mener miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Denne uken skal Solheim under en rundreise i det sentrale Afrika besøke både Kongo og Rwanda - de to landene som antas å sitte med nøkkelen til å finne en løsning på krigen i Øst-Kongo.

Men konflikten virker fastlåst fordi Kongos president Laurent Kabila nekter å snakke med opprørsgeneralen Laurent Nkunda og hans tutsiopprørere. Nkunda får støtte fra det tutsidominerte regimet i Rwanda, hevder kongolesiske myndigheter.

Rwandas tutsiregime avviser på sin side dette og anklager kongolesiske regjeringssoldater for å samarbeide med en rwandisk hutumilits som har flyktet til Kongo, og som deltok i folkemordet i Rwanda i 1994.

- President Kabila ønsker ikke å snakke med opprørsleder Nkunda og vil ikke gi ham den anerkjennelse, respekt og posisjon en slik dialog ville medføre, sier Erik Solheim, men legger til:

- På den annen side er det allminnelig antatt at Rwanda er en viktig støttespiller bak Nkunda, og at landet har en vedvarende innflytelse på Nkunda.

Solheim mener det er dette som må endres for at det skal være mulig å løse konflikten:

- Med mindre man kan bryte opp i disse holdningene - at den kongolesiske statslederen snakker med Nkunda og at Rwanda bidrar ved å bruke sin innflytelse til å snakke med Nkunda - er det nesten utenkelig at man kan finne en løsning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder