PUTINS ETTERFØLGER: Påtroppende president Dimitrij Medvedev har foreløpig ikke signalisert noen endringer i Vladimir Putins politiske linje. Foto: REUTERS

Putins favoritt er en lavmælt og lojal jurist

En lavmælt 42-åring fra Kremls mest liberale fløy, styreleder i Gazprom, jurist og teknokrat. Men det som først og fremst kjennetegner Dmitrij Medvedev, er hans usvikelige lojalitet til Vladimir Putin.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Det er Dmitrij Anatoljevitsj Medvedevs lojalitet til dagens russiske president som gjorde at det til slutt var nettopp ham som ble Putins håndplukkede etterfølger, mener analytikerne.

Meningsmålinger viser at Medvedev, som i dag er første visestatsminister i regjeringen, vil få rundt 70 prosent av stemmene ved presidentvalget. Men lenge var det ikke politikk som først og fremst opptok akademikeren.

LES OGSÅ:- Ingen grunn til å håpe på Putins etterfølger

- Står alene

Han ble født i St. Petersburg, daværende Leningrad, i 1965 og vokste opp som enebarn av to universitetslærere i arbeiderforstaden Kuptsjino.

I 1987 var han ferdig med jusstudiene, som ble gjennomført ved samme universitet som Putin hadde gått.

På 1990-tallet jobbet Medvedev sammen med Putin i St. Petersburgs byadministrasjon, men hans karriere som rikspolitiker skjøt ikke fart før i 1999. Da ble Putin utnevnt til statsminister, og Medvedev ble med til Moskva. Der ble han først visestabssjef ved presidentens kontor og deretter styreleder i Gazprom. I 2003 ble han Putins stabssjef og to år senere første visestatsminister.

LES OGSÅ:Ultranasjonalisten Zjirinovskij forsøker igjen

Ikke KGB-bakgrunn

Ulikt mange av sine kolleger i maktapparatet i Kreml valgte ikke Medvedev en karriere i etterretningstjenesten. Analytikere mener nettopp det kan være en av grunnene til at han er Putins utkårede etterfølger.

- Det finnes ingen bak Medvedev bortsett fra Putin selv. Medvedev kan ikke skape sin egen fraksjon, han vil alltid trenge Putin, sier Jurij Korgunjuk fra Indem Foundation i Moskva.

Medvedev fremstiller seg som mer opptatt av nøktern pålitelighet og teknisk kompetanse, enn av karisma og sjarm. Men selv om han har en mykere og mer markedsorientert fremtoning enn Putin, mener Kreml-kjennere at Medvedevs meninger og politikk i stor grad er skapt i mentorens bilde.

LES OGSÅ:Russerne klare for udramatisk presidentvalg

Nasjonalprosjekter

Vervet som styreleder i gassgiganten Gazprom har gitt Medvedev en unik plattform for å vise seg fram som en sterk forretningsleder. Han har dessuten hatt en ledende rolle i Putins såkalte nasjonale prosjekt, som har søkt å bedre driften av landbruket, utdanningssystemet, boligpolitikken og det offentlige helsevesenet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder