- Bildet beviser bare at han vasker bilen

Bildet av Tjostolv Moland som vasker blod i en bil, er aktoratets viktigste bevis i saken mot de to nordmennene.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Bildet av Tjostolv Moland som vasker blod ut av en bil, beviser ikke at han drepte sjåføren sin, mener forsvareren til de to drapstiltalte nordmennene i Kongo. Tirsdag vil han forsøke å overbevise dommerne.

- NATURLIG: Tjostolv Moland vasker blod fra bilen hvor sjåfør Abedi Kasango ble drept. Bildet kommer til å bli lagt fram som bevis i retten. Moland mener reaksjonen han fremviser på bildet er naturlig etter den dramatiske hendelsen. Foto: Privat

Tirsdag skal forsvareren til Tjostolv Moland og Joshua French, André Kibambe, holde sin avslutningsprosedyre. Han kommer til å bruke mye tid på å forklare bildebevisene aktoratet har lagt fram. Bildene er hentet fra kameraene og mobiltelefonene til Moland og French, og det mest oppsiktsvekkende bildet viser Tjostolv Moland som vasker blod i førersetet i bilen sjåfør Abedi Kasongo ble drept i, mens han smiler.

- Det beviser at Moland vasker en bil, ikke at han drepte. At han vasker blod betyr ikke at han drepte, sier Kibambe.

Les alle nyheter fra Kongo-rettssaken her!

Ankemulighet

Moland og French selv tror de vil bli funnet skyldig på alle punkter i rettssaken.

Hvis det skjer har de muligheten til å anke saken to ganger, først til en høyere militær domstol i Kisangani, og deretter til høyesterett i hovedstaden Kinshasa. Kibambe tror ankedomstolene vil kunne behandle saken ganske raskt.

- Det avhenger av domstolene, men jeg tror ikke det vil ta mer enn to uker før saken kan behandles av ankedomstolen i Kisangani. En anke til høyesterett kan ta opptil en måned, sier forsvareren.

Tjostolv Moland og Joshua French benekter å ha drept sjåføren Abedi Kasongo 5. mai i år. De hevder at han ble drept av en væpnet bande som angrep bilen, og at de selv slapp unna med nød og neppe.

Moland og French:- Holder ut så lenge vi får mat

Vernepliktsvåpen

Forsvareren vil bruke sitt avslutningsinnlegg til å kritisere bildebevisene aktoratet har lagt fram. Blant disse er et bilde av en pistol som ligger på en uniformsjakke merket med navnet Moland.

FORSVARER: André Kibambe representerer nordmennene. Foto: KRISTIAN HELGESEN

- Det er et bevis på at Moland har et våpen, men ikke hvor. Aktor sier ikke noe om når bildet ble tatt og i hvilken forbindelse, sier Kibambe.

- I Norge er det vernepliktstjeneste, og man går ikke gjennom vernepliktstjenesten uten uniform og uten å ta i et våpen. Hvis han tok et bilde av en pistol under vernepliktstjenesten, betyr ikke det at han hadde med seg våpen hit, sier forsvareren.

To vitner som var med i bilen, Kepo Ayila og Kasimu Arajabu, har forklart at Tjostolv Moland skjøt og drepte sjåføren litt over 10 mil fra Kisangani på veien mot Uganda. Kibambe mener ord står mot ord i saken, og at vitnene ikke er til å stole på.

- De krever 10 millioner dollar hver i kompensasjon, og lyver for å få pengene. Vi har to forskjellige forklaringer, og hvorfor skal dommerne stole på Aylia og Arajabu? Det er bare fordi de har samme hudfarge, sier han.

Les også:UDs mann i Kongo kalles hjem

- En vits

BEVISENE: Her er etterforsker Roger Wavara med bevisene i saken mot de to nordmennene. Foto: Nilas Johnsen Foto:

Moland og French er også tiltalt for spionasje på vegne av Norge, blant annet fordi nordmennene ble tatt med gyldige ID-kort fra det norske forsvaret og kart og GPS. Forsvareren mener spionanklagen er absurd.

- Spiontiltalen er en vits. Ærlig talt. Man er ikke spion fordi man har med seg kart, kompass og GPS. Det betyr at aktor aldri har reist utenlands. Hvis man er i utlandet er det første man skaffer seg et kart for å finne ut hvilken vei man skal kjøre.

- ID-kortene betyr ingenting. At man har ID-kort betyr ikke at man jobber for en etterretningstjeneste. Og hvis de jobbet for militæret i Norge må aktor bevise at de har fått informasjon som ellers ikke er tilgjengelig og at de har sendt den til Norge, det har han ikke gjort, mener Kibambe.

RISIKERER DØDSSTRAFF: De drapstiltalte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French risikerer å bli dømt til døden for drap i Kongo. Norske myndigheter har fulgt rettssaken i Kisangani. Foto: Vegard Vatn / SCANPIX

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder